حمله به ایران ساخت بمب اتمی را تسریع می کند
بیبیسی:
آقای بارنابی می گوید برآوردهایی که می گویند حمله هوایی می تواند برنامه های هسته ای ایران را دو سه سال عقب بیاندازد، بر یک ‘پیش فرض نادرست’ استوارند
یکی از دانشمندان اتمی برجسته بریتانیا می گوید حمله نظامی علیه ایران به جای آنکه برنامه های هسته ای این کشور را متوقف کند، می تواند تولید سلاح هسته ای در جمهوری اسلامی را سرعت ببخشد.
در گزارشی که توسط گروه تحقیقاتی آکسفورد منتشر شده، فرانک بارنابی – که خود در برنامه های تولید سلاح هسته ای بریتانیا نقش داشته – پیش بینی کرده حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران، ماهیت فعالیت های این کشور را دستخوش تغییر کرده و به سمت تولید سریع تسلیحات، هر چند در شمار محدود، سوق دهد.
آقای بارنابی در توضیح این تغییر استراتژی می گوید: “حدودا مثل این می ماند که تصمیم بگیرید به جای اینکه یک کارخانه اتومبیل سازی راه اندازی کنید، با قطعات یدکی و لوازم موجود یک خودرو بسازید. به زبان ساده، حمله نظامی می تواند حرکت ایران به سمت بمب اتمی را تسریع کند.”
به باور آقای بارنابی برآوردهایی که می گویند حمله هوایی می تواند برنامه های هسته ای ایران را دو سه سال عقب بیاندازد، بر یک ‘پیش فرض نادرست’ استوارند [و آن اینکه] پس از حمله احتمالی جمهوری اسلامی از نو به دنبال اجرای برنامه گسترده کنونی اش خواهد رفت.
گزارش رادیویی — برنامه چشم انداز بامدادی
حدودا مثل این می ماند که تصمیم بگیرید به جای اینکه یک کارخانه اتومبیل سازی راه اندازی کنید، با قطعات یدکی و لوازم موجود یک خودرو بسازید. به زبان ساده، حمله نظامی می تواند حرکت ایران به سمت بمب اتمی را تسریع کند
فرانک بارنبی، دانشمند اتمی بریتانیا
اما گزارش اینطور استدلال می کند که به احتمال فراوان، در پی حمله نظامی، ایران همه منابع خود را به ساخت یک یا دو سلاح هسته ای اختصاص خواهد داد. در چنین حالتی، که نویسنده گزارش نام ‘برنامه ضربتی’ به آن داده است، ایران در عرض یک تا دو سال به سلاح اتمی مجهز خواهد بود.
هانس بلیکس، رئیس سابق کمیسیون های بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان ملل متحد، در مقدمه ای که بر این گزارش نوشته، ضمن تایید یافته های آن می گوید: “نتیجه حمله نظامی به ایران به احتمال بسیار زیاد همان چیزی خواهد بود که این نوع مداخله می خواهد از آن جلوگیری کند: ساختن تسلیحات هسته ای ظرف چند سال.
گزارش منتشره از سوی گروه تحقیق آکسفورد نوشته حمله نظامی به ایران می تواند دستکم از سه طریق به پیاده شدن ‘برنامه ضربتی’ در ایران بیانجامد.
اول: پلوتونیم راکتور بوشهر
طبق توافق های جاری، سوخت و زباله های اتمی راکتور بوشهر در اختیار روسیه است. اما در صورت درگیری نظامی روس ها قاعدتا ایران را ترک خواهند کرد و ایرانی ها این امکان را پیدا می کنند که از پلوتونیوم … استفاده کنند. در یک مجتمع شیمیایی که به همین منظور ساخته شده باشد، می توان ظرف چند هفته این کار را کرد. حتی اگر نیروگاه در حمله نظامی تخریب شود، همچنان مواد کافی برای ساخت یک سلاح هسته ای از آن قابل استحصال است.
مقدار ماده رادیواکتیو لازم در این شرایط حجم زیادی ندارد (به اندازه یک پرتقال) و در نتیجه قاچاق آن به نسبت کاری ساده است
گزارش گروه تحقیق آکسفورد
دوم: بازار سیاه
به دنبال حمله نظامی احتمالی، ایران برای تهیه پلوتونیوم و اورانیوم قابل استفاده در برنامه های تسلیحاتی به بازار سیاه روی خواهد آورد. مقدار ماده رادیواکتیو لازم در این شرایط حجم زیادی ندارد (به اندازه یک پرتقال) و در نتیجه قاچاق آن به نسبت کاری ساده است. از سوی دیگر، اگر حمله صورت گرفته باشد، برملا شدن این موضوع نیز هزینه سیاسی چندانی [برای جمهوری اسلامی] نخواهد داشت، در حالی که انگیزه ساخت سلاح هسته ای را – از هر راه ممکن – بیشتر خواهد کرد.
سوم: تاسیسات مخفی
مقام های آمریکایی اعلام کرده اند که اطلاعاتشان در مورد ایران ضعیف است و بنابر این قابل تصور است که در حال حاضر نیز تاسیسات مخفی و سانتریفیوژهایی وجود داشته باشند [که اطلاعی از وجود آنها در دست نیست] و از حمله مصون بمانند. همچنین در حال حاضر ایران برای پیشبرد برنامه هسته ای اش تنها به دانشمندان ایرانی تکیه دارد، اما در صورت حرکت به سوی ‘برنامه ضربتی’ ممکن است این کشور به جلب کمک خارجی برای حل مشکلات فنی دست بزند.
نتیجه این گزارش با تندرو ترین افراد را نیز به فکر وادارد: در یک کلام، حمله به ایران کارساز نیست
جان اسلوبودا، رئیس گروه تحقیق آکسفورد
در ادامه گزارش گروه تحقیق آکسفورد آمده که اگر به ایران حمله شود، احتمالا این کشور از پیمان منع گسرتش سلاح های کشتار جمعی (ان. پی . تی) خارج می شود و این امر می تواند به روند ازسر گیری برنامه های هسته ای این کشور سرعت بیشتری ببخشد.
جان اسلوبودا، رئیس گروه تحقیق آکسفورد، می گوید: “این گزارش به درست و غلط بودن حملات نظامی به ایران کاری ندارد، بلکه پرسش مورد نظرش این است که آیا چنین حملاتی به هدف خود که نابودی یا عقب انداختن برنامه هسته ای ایران است، می رسد یا خیر؟ نتیجه این گزارش بايد تندرو ترین افراد را نیز به فکر وادارد: در یک کلام، حمله به ایران کارساز نیست. با این کار حتی ایران مجهز به سلاح هسته ای را به واقعیت نزدیک تر می کنند.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.