خسارات ناشی از قطعیهای شبكه كابل نوري کشور
الف: شبكه يكپارچه فيبرنوري كه سريعترين، مطمئنترين (با ظرفيت بسيار چشمگير) شبكه زيرساختي در جهان و از جمله براي ايران و پانزده كشور همسايه جهت برقراري ارتباط حدود 400 ميليون نفر جمعيت اين منطقه با يكديگر است و نيز فرصتي براي ترانزيت (عبور) ارتباطات كشورهاي منطقه و مسير فيبرنوري TAE براي كشورهاي موجود در مسير آن است، ميتواند محل درآمد ارزي قابل توجهي براي كشور باشد كه همه اين موارد در سايه شبكهاي ايمن و بدون نقص محقق خواهد شد.
كشور ما از سالها پيش با لمس ضرورت ورود و استفاده هر چه سريعتر از اين وسيله ارتباطي، اجراي شبكه يكپارچه فيبرنوري را آغاز كرد و با تلاش متخصصان و كارشناسان مخابرات هماكنون 76 هزار كيلومتر فيرنوري در كشور به اجرا در آمده است.
بنابر گزارشهاي ارائه شده از سوي شركت مخابرات ايران، شركت ارتباطات زيرساخت در راستاي توسعهي شبكه فيبرنوري به عنوان زيرساخت اصلي شبكه انتقال كشور و پيشنياز و بستري مناسب براي توسعهي اقتصادي، فرهنگي و سياسي كشور از جمله زيرساخت لازم براي كاربردهاي الكترونيكي شامل، شبكه فناوري اطلاعات پيشرفته، دولت الكترونيكي، تجارت الكترونيكي، بانكداري الكترونيكي، آموزش الكترونيكي و بهداشت الكترونيكي و… اقدام كرده است. بخشهاي اصلي شبكه گسترده فيبرنوري كشور در قالب برنامههاي اول الي سوم توسعه تحقق يافته و در برنامه چهارم نيز دنبال ميشود. در ابتداي برنامه چهارم توسعه (پايان 83) در سطح شبكه مخابراتي بين شهري كشور حدود 30 هزار كيلومتر فيبرنوري اجرا شد و با افزايش آن در 1.5 سال اول برنامه چهارم خطوط اصلي فيبرنوري به 36 هزار كيلومتر رسيده است كه استانها و مراكز مخابراتي بين شهري، ناحيهاي و منطقهاي را به يكديگر متصل ميكند، ضمن اينكه بيش از 40 هزار كيلومتر مسير فرعي فيبرنوري نيز در درون شهرها و نقاط فرعي بينشهري اجرا شده است. بدين ترتيب مجموع خطوط فيبرنوري شهري و بينشهري و بينالملل كشور به مجموع 76 هزار كيلومتر رسيده است كه امكان ارتباطات شهري، بين شهري و بينالملل را درانتقال صوت، تصوير و ديتا فراهم ميكند.
در زمينه ارتباطات بينالمللي ميتوان به پروژه فيبرنوري بينالمللي TAE (آسيا- اروپا) كه با اجراي دو هزار و 200 كيلومتر فيبرنوري، آسيا را از طريق ايران به اروپا متصل كرده است، و ضمن اينكه ميتوان به افتتاح پروژه كابل دريايي ايران- كويت به طول 325 كيلومتر و افتتاح مسير فيبرنوري ايران- افغانستان به طول 150 كيلومتر و ارتباط ايران ارمنستان اشاره كرد.
با توجه به ويژگيهاي زير ايران را مي توان به عنوان قطب ارتباط منطقه معرفي نمود:
1- موقعيت استراتژيك و جغرافيائي بي بديل كشور بدليل همسايه بودن با تعداد زيادي از كشور ها و اتصال به كابلهاي فيبرنوري بين المللي منصوبه در آبهاي آزاد؛
2- وجود يك شبكه فيبرنوري بين شهري و بين الملل ، با ظرفيت مناسب، براي پوشش كافي ارتباط؛
3- عدم دسترسي برخي از كشورهاي همسايه بخصوص كشورهاي شمال ايران به كابلهاي دريائي بين المللي منصوبه در درياي آزاد؛
4- وجود ارتباط مستقيم با كشور امارات و كويت از طريق كابل دريائي؛
5- وجود ارتباط كابل فيبرنوري موجود با اكثر كشورهاي همسايه (تركمنستان ، تركيه ، ارمنستان ، آذربايجان ، افغانستان ، امارات و كويت ) .
شرکت ارتباطات زيرساخت هم اکنون با توسعه شبکه فيبرنوري و با استفاده از تجهيزات PDH ، SDH و DWDM امکان برقراري ارتباطات بين شهري وبين الملل شامل صوت ، تصوير و اينترنت را فراهم ميکند.
اين شبکه هم اکنون با ظرفيت 100 هزارE1 ارتباطات هموطنان را در30 استان و 1015 شهر تامين و طول مسير آن نيز تا انتهاي برنامه چهارم توسعه 80 هزار کيلومتر توسعه و ظرفيت آن نيزتا 250 درصد افزايش مييابد.
علاوه بر اين، شبکه ياد شده هم اکنون با ظرفيت 24 سيستمSTM1 بين الملل ارتباط اينترنت را از دو مسير جنوب و شمال غرب تأمين ميکند و با افزودن تجهيزات از دو مسيرکويت و آذربايجان نيز 16 سيستم STM1 به ظرفيت آن افزوده شده است.
علاوه براين، شرکت ارتباطات زيرساخت براي اتصال شبکه فيبرنوري به کشور عمان در حال مذاکره است و در اين راستا تفاهمنامهاي نيز با كشور عمان به امضا رسيده است. در همين طرح برقراري مسير دوم فيبرنوري ايران با امارات نيز در دست بررسي است.
لازم به ذکراست؛ با اجراي پروژه فالکون، ايران با حلقهاي از مسير فيبرنوري که به دورخليج فارس اجرا ميشود، به کشورهاي قطر ، عمان ،امارات ، عربستان و کويت، مرتبط و از اين طريق به شبکه جهاني نيز متصل ميشود.
گفتني است، از طريق مسيرهاي فيبرنوري، تمامي نقاط مرزي، به شبکه زيرساخت متصل شده است و در طول برنامه چهارم توسعه، شمارمسيرها و ظرفيت شبکه براي بهبود کيفي و کمي ارتباطات افزايش خواهد يافت.
ايران درمرکز منطقهاي قرار دارد كه 15 کشور با حدود 400 ميليون نفرجمعيت را شامل ميشود و به همين دليل از نظرجغرافيايي موقعيت مناسبي براي تبديل به مرکز ارتباطي منطقه دارد. بدين ترتيب، کشورهاي آسياي ميانه ميتوانند از طريق اتصال فيبرنوري با نزديکترين نقطه مرزي ايران به کشورها وشبکههاي جهاني اطراف کشورمان متصل شوند.
تبعات ناشي از قطعيهاي كابل نوري
بروز قطعيهاي ناخواستهي شبکهي فيبر نوري تاکنون خسارات اقتصادي ، اجتماعي ، سياسي و امنيتي زيادي به کشور وارد و اختلالاتي در ارتباطات داخلي و بينالمللي به وجود آورده است.
– خسارات اقتصادي:
1- اختلال در مكالمات تجاري؛
2- عدم النفع حاصله در زمان قطع ارتباط (ريالي از ارتباطات داخلي و ارزي از ترانزيت ارتباطات بين الملل)؛
3 – عدم النفع حاصله در اثراجتناب از هدايت هواپيماهاي ترانزيت توسط برجهاي مراقبت هوائي در زمان قطع ارتباط؛
4 – خسارات ناشي از عدم هماهنگي سازمانها و دستگاههاي مختلف همچون : بانكها ، شركتهاي برق ، گاز ، نفت ، كارت هوشمند سوخت و…
– خسارات اجتماعي :
1. نارضايتي عمومي و سلب اعتماد اجتمائي از عملكرد دستگاههاي اجرائي و…
2. عدم امكان برقراري ارتباط جامعه و اخلال در امور اجتماعي، فرهنگي و…
– خسارات سياسي و امنيتي:
كاهش وجهه امنيتي و ثبات مسيرهاي ايران ( زميني و هوائي ) براي انتقال ترافيكهاي بينالمللي و عواقب مترتب و…
با عنايت به اين كه در حال حاضر مقررات كافي براي تسهيل در امر كابلكشي و صيانت از حريم مسيرهاي شبكه كابل فيبرنوري شبكه مادر مخابراتي كشور وجود ندارد، براي رفع نارسائيهاي موجود لازم است قانون جامعتري از قوانين موجود تصويب شود. در همین زمینه وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات لايحهاي تحت عنوان صيانت از حريمهاي شبكه كابل فيبرنوري شبكه مادر مخابراتي كشور تقديم دولت كرد كه پس از تصويب در هيات وزيران تقديم مجلس شوراي اسلامي شد که به زودی در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد. امید می رود با تشدید تلاش های قانونی و تدابیر فنی، قطعی شبکه های کابل نوری کشور به حداقل برسد.
دانشجوی دانشگاه مالتی مدیای مالزی
پیام برای این مطلب مسدود شده.