13.09.2008

خط لوله 3.5 میلیارد دلاری انتقال نفت خزر به خلیج فارس

بی بی سی :
ایران برای انتقال نفت دریای خزر یک خط لوله طراحی کرده تا نفت کشورهای حاشیه دریای خزر را از نکا در شمال ایران به بندر جاسک در جنوب این کشور در ساحل دریای عمان منتقل کند.

غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران گفته است که عملیات طراحی و مهندسی این خط تمام شده و شرکت های اروپایی و شرکت هایی از حوزه دریای خزر برای حضور در ساخت خط لوله نکا – جاسک اعلام آمادگی کرده اند.

طول این خط لوله که دریای خزر را به دریای عمان در جنوب این کشور وصل می کند، 1515 کیلومتر برآورد شده است.

وزارت نفت ایران پیش بینی کرده که اجرای این پروژه به حداقل 3.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داشته باشد.

این خط لوله ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت را در روز خواهد داشت و پیش بینی شده دستکم ساخت آن چهار سال طول بکشد.

ایران امیدوار است با احداث این خط لوله بخشی از نفت کشورهای حاشیه خزر به بازارهای مصرف نزدیکتر کند.

انتقال نفت

ایران چهار سال پیش خط لوله ای برای انتقال و صادرات نفت کشورهای حاشیه دریای خزر راه اندازی کرد که نفت کشورهای حاشیه خزر را از بندر نکا در جنوب دریای خزر به پالایشگاههای مرکزی ایران در تهران، اراک و تبریز منتقل می کند.

این خط لوله 320 کیلومتری نفت کشورهای حاشیه خزر را به پالایشگاههای مرکزی ایران منتقل می کند و نفت این کشورها در پالایشگاه های داخلی مصرف می شود. در مقابل ایران به همان میزان نفت خام در خلیج فارس در اختیار این کشورها قرار می دهد تا به هر جا که خواستند صادر کنند.

بر اساس آخرین گزارش ها، هم اکنون روزانه 250 هزار بشکه نفت کشورهای حاشیه خزر با کشتی به بندر نکا منتقل می شود و از آنجا با خط لوله برای مصرف به پالایشگاههای تهران و تبریز انتقال داده می شود.

ایران در حالی پیگیر راه اندازی خط لوله انتقال نفت از دریای خزر به دریای عمان است که بخشی از نفت کشورهای حاشیه خزر از طریق خط لوله باکو -جیحان منتقل می شود.

خط لوله باکو – جیحان از بندر باکو در جمهوری آذربايجان آغاز می شود و تا بندر جيحان در ترکيه امتداد می يابد.

این خط لوله حدود سه سال پیش در حالی به بهره برداری رسید که از ایران به عنوان رقیب جدی انتقال نفت خزر به آبهای آزاد یاد می شد.

موانع طرح

به عقیده برخی کارشناسان تیرگی روابط ایران و آمریکا یکی از عمده ترین دلایلی است که باعث شده تا از تبدیل ایران به مسیر انتقال نفت خزر جلوگیری شود.

در عین حال، پنج کشور حاشيه دريای خزر همچنان بر نحوه تقسيم بستر اين دريا با همدیگر اختلاف دارند و همين مساله به سدی دربرابر ساير توافق ها بدل شده است.

به عقیده کارشناسان، تامین هزینه خط لوله انتقال نفت بالاست و ایران در شرایطی فعلی که تحت فشار بین المللی برای کنار گذاشتن برنامه هسته ای و تعلیق غنی سازی اورانیوم قرار دارد، دشوار بتواند از منابع بین المللی این بودجه را تامین کند.

علاوه بر این، کارشناسان پرسش هایی را مطرح می کنند مبنی بر این که آیا ایران با کشورهای حاشیه خزر برای صادرات نفت آنها به توافق رسیده است و آیا این کشورها به اندازه ای نفت اضافه دارند که خواهان عرضه آن از طریق ایران به بازارهای بین المللی باشند؟

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates