محدوديتهاي جديد براي مطبوعات: مصاحبه “هماهنگ نشده” با رسانه ها ممنوع
خبرنگار روز در تهران گزارش مي دهد هيئت وزيران بخشنامهاي را خطاب به نهادهاي دولتي و دستگاههاي اجرايي صادر كرده كه بر اساس آن، تغييرات جديدي در جهت تمركز در ساختار اطلاعرساني دولت به وجود آمده و محدوديتهاي جديدي نيز براي خبرنگاران و مطبوعات ايجاد شده است.
بر اساس گزارش رسيده، در بخشنامه شماره 65354/ت37374ه كه در هيئت وزيران تصويب و از سوي شوراي اطلاعرساني دولت براي كليه نهادهاي زير نظر دولت ارسال شده، روابط عمومي دستگاههاي اجرايي ملزم شدهاند كه طرحهاي تبليغاتي تازهاي را در حوزه فعاليت خود طراحي و به شوراي اطلاعرساني دولت پيشنهاد كنند.
يكي از بخشهاي حساسيتبرانگيز اين آييننامه، ماده 6 آن است كه در آن تاكيد شده كه كليه مقامات و مديران دولتي غير از وزيران و مسئولان درجه اول، لازم است هرگونه مصاحبه با رسانهها را از طريق روابط عمومي دستگاه خود پيگيري كنند و به علاوه، محتوا و شكل مصاحبه نيز بر اساس سياستهاي كلي باشد كه از شوراي اطلاعرساني دولت تدوين ميشود.
اين ماده از بخشنامهاي كه به تازگي به دستگاههاي اجرايي دولت ابلاغ شده، به معناي آن است كه رسانهها و خبرنگاران ديگر اجازه نخواهند يافت به برقراري ارتباط مستقيم با مديران دولتي بپردازند و صرفا بايد به خبرها و مصاحبههاي رسمي كه از طريق روابط عمومي دستگاهها تنظيم و ارائه ميشود، بسنده كنند.
همچنين طبق آييننامه جديدي كه در خصوص وظايف و اختيارات روابط عمومي ها به تصويب هيئت وزيران رسيده، ساختار جديدي براي روابط عمومي ها مطرح شده كه در آن، برخلاف سياستهاي كلي مربوط به كوچكسازي دولت، ظرفيت نيروي انساني آنها افزايش يافته و جايگاه سازماني آنها نيز ارتقا يافته است.
به علاوه بر اساس تبصره 2 ماده 3 اين آييننامه، از اين پس بودجه اين حوزه در كليه دستگاههاي دولتي به طور متمركز در اختيار نهاد رياستجمهوري قرار خواهد گرفت و از طريق دبيرخانه شوراي اطلاعرساني دولت توزيع خواهد شد.
اين آييننامه به ضرورت هماهنگي روابط عمومي وزارتخانهها و دستگاههاي مختلف تحت نظر دولت با سخنگوي دولت نيز اشاره كرده و بر لزوم هماهنگي ادارات استاني با استانداران در اين خصوص هم تاكيد دارد. بر اين اساس، شورايي براي هماهنگي روابط عمومي ها نيز به رياست معاون مطبوعاتي وزير ارشاد تشكيل ميشود كه سازوكار تبليغاتي دستگاههاي مختلف اجرايي را هماهنگ كند.
اين در حالي است كه پيش از اين بودجه روابط عمومي نيز ذيل بودجه هر دستگاه تعيين ميشد و در دولتهاي گذشته مسئولان نهاد رياستجمهوري نيز نيازي نميديدند كه در كار اطلاعرساني دستگاههاي دولتي دخالت كنند.
با اين حال مسئولان دولت احمدينژاد بارها از اينكه رسانهها به نفع دولت تبليغ نميكنند، گلايه كرده و خواستار آن شدهاند كه رسانهها بيشتر به تبليغ مثبت دولت و فعاليتها آن بپردازند. در يكي از آخرين نمونهها، عصر ديروز سردار افشار كه پس از بركناري از معاونت سياسي وزير كشور به عنوان معاون فرهنگي اين وزارتخانه منصوب شده، از “خالي بودن دست رسانههاي دولت در بحث مقابله با عمليات رواني دشمن” سخن گفت و خواستار آن شد كه رسانههاي نزديك به دولت “به كمك دولت، خود را تجهيز و تقويت كنند.”
در همين ارتباط، چند روز قبل مديرعامل خبرگزاري نيمهرسمي فارس در جمع اعضاي بسيج اساتيد دانشكده خبر به شدت از برخي رسانهها كه “به طور غيرمستقيم ازدولت بودجه ميگيرند و بيشترين توان خود را براي زدن اين دولت به كار مي بندند”، انتقاد كرده و گفته بود: “امروز شرايط به گونهاي است كه عدهاي خدمتگزار در حال تلاش هستند و سعي ميكنند گذشتهها را جبران كنند، اما به گونهاي ديگر معرفي ميشوند و در فضاي رواني و تبليغي كشور به گونهاي عمل ميشود كه مردم دچار ترديد و ذهن آنان مشوش ميشود.”
مسئولان حراست وزارت ارشاد نيز كه اخيرا در زمينه نظارت بر مطبوعات فعال شدهاند، در روزهاي اخير به بهانه نمايشگاه مطبوعات اظهارنظرهاي تهديدآميزي را عليه رسانهها مطرح ميكنند. در اين راستا مديركل حراست وزارت ارشاد دو روز پيش از ضرورت كنترل بيشتر مطبوعات سخن گفت و تاكيد كرد: “بخش حراست رسانهها نقش بسيار حساس و مهمي برعهده دارد، به ويژه بخش حراست خبرگزاري جمهوري اسلامي كه از باسابقهترين رسانههاي كشور است و به همان نسبت داراي اهميت و حساسيت است.”
علاوه بر مدير حراست وزارت ارشاد، رئيس حراست كل كشور نيز ديروز در هنگام بازديد از غرفه ايرنا به ضرورت فعاليت جديتر “حراست رسانهها” پرداخت و گفت: “رسانهها بيش از ساير نهادها هدف دشمنان و مخالفين قرار دارند و در معرض آسيبهاي بيشتري هستند. ممكن است افرادي كه در رسانه كار ميكنند تحت القائات دشمنان قرار گيرند و يا ممكن است فردي با افكار ناجور در رسانهاي رخنه كند و خرابيهاي اطلاعاتي و خبري ايجاد نمايد كه اين امر ضمن خدشه دار كردن اعتبار رسانه ميتواند آثار بسيار زيانباري براي جامعه داشته باشد.”
لازم به ذكر است كه هفته پيش هم سخنگوي دولت به شدت از آنچه “سياهنمايي عملكرد دولت نهم از سوي رسانهها” ميناميد، انتقاد كرد؛ تا جايي كه روزنامه آفتاب يزد در پاسخ به وي، سرمقالهاي منتشر كرد كه تيتر آن، اين عبارت بود: “ميخواهيد سياه را سفيدنمايي كنيم؟”
پیام برای این مطلب مسدود شده.