17.09.2008

اولين نه علني خاتمي: نامزد انتخابات 88 نخواهم شد

الف: حجت‏الاسلام و المسلمین سيدمحمد خاتمي گفت: در انتخابات رياست جمهوري دوره دهم نامزد نخواهد شد.

به گزارش “الف”، رئيس جمهور سابق كشورمان در حاشيه سومين دوره جايزه اخلاق و نيايش در آيينه هنر و پژوهش، در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر اينكه آيا در انتخابات رياست جمهوري آينده نامزد خواهد شد، گفت: فضاي معنوي اين مجلس را با اين سوالات خراب نكنيد.
آقای خاتمی که با اصرار این خبرنگار برای گرفتن پاسخ مواجه شده بود، گفت: اگر چه گروه هاي زيادي از من دعوت كرده‏اند، اما نخواهم آمد.

پس از پرسش اين خبرنگار، خانم جواني خطاب به خاتمي گفت: آقاي خاتمي اگر نياييد عقده‏اي مي شويم، كه خاتمي لبخندي به او زد و به سمت خودروي خود حركت كرد.

پاسخ تلخ و مبهم خاتمی، این سوال را هنوز باقی گذاشته است که آیا این پاسخ منفی که اولین پاسخ منفی عمومی به درخواست برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری تلقی می‏شود، تنها برای از سربازکردن یک خبرنگار مصر بوده است و یا اینکه حقیقتا رییس جمهور سابق کشورمان نامزد انتخابات 88 نخواهد شد.

اعلام مبهم عدم نامزدی سیدمحمدخاتمی در حالی صورت می‏گیرد که وی قبلا اعلام کرده بود دلایل آمدن یا نیامدن خود را – احتمالا با انتشار نامه‏ای – خطاب به مردم اعلام خواهد کرد.

برخی از خبرنگاران اصلاح‏طلب پیش از این اعلام کرده بودند که خاتمی عدم نامزدی خود را به صورت ضمنی اعلام کرده است اما اعلام عمومی آن را به علت اصرار گروه‏های اصلاح طلب حامی وی برای تامل بیشتر و نیز برخی دلایل سیاسی دیگر به وقت مناسب موکول کرده است.

پاسخ نه خاتمی به دعوت‏های مکرر طیف حامیان اصلاح‏طلب وی، یادآور رفتار میرحسین موسوی در دادن پاسخ نه به گروه‏های مختلف دعوت‏کننده است.

عدم نامزدی خاتمی در حالی اتفاق می افتد که نامزدی مهدی کروبی، دومین چهره شاخص اصلاح طلب، با اعتراض هواداران خاتمی مواجه، و حرکتی برای در معرض کار انجام شده قرار دادن طیف حامی خاتمی قلمداد شده است.

گزارش‏ها حاکیست، بعد از معرفی مهدی کروبی به عنوان نامزد انتخابات دهم ریاست جمهوری از سوی حزب اعتماد ملی، اعضای شورای حکمیت جبهه اصلاحات به این موضوع اعتراض کردند، اما اعتراض آنها، واکنش متقابل اعضای حزب اعتمادملی را درپی داشت. اما در این میان آنچه مورد توجه قرار گرفت، سکوت حجت الاسلام و المسلمین موسوی خوئینی‌ها بود.

پس از این اتفاق، کمیته سیاسی یکی از گروه‏های حامی خاتمی اعتراض خود را نسبت به “گرانیگاه جبهه اصلاحات” اعلام کرده و در اعتراض خود، این سکوت را در راستای حمایت ضمنی یا ناخواسته از کاندیداتوری مهدی کروبی ارزیابی کردند.

نارضایتی ضمنی حامیان خاتمی از سکوت حجت‏الاسلام خویینی‏ها، درحالی صورت می‏گیرد که چندی پیش جلسه‏ای بین ‘شیخ’ و ‘گرانیگاه’ اصلاح طلبان برگزار شده است.

انتظار می‏رود، در صورت عدم نامزدی خاتمی، انتخابات سال آینده چند قطبی شده و اصلاح طلبان و اصولگرایان هرکدام با چند نامزد در انتخابات شرکت کنند.

از حجج اسلام، کروبی و روحانی به عنوان دو نامزد تقریبا مسجل اصلاح‏طلبان در انتخابات سال آینده یاد می‏شود و در اردوگاه اصولگرایان نیز، محمود احمدی نژاد، محسن رضایی و محمدباقر قالیباف از مدعیان جدی انتخابات آتی هستند.

در حالیکه حامیان محمود احمدی‏نژاد به نامزدی و پیروزی وی در انتخابات آینده امید بسته‏اند، محسن رضایی خود را کاندیدای اصلح اصولگرایان و محمدباقر قالیباف خود را نامزد مدرن اصولگرایان معرفی می‏کنند. بر خلاف محسن رضایی، محمدباقر قالیباف هنوز به طور جدی تصمیمی در این خصوص اتخاذ نکرده، اما دو نفر از مشاوران نزدیک خود که یکی از آنها سخنگوی شهرداری تهران است را مسوول ارزیابی حضور یا عدم حضور در انتخابات دهم ریاست جمهوری کرده است.

در این میان، یک کاندیدای سنتی نیز برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ابزاز تمایل کرده اما تاکید کرده است که در فضای فعلی، طرح کاندیداتوری، انتقادات بسیاری را متوجه جریان سنتی خواهد کرد.

به این ترتیب و با خلاء ایجاد شده بر اثر فقدان نامزد رای ساز اصلاح‏طلبان، رقابت اصلی نامزدهای اصلاح‏طلب و اصولگرا در انتخابات 88 بر سر جمع‏کردن آرای برزمین مانده رای دهندگان اصلاح‏طلب و اقشار خاکستری شکل خواهد گرفت.

بر اساس تحلیل‏های مقدماتی، عدم حضور خاتمی بیش از همه به نفع دکتر محمود احمدی‏نژاد خواهد بود، چراکه با وجود کثرت نامزدهای شرکت کننده، احتمال اینکه او بتواند در دور اول برنده انتخابات شود، به مراتب بیش از گذشته خواهد بود.

از سوی دیگر و درحالیکه عدم نامزدی خاتمی، احتمالا یکی از خوش‏ترین خبرهای سال برای حامیان احمدی‏نژاد و مجموعه اصولگرایان است، این عدم نامزدی، راه پاستور را برای دیگر نامزدهای اصولگرا و اصلاح‏طلب نیز هموارتر کرده است، چراکه در صورتیکه احمدی‏نژاد نتواند در دور اول بیش از نیمی از آرا را کسب کند و انتخابات به دور دوم کشیده شود، به احتمال زیاد، پیروز انتخابات، نامزد اصلاح‏طلب یا اصولگرای غیر از احمدی‏نژاد خواهد بود.

در این بین آنچه در هر دو مرحله انتخابات تعیین کننده خواهد بود، انگیزه شرکت در انتخابات برای رای‏دهندگان اصلاح‏طلب، معترض و خاکستری و میزان حضور آنها در پای صندوق‏های رای خواهد بود.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates