بازداشت دانشمندان هسته اي: اتهامات جديد جاسوسي
روز: به دنبال اعدام علي اشتري و اعلام بازداشت سه نفر به اتهام جاسوسي براي اسرائيل از سوي فرمانده کل سپاه پاسداران، برخي منابع غير رسمي در ايران از بازداشت چند تن از دانشمندان هسته اي و چند نفر از دست اندرکاران مرتبط با تحقيقات اتمي خبر مي دهند.
سايت تابناک وابسته به محسن رضايي فرمانده اسبق سپاه پاسداران در اين خصوص گزارش داد که اتهام چند نفر از محققان هسته اي از سوي نهادهاي امنيتي جمهوري اسلامي “ارتباط با خارج” و “لو دادن برخي نتايج برخي تحقيقات و برنامههاي هسته اي” عنوان شده است.
بنابر همين گزارش بازداشت اين افراد “در ماه هاي گذشته” و پس از انتشار اخباري صورت گرفت که حکايت داشت “سرويسهاي جاسوسي غربي و به ويژه آمريکا صراحتا جاسوسي و کشف اطلاعات از فعاليتهاي هستهاي ايران را سرلوحه کار خود قرار دادهاند.”
سايت تابناک نيز در همن خصوص خبر داد که افراد بازداشت شده “در بخشهاي تحقيقاتي و علمي در ارتباط با دانش هستهاي مشغول به فعاليت بودهاند.”
تيرماه امسال خبرگژاريهاي نزديک به دولت از محاکمه يک تاجر تجهيزات مخابراتي و مراقبتي خبر دادند. وي که علي اشتري نام داشت در دادگاه به جاسوسي براي اسرائيل متهمو به اعدام محکوم شد.
معاون ضد جاسوسي وزارت اطلاعات در اوايل آذر ماه اعلام کرد که حکم اعدام اشتري در 28 آبان 87 به اجرا در امده است.
وي همچنين گفت که اشتري پس نفوذ به نهادهاي حساس امنيتي و انتظامي به فروش “محصولات آلوده به تجهيزات مراقبتي و جاسوسي” به آنها اقدام کرده است.
يک روز بعد از اين خبر محمود علي جعفري فرمانده کل سپاه پاسداران نيز از جنگ اطلاعاتي با اسرائيل خبر داد و گفت که اخيرا 3 جاسوس اسرائيل از سوي حفاظت و اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شده اند.
سعيد مرتضوي دادستان تهران نيز در همين خصوص به خبرگزاري هاي مهر و ايرنا گفت که سردسته اين سه جاسوس عضويت بسيج را داشته است.
مرگ مشکوک دانشمندان
خبر بازداشت تعدادي از محققان هسته اي ايران، در شرايطي اعلام مي شود که پرونده مرگ مشکوک اردشير حسين پور دانشمند هسته اي ايراني، هنورز در پرده ابهام قرار دارد.
اردشير حسين پور يکي از دانشمندان هسته اي ايران، دوشنبه 25 دي ماه 85 در خوابگاه صدراي شيراز که تدابير ويژه امنيتي در آن لحاظ شده بود، در حالي که تنها 40 سال داشت درگذشت.
علت اين دانشمند هسته اي هرگز به طور رسمي اعلام نشد، اما برخي مقامات به صورت غير رسمي گفتند که وي به علت “گازگرفتگي” جان باخته، و رسانه هاي رسمي تنها اخباري از تشييع جنازه او را منتشر کردند.
وي که پس از پايان تحصيلات در رشته مهندسي الکترونيک، دکتراي هسته اي را با تز “فيزيک هسته اي الکتروديناميک يون هاي مغناطيسي در ابرشبکه ها” کسب کرده بود، در طراحي و اجراي برخي از پروژه هاي مهم موشکي و نظامي جمهوري اسلامي نقش موثري داشت و دوبار در جشنواره خوارزمي به عنوان محقق برتر مورد تجليل قرار گرفته بود. رسانه هاي نزديک به مقامات حکومتي پس از انتشار خبر مرگ مشکوک اين دانشمند هسته اي و بازتاب هاي گسترده آن در دنيا از وي به عنوان يکي از طراحان سانتريفيوژ در ايران نام بردند.
در همان زمان برخي رسانه هاي خارج از کشور مرگ دانشمند هسته اي جمهوري اسلامي را به سرويس اطلاعاتي اسرائيل نسبت دادند، خبري که خبرگزاري فارس به نقل از “يک منبع آگاه” آن را تکذيب کرد. اين مقام آگاه دو هفته پس از مرگ اردشير حسين پور گفت: “هيچ يک از دانشمندان هستهاى ايران ترور نشدهاند و موساد قدرت عمليات در ايران را ندارد”.
اين در حالي بود که مدتي پس از آن، غلامرضا آقازاده و رييس سازمان انرژي اتمي ايران، در 18 بهمن 85 در پاسخ به خبرگزاري مهر که از وي در خصوص”انتشار برخي اخبار، مبني بر ترور يکي از متخصصان هسته اي کشور به نام اردشير حسين پور، توسط سرويس هاي اطلاعاتي بيگانه” پرسيده بود، گفت: “الحمدالله همه متخصصان ما سالم هستند و هيچ اتفاقي نيافتاده و ما ترور چنين فردي را نداشته ايم.”
با اين حال سايت رسمي مرکز اسناد انقلاب اسلامي که تحت نظر روح الله حسينيان که از نزديکان به نهاد هاي امنيتي در 11 شهريور سال 86 به از “بررسي دلايل مرگ حسينپور دانشمند هستهاي ايران” به نقل از ضميمه هفتگي روزنامه لارپوبليکاي ايتاليا سه فرضيه “ترور از سوي سرويس اطلاعاتي اسرائيل”، “مرگ اتفاقي” و ”قتل از سوي نهادهاي امنيتي جمهوري اسلامي” را مورد اشاره قرار داد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.