با تصویب مجلس تحقیق و تفحص از سه نهاد شورای نگهبان، مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام ممنوع شد
آفتاب: نمایندگان مجلس در حالی روز گذشته رای به ممنوعیت تحقیق و تفحص از این سه نهاد دادند که پیش از این در اصلاح آیین نامه داخلی مجلس چنین محدودیت هایی لحاظ نشده بود اما روز گذشته شورای نگهبان در راستای ایراداتی که به مصوبه نمایندگان گرفته بود، خواستار اعمال برخی محدودیت ها در لیست دستگاه های مشمول تحقیق و تفحص شد.
بر این اساس نمایندگان مجلس مصوب کردند سه نهاد فوق از تحقیق و تفحص مستثنی هستند. همچنین نمایندگان با الحاق یک تبصره به ماده ۱۹۸ آیین نامه داخلی مجلس مقرر کردند تحقیق و تفحص از دستگاه هایی که زیر نظر مقام معظم رهبری هستند با اذن معظم له امکان پذیر است.البته این اصلاحات در آیین نامه داخلی با اعتراض برخی از نمایندگان در راهروهای مجلس مواجه شد چرا که این تعداد از نمایندگان معترض بودند که شورای نگهبان نباید از این بررسی مستثنی می شد و حداقل شش نفر از ۱۲ عضو این شورا را مجلسی ها با رای اعتماد به آنها تعیین می کنند و به همین دلیل نباید تنها ابزار نظارتی بر شورای نگهبان و افرادی که با رای مجلس انتخاب شدند را محدود کرد.
گفتنی است شورای نگهبان علاوه بر شش فقیهی که از طرف مقام معظم رهبری انتخاب می شوند دارای شش حقوقدان هم هست که با رای مجلس انتخاب می شوند. مخالفت برخی از نمایندگان با این مصوبه بیشتر از ماجرای ردصلاحیت ها در آستانه انتخابات مجلس هشتم و شورای سوم ناشی می شد، چنانچه قنبری نماینده ایلام و مصطفی کواکبیان نماینده سمنان اظهار می داشتند شاید گاهی نمایندگان ترجیح دهند از بخشی از فعالیت های شورای فوق در زمان تایید صلاحیت ها بررسی هایی صورت گیرد اما ایراد شورای نگهبان و اصلاح روز گذشته سبب می شود دیگر مجلس نتواند از چنین ابزار نظارتی استفاده کند.یکی دیگر از اصلاحیه های آیین نامه داخلی مجلس مربوط به طرح اخیر نمایندگان مبنی بر رای عدم اعتماد به وزرا در صورت رای مجلس به قانع کننده نبودن پاسخ یک وزیر در سه مرحله بود. پیش از این علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم نمایندگان را قانع کرده بود که از این پس ساز و کار سوال از وزرا تغییر کند.
به گونه یی که برای طرح یک سوال از وزیر در صحن علنی باید نظر موافق هیات رئیسه و کمیسیون مربوطه وجود داشته باشد. لاریجانی در پاسخ به نمایندگانی که معترض به محدود کردن طرح سوال از وزرا بودند، این توجیه را آورده بود که برای افزایش تاثیر سوال از وزرا پس از هر بار طرح سوال در صحن علنی، از نمایندگان در مورد قانع کننده بودن پاسخ های وزیر مربوطه سوال می شود و اگر مجلس سه بار به قانع کننده نبودن پاسخ های یک وزیر رای مثبت بدهد، این رای به منزله عدم اعتماد مجلس به وزیر مربوطه خواهد بود و رئیس جمهور موظف است وزیر دیگری را به مجلس معرفی کند. گرچه این ساز و کار به کام مجلسی ها شیرین آمد و پذیرفتند سه بار رای منفی به پاسخ های یک وزیر به منزله رای عدم اعتماد باشد اما شورای نگهبان این ایراد را به این مصوبه گرفته که این شیوه مغایر با اصل ۸۹ قانون اساسی است چرا که این اصل رویه استیضاح را که امضای طرح استیضاح توسط ۱۰ نفر است را مورد تاکید دارد.
به همین دلیل هم مجلس پذیرفت پس از سه بار رای منفی به پاسخ های وزیر به سوالات نمایندگان باز هم باید ۱۰ نماینده طرح استیضاح را تقدیم هیات رئیسه کنند. با تصویب این اصلاحیه روال استیضاح براساس همان منوال قبلی منوط به طرحی با ۱۰ امضا است با این تفاوت که محورهای استیضاح سه سوال نمایندگان است که وزیر پاسخ های قانع کننده یی برای آن نداشته است.البته نمایندگان در حالی ماده مذکور را به شرح فوق برای تامین نظر شورای نگهبان تصویب کردند که بر مصوبه قبلی خود اصرار داشتند و خواستار ارجاع نظر قبلی شان به مجمع تشخیص مصلحت نظام بودند.به دنبال تذکرات مصطفی کواکبیان و مهدی کوچک زاده ، علی لاریجانی گفت؛ شورای نگهبان طبق قانون اساسی به مصوبه پیشین ما ایراد گرفته و ماهم نمی توانیم این راه را برخلاف قانون اساسی جعل کنیم.وی خطاب به نمایندگان گفت؛ طبق قانون اساسی و در پناه آن باید امور را پیش ببریم.
پیام برای این مطلب مسدود شده.