دستپخت جدید البرادعی برای تهران؛ دور تازه فشارها در راه است؟
شهاب نیوز: خبرگزاری رویترز روز گذشته بخشهایی از گزارش جدید محمد البرادعی مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی که ظاهراً قرار است دوشنبه این هفته در اختیار 35 عضو شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل قرار گیرد را منتشر کرد.
به گزارش خبرنگار شهابنیوز، در حالی که به نظر میرسد بحران گرجستان باعث افزایش اختلافات غرب و روسیه شده و همین موضوع پروژه تشدید تحریمهای ایران در شورای امنیت را حداقل برای چند هفته به تاخیر انداخته است؛ دیپلماتهای غربی ادعا میکنند که گزارش جدید آقای البرادعی زمینه لازم برای ایجاد یک موج تبلیغاتی و سیاسی جدید علیه ایران را فراهم خواهد کرد.
یکی از دیپلماتهای غربی مستقر در وین در گفتگو با خبرگزاری رویترز تاکید کرد: البرادعی در گزارش خود یادآور شده است که «ادامه مذاکرات ايران و آژانس بينالمللی انرژی اتمی در طول تابستان عملا هيچ پيشرفتی نداشته است».
به گفته این دیپلمات غربی؛ آن بخش از گزارش البرادعی که هماکنون به بيرون درز کرده است نشان میدهد که لحن و مضمون این گزارش درباره ايران منفی خواهد بود.
خبرگزاری رویترز در ادامه به نقل از دو ديپلمات ديگر ادعا کرده است که جمهوری اسلامی ايران در ماه آگوست به بازرسان آژانس اجازه نداده از مراکزی که ممکن است برای طراحی و تغيير ساخت کلاهکهای موشکی مورد استفاده قرار گيرند، بازديد کنند.
گفته میشود که البرادعی در گزارش جدید و «منفی» خود تاکید خواهد کرد که دولت ايران در ماههای اخير همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به «نازل ترين سطح ممکن در چهارچوب تعهدات بينالمللی» کاهش داده است و بازرسان آژانس نتوانستهاند از مراکز «بحثبرانگيز فعاليتهای اتمی و موشکی ايران» بازديد کنند.
يک ديپلمات دیگر نیز به خبرگزاری رويترز گفته: کاهش همکاری ايران با آژانس يک مانع تراشی جزيی نيست بلکه يک بنبست کامل است و به همين دليل ادعاهای مربوط به تلاش ايران برای توليد بمب اتمی در اين حالت قابل تشخيص نخواهد بود.
به نوشته رویترز؛ اگر گزارش جدید البرادعی در مورد ايران به شدت منفی باشد، شورای حکام آژانس بينالمللی انرژی اتمی در جلسه هفته آينده خود میتواند قطعنامه ديگری را عليه ايران تصويب کند. هر چند که کارشناسان تاکید میکنند چنين روشهايی از اعمال فشار به ايران بيشتر جنبه «نمادين» خواهد داشت.
به گفته کارشناسان در شرایطی که مذاکرات ايران و اتحاديه اروپا در بنبست کامل قرار دارد، گزارش روز دوشنبه محمد البرادعی ممکن است کفه ترازو را به نفع یکی از دو دیدگاه بینالمللی درباره پرونده ایران سنگینتر کند. نخست دیدگاهی که هوادار چانهزنی با ایران و اعطای امتیازاتی به جمهوری اسلامی از جمله حذف پیششرط غنیسازی است و دوم دیدگاهی که هرگونه مذاکره با تهران را بیثمر میداند و خواستار «برخورد جدی» با ایران است.
گزارش جدید مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی منتشر خواهد شد که ایران اعلام کرده است حدود 4000 سانتریفیوژ را راهاندازی کرده است. خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی ادعا کرده است که 4000 سانتريفيوژ میتواند اورانيوم غنی شده لازم برای چند بمب کوچک را توليد کند و همزمان در دراز مدت تجربه و دانش کافی برای گسترش اين فعاليتهای پنهانی در ايران را فراهم سازد. هر چند که یک دیپلمات دیگر غربی به این خبرگزاری گفته است: تمام چهار هزار سانتريفيوژ ايران همزمان فعال نيستند و بخش اعظم آنها با سرعت بسيار کمی کار می کنند که حداکثر قادر به توليد ۲۰ درصد از ظرفيت کامل آنها است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.