چرا ايران آرام گرفته است؟ نگاه نيوزويک به فروکش کردن حملات در عراق
روز: سطح خشونت هاي تحت پشتيباني ايران در عراق و افغانستان، به دلايلي که براي دولت بوش ناشناخته باقي مانده، در حال کاهش است. جف مورل- منشي مطبوعاتي پنتاگون- مي گويد آخرين مورد از اين خشونت ها به درگيري بهار گذشته دولت عراق با شبه نظاميان در شهر جنوبي بصره باز مي گردد.
ستيزه جويان تحت حمايت ايران (موسوم به گروه هاي ويژه) بعد از اين سرکوب به ايران بازگشته اند با اينحال، به گفته يک مقام ضد تروريسم آمريکا که به دليل حساسيت اطلاعات نخواست نامش فاش شود، برخي گزارش ها هنوز نشان مي دهند شبه نظاميان عراقي براي حمله به نيروهاي آمريکائي به طور فعال تحت آموزش هستند.
در افغانستان هم هرچند گزارش هاي امنيتي سال گذشته نشان مي دادند ايران همچنان به تأمين تجهيزات با ويژگي هاي تروريستي براي شبه نظاميان ضد آمريکائي در آن کشور مشغول است، اما جديدترين اطلاعلات موجود حاکي است سطح دانش فني بمب هاي به کارگرفته شده از سوي طالبان در حملات تروريستي اخير، بسيار نازل تر از تجهيزات به کار رفته از سوي شبه نظاميان در عراق است. اين خود نشان مي دهد ايران توقف معاملات با شبه نظاميان افغان را در دستور کار قرار داده است.
اما سؤال اين است که چرا؟ يک مقام رسمي ديگر آمريکا نيز که نخواست نامش فاش شود، گفت ايران ممکن است به اميد پيروزي اوباما در انتخابات رياست جمهوري، فتيله حملات به نيروهاي آمريکائي را پائين کشيده باشد. بر اساس اين ديدگاه، ايراني ها از اين هراس دارند که پيروزي اوباما تا حد زيادي به بهبود جايگاه آمريکا نزد دولت هاي اروپائي منجر شود. ايراني ها اعتقاد دارند دليل عمده رهبران اروپائي براي به حال خود رها کردن ايران در شرايط فعلي، ناخرسندي آنها از رئيس جمهور بوش مربوط مي شود.
وقفه در حملات ساخته و پرداخته ايران به آن معنا نيست که تهران از رفتار نادرست خود در منطقه دست برداشته است. مورل اخيراً گفته است اقدامات ايراني ها به طور موثري به مسؤولان عراقي فشار وارد آورده تا دربرابر تلاش آمريکا براي دستيابي به “توافق موقعيت نيروها” با دولت عراق در جهت توجيه ادامه حضور نيروهاي آمريکائي در آن کشور به مخالفت بپردازند. او گفت اين اقدامات شامل تلاش براي ترتيب دادن تظاهرات در مناطق شيعه و نيز اقدام به پرداخت رشوه به سياستمداران عراقي بوده است.
منبع: نيوزويک- 18 اکتبر
پیام برای این مطلب مسدود شده.