قوه قضاييه خبر توقف اعدام نوجوانان را تصحيح کرد: محکومان قصاص، همچنان اعدام مي شوند
روز: معاون قضايي دادستان کشور که روز چهارشنبه در گفت و گويي با ايرنا اعلام کرده بود متهماني که سن آنها کمتر از 18 سال است، با هر درجه از جرمي که مرتکب شوند، به استناد قوانين موضوعه ايران، اعدام نخواهند شد، در خبري که روز شنبه 27 مهرماه منتشر شد، محکومان به قصاص را از اين قاعده مستثنا کرد. وي گفت که قصاص، حق خصوصي افراد است و قوه قضائيه نمي تواند در آن دخالت کند.
حسين ذبحي در گفت و گويي با ايرنا اظهار داشته بود که در جمهوري اسلامي اعدام زير 18 ساله ها وجود ندارد و با صدور بخش نامه اي از قضات خواسته شده که در صدور راي براي مجرمين کمتر از 18 سال سن، همزمان مقررات مربوط به آيين نامه کميسيون عفو، بخشودگي و تبديل مجازات را اعمال کنند.
وي روز شنبه در گفت و گو با واحد مرکزي خبر، در توضيحي تکميلي بر سخنان قبلي خود گفت: “اصل قصاص حد حکومت نيست، بلکه حد خصوصی است که مقررات شرعی و قانونی، اين حق را به اوليای دم داده است.” وي افزود: ”سياست قوه قضاييه اين است که اجراي احکام قصاص نفس را به تأخير بيندازد و از طريق ابزارهايي مانند شوراي حل اختلاف و کميته صلح و سازش بتواند رضايت اولياي دم را جلب کند.” به گفته معاون سعيد مرتضوي، در بخشنامه اي، از مراجع قضايي سراسر کشور خواسته شده است تا مقررات مربوط به آيين نامه کميسيون عفو، بخشودگي و تبديل مجازات دو بار شامل حال مجرمان کمتر از 18 سال سن شود.
معاون قضايي دادستان کل کشور توضيح داده که بر اساس اين بخشنامه مجازات افراد کمتر از 18 سال سن در مرحله نخست با يک درجه تخفيف به حبس ابد کاهش خواهد يافت و در مرحله دوم نيز به 15 سال حبس محکوم مي شوند، ضمن آنکه در صورت اصلاح رفتار مجرمان کمتر از 18 سال سن اين افراد مي توانند با آزادي مشروط ، “مشمول رافت اسلامي شوند”. به گفته وي، چنانچه به موارد اتهامي متهمي که کمتر از 18 سال سن دارد در دادگاه انقلاب رسيدگي شود و منجر به صدور حکم شود، حتي اگر حکم صادره صحيح باشد، راي نقض و پرونده به دادگاه صلاحيت دار اطفال و کيفري براي رسيدگي مجدد ارجاع مي شود.
اين سخن در شرايطي گفته مي شود که درصد قابل توجهي از متهمان به قتل يا محکومان به اعدامي که در زير 18 سالگي مرتکب جرم منجر به اعدام مي شوند، با حکم قصاص پاي چوبه دار مي روند. معاون دادستان کشور که در گفت و گوي خود با ايرنا، از عضويت ايران در پيمان نامه جهاني حقوق کودک نام برده بود، حرفي از متفاوت نبودن اعدام و قصاص در اين کنوانسيون نزد . بر اساس ماده 37 کنوانسيون حقوق کودک: هيچ کودکي مورد شکنجه يا ساير رفتارهاي بي رحمانه، غير انساني يا تحقيرآميز قرار نگيرد. مجازات اعدام، يا حبس ابد بدون امکان آزادي، نبايد در مورد جرمهايي که اشخاص زير 18 سال مرتکب مي شوند، اعمال گردد.
اين خبر که در بين فعالان حقوق بشر، بازتاب گسترده اي داشت، با واکنش هايي از جمله استقبال و شادي از “گام مثبت” مقامهاي قضايي ايران روبرو شد. عمده فعالان حقوق بشر، خبر معاون قضايي دادستان ايران را توقف کامل اجراي حکم نوجوانان تلقي کردند. کمپين بين المللي حقوق بشر در ايران، در بيانيه اي که بعد از اين خبر صادر کرد نوشت: پيش از اين مقامات ايراني اعلام کرده بودند که بين اعدام براي جرايم سنگين و اعدام بخاطر قتل که در قوانين قصاص تعريف شده است، تفاوت وجود دارد و ادعا کرده بودند که احکام قصاص چيزي نيست که توسط قضات قابل تبديل باشد. در حاليکه آقاي حسين ذبحي مشخصا اين موضوع را مورد توجه قرار نداده و به ايرنا گفته است که متهماني که سن آنها کمتر از 18 سال است، با هر درجه از جرمي که مرتکب شوند، به استناد قوانين موضوعه ايران، اعدام نخواهند شد بلکه به ساير مجازات مقرر در قانون محکوم مي شوند.
اين کمپين با استقبال از اظهارات معاون دادستان اعلام کرد: اين تصميم که گام مهمي در احترام به قوانين بين المللي است، با تاخيري طولاني مدتي گرفته شد که ايران را به پيشگام اعدام نوجوانان بزهکار در دنيا تبديل کرد. ما براي همه خانواده هاي اين 130 نوجواني که در انتظار اعدام هستند بسيار خوشحاليم و اميدواريم که اين دستور باعث شود که صدور هر گونه حکم اعدام نوجوانان فورا متوقف شود. بر اساس مصاحبه نخست حسين ذبيحي، کمپين بين المللي حقوق بشر در ايران خاطر نشان کرد که اين بخشنامه هنوز در اعمال تعهدات قانوني محدوديت دارد و بايد توسط مجلس شوراي اسلامي به قانون تبديل شود. در سال 1384 نيز مقامات قضايي بخشنامه توقف اعدام نوجوانان زير 18 سال را صادر کردند که عمدتا توسط قضات ناديده گرفته شد و تنها اثر آن اين بود که اجراي برخي از احکام تا رسيدن نوجوانان بزهکار به 18 سالگي به تاخير افتاد.
به هر ترتيب، مصاحبه ديروز معاون دادستان با واحد مرکزي خبر، نشان از آن دارد که بسياري از نوجوانان منتظر مرگ که با حکم قصاص در زندان به سر مي برند، شامل “رافت اسلامي” ياد شده در سخنان اين مقام قضايي نمي شوند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.