سکوت آمریکا در مورد ‘لغو برنامه گشایش دفتر در تهران’
بیبیسی: خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که دولت آمریکا از طرح گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران منصرف شده است اما کاخ سفید در بیانیه ای از تایید تا تکذیب این گزارش خودداری کرد.
آسوشيتدپرس روز شنبه به نقل از دو مقام آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود گزارش داد که دولت جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، از فکر اعزام ديپلمات به تهران منصرف شده است.
به گفته این دو مقام نگرانی از تاثیر این تصمیم بر انتخابات آمریکا از دلایل عمده لغو این تصمیم بوده است.
این خبر که دولت آمریکا در حال بررسی افتتاح دفتر حفاظت منافع در ایران است اولین بار در ماه ژوئن در ستون آزاد واشنگتن پست فاش شد و منابع موثقی بعدا وجود چنین بحثی در داخل دولت آمریکا را تایید کردند.
روزنامه گاردین کمتر از یک ماه بعد در گزارشی نوشت که تصمیم برای گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران تا اواخر اوت اعلام می شود.
همان زمان اظهارات محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران که گفته بود ممکن است در آینده نزدیک گفتگوهایی با آمریکا اتفاق بیافتد، گمانه زنی ها را در این زمینه تقویت کرد.
اما دولت آمریکا هرگز رسما آن خبر را تایید نکرد و اکنون در مقابل خبر لغو این تصمیم نیز سکوت اختیار کرده است.
سکوت
گوردون جاندرو سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در پاسخ به سوالات در این باره تنها گفت: “من از اظهار نظر درباره تاملات داخلی (دولت بوش) خودداری می کنم، اما آمریکا به گسترش تماس ها با مردم ایران علاقه مند است و ما این هدف را از طریق برنامه های متنوع فرهنگی و آموزشی دنبال می کنیم.”
با این حال او بار دیگر تاکید کرد که اگر ایران قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را اجرا و غنی سازی اورانیوم را متوقف کند، آمریکا حاضر به برقراری تماس در سطح عالی با ایران خواهد بود.
آسوشیتدپرس به نقل از منابع خود در دولت آمریکا نوشت که دولت بوش نگران بود در صورت اعلام تصمیم گشایش دفتر در تهران، دست باراک اوباما نامزد دموکرات ها در انتخابات نوامبر، تقویت شود.
سناتور باراک اوباما خواهان مذاکره رو در رو با ایران است، درحالی که موضع جان مک کین نامزد جمهوری خواهان در این مورد مبهم است.
هرچند سناتور مک کین همواره در طول مبارزات انتخاباتی سناتور اوباما را به خاطر تمایل به گفتگوی مستقیم با سران کشورهایی چون ایران محکوم می کرد اما به گزارش روزنامه فاننشال – شماره روز 29 سپتامبر – وی گفته است که در صورت پیروزی در انتخابات به وزیر خارجه خود اجازه خواهد داد درباره برنامه اتمی ایران با مقام های این کشور گفتگو کند.
به نوشته آسوشیتدپرس دولت آمریکا همچنین به این نتیجه رسید که تاسیس دفتر حافظت منافع در تهران می تواند ایران را به ادامه برنامه غنی سازی اورانیوم تشویق کند.
آمریکا روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را در آوریل سال 1980 قطع کرد و از آوریل سال 1981، ارتباط رسمی دیپلماتیک بین دو کشور از طریق بخش حفاظت از منافع آمریکا در سفارت سوئیس در تهران و بخش حفاظت از منافع ایران در سفارت پاکستان در واشنگتن صورت می گیرد.
در حالیکه دفتر حفاظت از منافع ایران در واشنگتن دارای کارمندان ایرانی است و به امور کنسولی از جمله صدور روادید نیز رسیدگی می کند، بخش حفاظت از منافع آمریکا در تهران کارمندان آمریکایی ندارد و خدماتی که ارائه می دهد شامل صدور روادید نیست و شهروندان ایرانی برای این منظور به سفارتخانه های ایالات متحده در سایر کشورها مراجعه می کنند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.