نقش مرموز جمهوری آذربایجان در حمله احتمالی آمریکا به ایران
عصرایران: سه رويداد اواخر ماه فوريه توجه ناظران را به خود جلب كردند: ديك چني از احتمال حمله امريكا به تأسيسات هستهاي ايران خبر داد، معاون فرمانده تفنگداران دريايي آمريكا در اروپا از باكو بازديد كرد و سفير آمريكا در آذربايجان به مردم جمهوري اطمينان داد كه در صورت بروز مناقشه با ايران، آمريكا از متحدان خود دفاع می كند.هم اکنون نيروي هوايي آمريكا از فرودگاههاي آذربايجان براي عمليات درعراق استفاده ميكند.
عصرایران – اوايل هفته آينده “المار ممدياروف” وزير امور خارجه آذربايجان در واشنگتن با “کاندوليزا رايس” همتای آمريکایی اش درباره اوضاع منطقه خزر به بحث و گفتگو خواهد نشست.
به گزارش عصر ایران (asriran.com) به نقل از هفته نامه ” اخبارمسکو” که در روسیران منتشر شده است ، كارشناسان معتقدند كه ممكن است آذربايجان به طور غيرمستقيم در جنگ بالقوه بين آمريكا و ايران شركت كند كه اين موضوع نيز مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت.
تهران به اجراي برنامه هستهاي خود ادامه مي دهد و آمريكا گروه ضربتي نيروي دريايي خود را به سوي ايران سوق مي دهد. در اين شرايط كه بوي جنگ به مشام خورده است، جمهوري آذربايجان، نزديكترين همسايه شمالي ايران نگران عواقب اين مناقشه جنگي بالقوه براي خود است.
ولي طبق اطلاعيه رسمي وزارت امور خارجه آذربايجان، ممدياروف در واشنگتن تنها درباره مسايل دمكراسي، حقوق بشر و همكاري انرژتيك گفتگو خواهد كرد. موضوع ايران در قسمت علني مذاكرات اعلام نشده است. اين امر تصادفي نيست زيرا براي آذربايجان، ايالات متحده شريك راهبردي، الهام دهنده و سازمان دهنده همه پيروزيها در بخش نفت و گاز است. در حالي كه ايران نه تنها همسايه و شريك اصلي بازرگاني و اقتصادي بلكه محل سكونت بيش از 30 ميليون آذربايجاني است.
به همين دليل آذربايجان نه به وقوع مناقشه جنگي در نزديكي مرزهاي جنوبي خود علاقهمند است و نه به شركت (حتي غيرمستقيم) در اين رويارويي از طرف ايالات متحده.
به همين دليل، باكو بايد با احتياط كامل رفتار كند كه به تهران كوچكترين بهانهاي براي وارد كردن «ضربات مقابله به مثل» را ندهد. محمود احمدينژاد رئيس جمهور ايران از امكانپذير بودن اين ضربات هشدار داد و گفت:«هر حملهاي به ايران باعث مجازات شديد خواهد شد».
موضعگيري رسمي باكو در قبال برنامه هستهاي ايران به گونهاي طراحي شده است كه تهران فعلاً نمي تواند از مقامات جمهوري آذربايجان ايرادي بگيرد. چندي پيش الهام علي اف رئيس جمهور آذربايجان اظهار داشت كه «هر كشور جهان از حق استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي برخوردار است». ولي همه مسايل مورد اختلاف در اين زمينه بايد از راه مذاكرات حل شوند.
اكثر كارشناسان علوم سياسي و كارشناسان نظامي جمهوري آذربايجان اعتقاد دارند كه اگر ايالات متحده به ايران ضربه نظامي وارد كند، عواقب آن براي آذربايجان بسيار منفي خواهد بود. حتي اگر آذربایجان بتواند در اين مناقشه بيطرفي كامل را رعايت كند، با فاجعه انساني (صدها هزار نفر آواره از ايران) و آلودگي راديواكتيوي (اگر نيروي هوايي آمريكا تأسيسات هستهاي ايران را بمباران كند) روبرو خواهد شد.
اگر جنگ آمريكايي-ايراني در بهار يعني همزمان با مهاجرت پرندگان شروع شود، آذربايجان دچار خطر شيوع انفلوانزاي مرغي خواهد شد.
به گفته نمايندگان وزارت بهداشت، در بهار پرندگان مريض مي توانند در مناطق جنوبي آذربايجان ظاهر شوند كه اين عامل همراه با ورود گسترده آوارگان مي تواند در منطقه بمب نيرومند بيولوژيكي را منفجر كند. گفتني است كه در بهار سال گذشته در مناطق هم مرز با ايران بر اثر انفلوانزاي مرغي چند نفر جان خود را از دست دادند.
سه رويداد به ظاهر تصادفي اواخر ماه فوريه توجه ناظران را به خود جلب كردند: ديك چني معاون رئيس جمهور آمريكا از احتمال حمله امريكا به تأسيسات هستهاي ايران خبر داد، ژنرال اندريو دويس معاون فرمانده تفنگداران دريايي آمريكا در اروپا از باكو بازديد كرد و «ان درس» سفير آمريكا در آذربايجان به مردم جمهوري اطمينان داد كه «در صورت بروز مناقشه با ايران، آمريكا مي تواند از خود و متحدان خود دفاع كند».
با توجه به اينكه نيروي هوايي آمريكا از فرودگاههاي آذربايجان براي عمليات در افغانستان و عراق استفاده ميكنند و اينكه در مرز با ايران رادار جديد فعاليت ميكند و سرويسهاي ويژه آمريكا عمليات نظامي را به همتايان آذربايجاني خود ياد مي دهند، اين ديدارهاي ژنرالها و اظهارات سفرا باعث شك و ترديد دربيطرفي 100 درصدي باكو در مقابله تهران با واشنگتن ميشوند.
يك كارشناس نظامي آذربايجاني كه طبيعتاً نخواست نامش فاش شود، به «اخبار مسكو» گفت: اگر ايالات متحده بالاخره به ايران ضربه بزند، ممكن است آذربايجان مجبور شود به نيروي هوايي آمريكا خدمات فني و ناوبري را ارائه دهد و نيز به وسيله رادار مناطق شمالي ايران را زير نظر داشته باشد.
ولي در اين صورت عواقب حمله آمريكا به ايران براي آذربايجان از سيل آوارگان، رسوبات راديواكتيوي و بيماري انفلوانزاي مرغي به مراتب سنگينتر خواهد بود. ضربات مقابله به مثل ايران به رادارها، فرودگاهها و احتمالاً واحدهاي صنعت نفت آذربايجان اضافه خواهند شد. ممكن است سرويسهاي ويژه ايراني و اسلامگرايان تندرو محلي به سفارت و شركتهاي امريكايي حملاتي به عمل آورند.
واشنگتن با عنايت به اين نكات منفي، سعي خواهد كرد علي اف را به وسيله وعدههاي شركت در نظارت مناطق آذرينشين ايران «بخرد».
طبق اطلاعات ما، كاخ سفيد طبق معمول گزينههاي تضعيف و تجزيه ايران و جلب آذربايجان به اجراي عمليات پليسي در ايران را بررسي مي كند. به عبارت ديگر، آمريكاييها براي باكو كوكتل سياسي مشكوكي تهيه كردهاند. به همين دليل بهتر است كه ممدياروف در جريان ديدار 7-5 مارس خود از واشنگتن از حدود برنامه رسمي ديدار پا فراتر نگذارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.