امریکا: پس از انتخابات رياست جمهوري آمريكا اعلام می کنیم که قصد حضور دیپلماتیک در ایران را داریم یا نه
انتخاب: روزنامهي آمريكايي مك كلاچي به نقل از مقامات ياد شده افزود كه پيشنهاد «بخش حفاظت از منافع» كه در حد سفارت كامل آمريكا نيست در پيامهاي ديپلماتيك خصوصي به تهران داده شده است و تحقيقاتي درباره ديپلمات آمريكايي كه رياست اين دفتر را برعهده خواهد داشت، در حال انجام است.
مقامات عاليرتبهي دولت بوش اظهار كردند كه اين دولت در نيمهي نوامبر و پس از انتخابات رياست جمهوري آمريكا اعلام خواهد كرد كه قصد دارد اولين حضور ديپلماتيكش را پس از تسخير لانه جاسوسي بين سالهاي 81 ـ 1979 در تهران داشته باشد يا نه.
روزنامهي آمريكايي مك كلاچي به نقل از مقامات ياد شده افزود كه پيشنهاد «بخش حفاظت از منافع» كه در حد سفارت كامل آمريكا نيست در پيامهاي ديپلماتيك خصوصي به تهران داده شده است و تحقيقاتي درباره ديپلمات آمريكايي كه رياست اين دفتر را برعهده خواهد داشت، در حال انجام است.
مقامات ياد شده از اشاره به نامشان خودداري كردند زيرا اين گام هنوز اعلام نشده است و مذاكرات دربارهي آن محدود به دايرهي كوچك مقامات دولتي است.
اين گزارش حاكي است: مشخص نيست كه ايران به اين پيشنهاد چطور پاسخ خواهد داد. محمود احمدينژاد، رييس جمهور ايران ماه گذشته گفت كه اين ايده را كه اولينبار در تابستان مطرح شده است، بررسي خواهد كرد.
مك كلاچي نوشت: آمريكا با شاه مخلوع ايران كه در سال 1979 بركنار شد، روابط نزديكي داشت.
اوايل ماه جاري يك مقام ايراني اعلام كرد كه تهران از دادن اجازه به شوراي ايراني ـ آمريكايي براي فعاليت در تهران خودداري خواهد كرد.
اين شورا مجوز وزارت امور خارجهي آمريكا را براي اين انجام اين كار دريافت كرده است.
مسالهي تعامل يا تعامل نداشتن مستقيم با ايران در مبارزات انتخاباتي رياست جمهوري آمريكا مطرح بوده است.
باراك اوباما، كانديداي دموكرات انتخابات رياست جمهوري آمريكا از تمايل نداشتن دولت بوش به گفتوگو انتقاد و خاطرنشان كرده است كه خودش مذاكراتي مستقيم حتي با احمدينژاد، خواهد داشت.
اما سناتور جان مككين، كانديداي جمهوريخواه انتخابات رياست جمهوري، اوباما را به تمسخر گرفت و سياست خارجي وي را سادهلوحانه خواند.
با اين حال دولت بوش كه روزهاي پايانياش را پشت سر ميگذارد اجازهي رويكردي مستقيمتر با ايران را با اعزام ويليام برنز، معاون امور سياسي وزير امور خارجهي آمريكا براي مشاركت در گفتوگوهاي شش جانبه با ايران در ژنو كه ژوييه انجام شد، داده است.
به گزارش اين روزنامه، مقامات عاليرتبهي دولتي آمريكا گفتند كه طرح گشايش دفتر حفاظت از منافع در پايتخت ايران اقدامي در جهت نزديكتر كردن روابط دولت با دولت نيست.
آنها ميگويند كه اين تلاش براي دسترسي به مردم ايران است.
ديپلماتهاي آمريكايي در تهران علاوه بر ديگر كارها به تسهيل تبادلات فرهنگي، صدور ويزاي براي سفر ايرانيها به آمريكا، ورود به ديپلماسي عمومي براي معرفي ديدگاهي خيرخواهانهتر از طرف آمريكا كمك خواهند كرد.
آمريكا و ايران از زمان قطع روابط با يكديگر در دوران رياست جمهوري جيمي كارتر در آمريكا در سال 1980 هيچگونه رابطهي ديپلماتيك رسمي با يكديگر نداشتهاند.
منافع آمريكا در ايران را سوييس دنبال ميكند. ايران داراي بخش حفاظت منافع كوچكي در واشنگتن تحت حمايت سفارت آمريكا است اما هيچ ديپلمات ايراني در اين دفتر حضور ندارد.
مك كلاچي افزود: اين مساله ميتواند در صورتي كه ايران در ازاي برقراري دفتر ديپلماتيك آمريكايي در تهران بر اقدام متقابل اصرار ورزد با تغيير روبهرو شود.
اين چيزي است كه مقامات عاليرتبهي آمريكايي (درخواست آن از جانب ايران) را پيشبيني كردهاند.
احمدينژاد، در ماه سپتامبر در مصاحبهاي با نيويوركتايمز دربارهي ايدهي گشايش بخش حفاظت منافع آمريكا در تهران، گفته بود: پيشتر اعلام كردهام كه ما با يك چارچوب ذهني مثبت آن را بررسي خواهيم كرد.
مك كلاچي نوشت كه منوچهر متكي، وزير امور خارجهي ايران در ماه ژوييه در نيويورك گفت كه ايران در ازاي دادن اين اجازه به آمريكا درخواست تصويب درخواستي را كه از مدتها پيش درباره پرواز مستقيم تهران و نيويورك داشته است، مطرح خواهد كرد.
بر اساس اين گزارش، در حالي كه برخي مقامات عاليرتبهي آمريكايي گفتند كه جورج بوش، رييس جمهور آمريكا و كاندوليزا رايس، وزير امور خارجهي اين كشور هنوز تصميم نهايي در اين باره را اتخاذ نكردهاند، آنها و ديگران گفتهاند كه تقريبا به طور قطع اين مساله در نيمهي نوامبر (اواخر آبان) اعلام خواهد شد.
بنا به نوشتهي اين روزنامه، مقامات دولتي بوش به عنوان الگويي براي اين كار به دفتر حفاظت از منافع آمريكا در هاوانا پايتخت كوبا اشاره كردهاند كه در سال 1977 فعاليتش را آغاز كرد. كوبا و آمريكا نيز مانند ايران هيچگونه رابطهي ديپلماتيك رسمي با يكديگر ندارند.
دولت آمريكا همچنين به گروههاي غير دولتي مستقر در آمريكا اجازهي فعاليت در ايران را داده و آنها را از تحريمهاي وزارت خزانهداري عليه ايران مستثني كرده است.
نام بيشتر اين گروهها فاش نشده است. با اين حال شوراي ايراني ـ آمريكايي كه به دنبال بهبود گفتوگو ميان دو كشور است در اواخر سپتامبر اعلام كرد كه مجوز خزانهداري را دريافت كرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.