واردات روزانه 15 میلیون لیتر بنزین
سرمایه: گزارش برخی نمایندگان مجلس حاکی است، با اتمام بودجه واردات بنزین و گازوئیل در حال حاضر وزارت نفت با استفاده از درآمدهای نفتی اقدام به واردات سوخت می کند. با تصویب اختصاص 5/3 میلیارد دلار برای واردات بنزین و گازوئیل در سال جاری به دلیل گران شدن فرآورده های نفتی در بازارهای جهانی در پنج ماهه اول سال، این بودجه تنها برای واردات چهار ماه کفایت کرد.
پس از آن پیشنهادی از سوی وزارت نفت برای ارائه لایحه ای از سوی دولت به مجلس مبنی بر اختصاص هشت میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای واردات بنزین تهیه شد و برای اولین بار توسط محمدرضا نعمت زاده معاون سابق وزیر نفت این موضوع مطرح شد اما به نتیجه نرسید.
از سوی دیگر مجلس نیز اجازه واردات سوخت را به دولت در بودجه 88 نداده است و دوران اوج افزایش قیمت های جهانی نفت، فرآورده های نفتی از جمله بنزین در هر تن 1200 دلار و گازوئیل در هر تن 1300 دلار خریداری می شد.
موسی الرضا ثروتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در این باره گفت: «مجلس برای واردات فرآورده های نفتی در سال جاری سه هزار میلیارد تومان بودجه پیش بینی کرده بود، اما دولت در چهار ماه نخست این اعتبار را مصرف کرد و از آن زمان تاکنون با استفاده از درآمدهای نفت اقدام به واردات بنزین و دیگر فرآورده های نفتی کرده است.
وی گفت: «این در حالی است که قانون تاکید کرده بود دولت حق ندارد از راه دیگری اقدام به واردات سوخت کند.»
ثروتی تصریح کرد: «دولت بی برنامه کار کرده و تا پایان سال میزان برداشت های دولت برای برداشت از حساب و واردات بنزین به هشت میلیارد دلار بالغ خواهد شد که مجموع آن به
11 میلیارد دلار خواهد رسید.» براساس این گزارش معاون بودجه و برنامه ریزی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری پیش بینی رقم واردات بنزین در سال 88 را به نهایی شدن طرح تحول اقتصادی موکول کرده است.
معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و وزارت نفت هم اکنون در حال مطالعه و بررسی چگونگی واردات بنزین و میزان آن در سال آینده هستند. نعمت زاده معاون سابق وزیر نفت پیش از این گفته بود: «اگر قیمت های جهانی بنزین براساس قیمت های سه ماهه ابتدای سال بود نزدیک به هشت میلیارد دلار بودجه ارزی برای تامین بنزین، نفت و گاز نیاز داشتیم، اما با توجه به کاهش قیمت های کنونی، به حدود شش میلیارد دلار بودجه ارزی برای تامین بنزین و گازوئیل نیازمندیم.
وی تاکید کرد: «برآورد ما این است که اگر سهمیه بندی بنزین انجام نمی شد
هم اکنون متوسط مصرف بنزین 90 میلیون لیتر در روز بود اما در حال حاضر 68 میلیون لیتر در روز مصرف داریم.» نعمت زاده همچنین گفت: «احتمال دارد این میزان مصرف بنزین تا انتهای سال جاری نیز کاهش یابد، زیرا در نیمه اول سال میزان مصرف افزایش می یابد اما در زمستان به دلیل اینکه سفرهای استانی کمتر می شود میزان مصرف نیز کاهش می یابد و براساس تجربه بین
65 تا 68 میلیون لیتر در روز می رسد.
همچنین مخبر کمیسیون انرژی از تلاش دولت برای ارائه لایحه تامین کسری بودجه واردات بنزین و گازوئیل در شش ماهه دوم سال خبر داد و گفت: «به گفته وزیر نفت 5/6 تا هفت میلیارد دلار در واردات سوخت تا پایان سال نیاز داریم. علی ادیانی نیز پیشتر از بررسی این موضوع در کمیسیون انرژی با حضور وزیر نفت خبر داده بود. ادیانی تصریح کرد: «به گفته وزیر نفت 5/6 تا هفت میلیارد دلار برای تامین سوخت مورد نیاز کشور در شش ماهه دوم سال نیاز وجود دارد که این موضوع در کمیسیون مورد اعتراض برخی از اعضا قرار گرفت.»
مخبر کمیسیون انرژی گفت: «اما با وجود این موضوع کمیسیون قبول کرد که باید برای تامین سوخت شش ماهه دوم سال اقدام شود و اصل نیاز به بنزین و گازوئیل برای رفاه مردم مورد تایید قرار گرفت و بر این اساس قرار شد دولت لایحه ای را به منظور تامین کسری بودجه واردات بنزین به مجلس ارائه کند تا اجازه واردات از سوی مجلس داده شود.»
در حال حاضر روزانه 15 میلیون لیتر بنزین وارد می شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.