17.11.2008

پرز: اوباما امید به مذاکره با ایران را به همراه دارد

بی‌بی‌سی: شیمون پرز، سیاستمدار با سابقه اسرائیلی و رئیس جمهوری کنونی آن کشور، گفته است که انتخاب باراک اوباما به ریاست جمهوری آمریکا امکان حل مسایل ایران از طریق مذاکره را افزایش می دهد.

رئیس جمهوری اسرائیل در مصاحبه با نشریه بریتانیایی تایمز گفته است که به اعتقاد او هرگاه باراک اوباما بتواند جامعه بین المللی را در مورد یک سیاست واحد در قبال ایران متحد سازد، این امید وجود دارد که بتوان با ایران وارد گفتگو شد.

آقای پرز که در آستانه سفر به لندن سخن می گفت، افزود که فضای سیاسی جهان و عوامل اقتصادی، به خصوص کاهش بهای نفت، می تواند ایران را بر سر میز مذاکره بکشاند.

شیمون پرز، که هشتاد و پنج سال سن دارد و سال ها در سمت های مختلف دولتی اسرائیل خدمت کرده است، پیش بینی کرد که در طول حیات خود، شاهد برقراری صلح بین اسرائیل و همسایگان عرب این کشور خواهد بود و افزود که بعید نیست روزی به دمشق و ریاض، پایتخت سوریه و عربستان سعودی، سفر کند.

روزنامه تایمز می نویسد که در خاورمیانه هستند بسیار کسانی که اظهارات آقای پرز را آرزوهای فردی توصیف می کنند که در طول عمر خود، همواره فردی خوشبین بوده است.

این روزنامه می افزاید که قطعا در این اواخر، هیچیک از رهبران اسرائیل نظر مساعدی نسبت به ایران ابراز نداشته بلکه اکثر آنان برنامه هسته ای این کشور و حمایت آن از گروه های تندرو را خطری برای بقای کشور یهود دانسته است.

در عین حال، به نوشته تایمز، آقای پرز تاکید دارد که فرصت های جدیدی را در خاورمیانه مشاهده می کند و به عنوان مثال، به شرکت خود در جلسه گفتگو بین ادیان اشاره دارد که هفته گذشته به ابتکار پادشاه سعودی در نیویورک برگزار شد.

شرایط سیاسی و عوامل اقتصادی
آقای پرز، که سالها عضو کابینه و چند دوره نخست وزیر اسرائیل بوده و به خاطر تلاش برای دستیابی به صلح با فلسطینیان جایزه صلح نوبل را نیز نصیب خود کرده است، می افزاید که “اگر یک سیاست واحد بین المللی در مورد ایران وجود داشته باشد، و اگر بهای نفت کاهش یابد، آنگاه ایران ناگزیر خواهد بود که با بخشی از واقعیات زمان ما کنار بیاید.”

به گفته وی، “اگر ایرانیان احساس کنند که یک سیاست منسجم و واحد [پشت تلاش برای گفتگو] وجود دارد و نمی توانند صرفا با فرستادن محمود احمدی نژاد برای فضل پراکنی، از گفتگو شانه خالی کنند، آنگاه امیدی به مذاکره وجود خواهد داشت.”

رئیس جمهور اسرائیل در عین حال تاکید دارد که تا زمانی که ایران سه شرط را برآورده نکند، پیشرفت در این زمینه امکان نخواهد داشت.

به گفته آقای پرز، شرط پیشرفت در حل مساله ایران از راه مذاکره عبارتست است: توقف برنامه هسته ای و موشکی بحث برانگیز ایران، خودداری از حمایت از گروه های تندرو مانند حماس و حزب الله و توقف بهره برداری از “ترور.”

به نوشته تایمز، اظهارات رئیس جمهوری اسرائیل همزمان با بازنگری عمده ای در روابط آمریکا با ایران انتشار می یابد،کشوری که جورج بوش آن را عضوی از “محور شرارت” نامیده است.

این روزنامه می افزاید که باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، تلویحا گفته است که آمادگی آن را دارد تا با ایران وارد “دیپلماسی مستقیم” شود و حتی خبرهایی از گشایش بخش حفاظت از منافع آمریکا در تهران نیز بوده است که در صورت تحقق، به منزله اعزام نخستین گروه دیپلماتیک به این کشور از زمان انقلاب سال 1979 و سپس اشغال سفارت آمریکا در تهران و گروگانگیری و نگهداری دیپلمات های آمریکایی به مدت یک سال خواهد بود.

تایمز می نویسد که آقای پرز همچنین نسبت به دستیابی به توافقنامه زمین در برابر صلح با سوریه ابراز امیدواری کرد که بر اساس آن، اسرائیل بلندی های جولان را که در جنگ شش روزه سال 1967 به اشغال در آورد در برابر امضای معاهده صلح، به سوریه باز خواهد گرداند.

مذاکره با سوریه و وضعیت عراق
وی گفت که مذاکرات صلح با سوریه همچنان ادامه دارد اما هشدار داد که اسرائیل تنها در صورتی توافق صلح با سوریه را قبول خواهد کرد که دولت این کشور از حمایت از گروه های تندرو مانند حماس و حزب الله دست بردارد.

رئیس جمهوری اسرائیل گفت “تعدادی از نخست وزیران اسرائیل تا کنون اظهار داشته اند که آمادگی دارند اراضی سوریه را به آن کشور بازگردانند، اما سوری ها هرگز نشان نداده اند که آماده پذیرش صلح هستند.”

شیمون پرز نقش بریتانیا در منطقه را نیز مهم توصیف کرد هرچند اذعان داشت که از افزایش احساسات ضد اسرائیلی در این کشور احساس نگرانی می کند.

وی گفت که اسرائیل به خاطر اقدامات نظامی خود در معرض انتقاد قرار می گیرد اما افزود که چنین انتقاداتی را درک نمی کند زیرا جنگ در هر حال ماجرایی زشت است و اسرائیل خواستار جنگ نیست.

در حالیکه بخش عمده از انتقادهای بین المللی علیه اسرائیل ناشی از سیاست گسترش و ادامه شهرک سازی در سرزمین های فلسطینی است، آقای پرز از این سیاست دفاع کرد و گفت که زمانی که دولت اسرائیل شهرک های یهودی نشین در باریکه غزه را برچید و نظامیان خود را از این بخش از سرزمین های فلسطینی خارج ساخت، بلافاصله این نقاط به مراکزی برای پرتاب موشک به داخل خاک اسرائیل تبدیل شد.

وی گفت هرگاه صحبت از برچیدن شهرک های یهودی نشین می شود، مردم اسرائیل می پرسند آیا می خواهید بار دیگر ما را هدف موشک پرانی قرار دهند؟

در مورد مشارکت بریتانیا در جنگ عراق، آقای پرز گفت که مردم بریتانیا نباید از این اقدام کشور خود شرمسار باشند.

وی افزود مشکل اصلی در عراق، حضور بریتانیا نبوده بلکه حکومت صدام حسین بزرگترین شکست برای عراقی ها محسوب می شد.

شیمون پرز افزود “نباید از اقدام برای خاتمه دادن به حکومت صدام حسین عذرخواهی کنیم همچنان که چرچیل هم مجبور نبود برای ساقط کردن یک دیکتاتور خشن دیگر از کسی عذرخواهی کند.”

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates