06.12.2008

سود و زیان تبدیل ذخایر ارزی ایران

بی‌بی‌سی: در حالی که دولت ایران از تبدیل ذخایر ارزی ایران از دلار آمریکا به یورو پول واحد اروپا دفاع می کند برخی گزارشها نشان می دهد که این کشور به دلیل افزایش ارزش دلار و کاهش یورو نزدیک به پنج میلیارد دلار زیان کرده است.

محمود احمدی نژاد روز سه شنبه دوازدهم آذر از تصمیم دولت برای تبدیل ذخایر ارزی از دلار به یورو دفاع کرد و گفت: “در تبدیل دلار به ارزهای دیگر ما سود زیادی کردیم و تصمیم ما در این باره درست بود؛ زیرا حجم ذخایر ارزی ما افزایش یافت.”

به گفته آقای احمدی نژاد، “ما در قطع ارتباط با دلار سود سیاسی و اقتصادی داشتیم زیرا دیگران نیز در پی ما ارتباطشان را با دلار قطع کردند و به تدریج به دلار ضربه وارد شد.”

سال گذشته زمانی که ایران تصمیم گرفت ذخایر ارزی خود را از دلار به سایر ارزی های معتبر به خصوص یورو تغییر دهد، اختلاف نظرهایی در این زمینه وجود داشت. به گفته کارشناسان به دلیل افزایش ارزش یورو و کاهش ارزش دلار این تصمیم به نفع ایران تمام شد اما اکنون این معادله برعکس شده است.

ارزش دلار در ماههای اخیر در بازارهای بین المللی افزایش یافته است و در ایران نیز هر دلار برای اولین بار به بیشتر از یک هزارتومان رسیده است.

گزارشهای رسمی نشان می دهد هر دلار آمریکا که در اوایل سال جاری خورشیدی حدود ۹۰۰ تومان بود در آذر ماه به یک هزار و ده تومان افزایش یافته است.

در مقابل، ارزش یورو و سایر ارزهای بین المللی در بارار جهانی کم شده و گزارشها نشان می دهد که ارزش یورو در بازار ایران دستکم دویست تومان در هر یورو نسبت به اول سال کمتر شده است.

هر یورو در بازار ایران در تابستان حدود ۱۴۵۰ تومان معامله می شد اما اکنون در بازار تهران هر یورو حدود ۱۲۸۰ تومان معامله می شود

روزهای سخت
یک ماه پیش نیز رامین پاشایی فام، معاون اقتصادی بانک مرکزی گفته بود که افزایش ده درصدی ارزش دلار در پنج ماه اول سال جاری خورشیدی حدود چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از ارزش داراییهای ارزی ایران کاسته شده است.

ایران سال گذشته اعلام کرد که سهم دلار را در ذخایر ارزی خود به حداقل رسانده و معاملات نفتی خود را به ارزهای دیگری نظیر یورو (پول واحد اروپایی) انجام می دهد.
طرح جایگزینی ارزهای دیگر به جای دلار بعد از خودداری ایران از تعلیق غنی سازی اورانیوم و احتمال رویارویی فزاینده با آمریکا بر سر برنامه اتمی در دستور کار قرار گرفت و دولت ایران یک سال پیش اعلام کرد که نفت خود را به طور کامل با ارزهایی غیر از دلار آمریکا می فروشد.

مقامات دولتی بارها از تصمیم خود مبنی بر تغییر سبد ارزی از دلار به سایر ارزهای معتبر به خصوص یورو، دفاع کرده اند اما اکنون گزارشها نشان می دهد که این تصمیم چندان هم به نفع این کشور تمام نشده است.

البته آقای احمدی نژاد در گفتگوی تلویزیونی سه روز پیش خود، تصمیم دولت را “عالمانه” توصیف کرد و گفت: “اگر در مسائل پولی ارتباطات ما با دلار بود همه دلارها باید از بانک مرکزی آمریکا دور بزند که این به ضررر ماست و حتی در نگاهی کلان موجب تقویت دشمن اصلی می شود.”

علاوه بر زیان ناشی از تبدیل نرخ ارز، به دلیل کاهش قیمت جهانی نفت، درآمدهای ارزی ایران به شدت در حال کاهش است.

به دلیل بروز بحران مالی در جهان، قیمت نفت در چند ماه اخیر سقوط کرده و از حدود ۱۴۷ دلار در هر بشکه به کمتر از ۴۵ دلار رسیده است.

ایران سالانه نزدیک به یک میلیارد بشکه نفت صادر می کند و این بدان معنی است که کاهش یک دلار در هر بشکه یک میلیارد دلار خسارت برای ایران به دنبال دارد.

در ماههای اخیر، قیمت هر بشکه نفت حدود ۱۰۰ دلار کم شده و اقتصاد وابسته به نفت ایران در شرایط دشواری قرار گرفته است.

کارشناسان می گویند افزایش ارزش دلار و سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی، برای ایران به مفهوم آن است که دولت این کشور برخلاف سه سال اخیر باید انضباط مالی در پیش بگیرد و هزینه های خود را به شدت کاهش دهد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates