03.01.2009

واکنش‌ها به سفر رییس جمهور به سیستان و بلوچستان

دویچه وله: هیأت دولت محمود احمدی‌نژاد در سفر خود به سیستان و بلوچستان از ۲۱۰ مصوبه برای شتاب بخشیدن به روند آبادانی این استان خبر داد. به گفته فعالان سیاسی و اجتماعی استان، بیشتر مردم با بی‌تفاوتی یا اعتراض به این سفر نگریستند.

محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور ایران، صبح روز جمعه (۱۳ دی) همراه با هیأت دولت خود از سفر به استان سیستان و بلوچستان به تهران بازگشت. این دومین سفر احمدی‌نژاد به سیستان و بلوچستان طی دوره‌ی دولت نهم بود. به طور رسمی اعلام شد که در دستور کار سفر هیأت دولت پیگیری مصوبه‌های دور اول سفر هیأت دولت، شرکت در کار گروههای تخصصی، دیدار با مردم و سخنرانی در جمع مردم زاهدان، دیدار با علما و خانواده شهدا و دیدار از یک روستای محروم قرار داشته است.

تصویرهایی که خبرگزاری‌های ایسنا و مهر از حضور احمدی‌نژاد در زاهدان، مرکز استان، منتشر کرده‌اند، نمایشگر حضور عده زیادی از مردم در استقبال از رییس جمهور هستند. اما فعالان سیاسی و اجتماعی در این استان از کم رنگ بودن و سازمان‌یافته بودن حضور گروههای بسیجی برای شرکت در مراسم استقبال خبر داده‌‌اند و اینکه حتی برخی از مردم متوجه سفر رییس جمهور به زاهدان نشده‌اند. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: محمود احمدی‌نژاد در میان محافظان امنیتی و گروهی از مردم در زاهدانیک مدرس علوم دینی در زاهدان به رادیو دویچه وله گفت: “ما را متاسفانه نخواستند و آنها کسان خود را دارند که دعوت می‌کنند. ما اصلا در جریان نیستیم که احمدی‌نژاد کجا آمده، چه گفته برای خودش و رفته“. به گفته شاهدان عینی در نماز جمعه اهل تسنن در زاهدان نیز مولوی تنها در حد خوش‌آمدگویی به سفر رییس جمهور اشاره کرد.

سفر احمدی‌نژاد دور روز پس از انفجاری انتحاری در شهر سراوان واقع در شرق سیستان و بلوچستان انجام گرفت. به گزارش خبرگزاری‌های رسمی ایران طی این انفجار دست کم چهار نفر کشته و دوازده نفر زخمی ‌شدند. خبرگزاری دولتی ایران نوشت که گروه جندالله به رهبری عبدالمالک ریگی مسئولیت این حمله را پذیرفته است. به گفته مقامات ایران رهبر و اعضای این گروه به طور عمده در خاک پاکستان پناه گرفته، برای انجام عملیات با عبور از مرز به ایران وارد می‌شوند. به گفته یک فعال اجتماعی در زاهدان این واقعه موجب شد که فضای این استان حین سفر احمدی‌نژاد بیش از پیش امنیتی شود.

اعلام ۲۱۰ مصوبه برای بهبود وضعیت سیستان و بلوچستان

به گزارش سایت خبری تابناک در جلسه‌ای شش ساعته به ریاست محمود احمدی‌نژاد و با حضور هیأت دولت در محل استانداری شهر زاهدان ۲۱۰ طرح برای افزایش سطح رفاه، توسعه، امنیت و آبادانی استان سیستان و بلوچستان به تصویب رسسید. این مصوبه‌ها عرصه‌های گوناگونی را دربرمی‌گیرند که عبارتند از ۱) صنعت، معدن و اشتغال، ۲) عمران و راه‌سازی، ۳) مسکن و شهرسازی، ۴) آب و کشاورزی، ۵) انرژی، ۶) اقتصادی، ۷) فرهنگی، ۸) بهداشتی و درمانی، ۹) آموزش و آموزش عالی، ۱۰) رفاهی، ۱۱) ورزشی، و ۱۲) گسترش امکانهای ارتباطی با تلفن

از جمله می‌توان از این مصوبه‌ها نام برد: مطالعه، امکان سنجی و مکان‌یابی ۶ ناحیه صنعتی جدید، شروع عملیات احداث راه‌آهن چابهار – زاهدان – مشهد، اختصاص تسهیلات بانکی برای بافتهای فرسوده شهرهای استان، ایجاد پایگاه تحقیقات خشکسالی جنوب شرق، اختصاص مبلغ ۲۷۰ میلیارد ریال وام قرض‌الحسنه برای طرحهای خوداشتغالی، احداث ۴ سالن ورزشی در هر یک از شهرستانهای استان، تعیین ۵۴ منطقه نمونه گردشگری، احداث ۱۰ باب مدرسه شبانه‌روزی در مناطق محروم و …

با نظر به متن خبر تابناک نمی‌توان دریافت که هیأت دولت چه مدت زمانی را برای اجرای این ۲۱۰ مصوبه در نظر گرفته است. یکی از فعالان دانشجویی از دفتر تحکیم وحدت در زاهدان در مصاحبه با دویچه وله گفت “می‌شود گفت که مصوبات هیأت دولت برای این استان بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است تا توجه و کمک واقعی برای پیشرفت این استان. به عنوان مثال می‌شود پرسید که چرا از طرح گازرسانی به این استان که یکی از مصوبات قبلی سفرهای استانی وی به این استان بود، یک درصد هم اجرا نشده است؟“

این فعال دانشجویی در ادامه افزود: “اگر چه به نظر می‌رسد که مصوبات دولت در این استان جنبه تبلیغاتی دارد، اما آن چه مهم است تاثیرگذاری این تبلیغات بر تصمیم و مشارکت مردم در انتخابات است که فکر نمی‌کنم تاثیری داشته باشد.“

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: فعال دانشجویی در زاهدان: “اگر چه مصوبات دولت جنبه تبلیغاتی دارد، اما فکر نمی‌کنم این تاثیری برمشارکت مردم در انتخابات بگذارد“ استان سیستان و بلوچستان از محروم‌‌ترین استانهای ایران به شمار می‌رود. بیشتر جمعیت این استان را مسلمانان اهل سنت تشکیل می‌دهند. به گزارش سازمانهای مدافع حقوق بشر در دوره دولت نهم فشار و تبعیض بر اهل سنت افزایش یافته است. به گزارش سایت خبری تابناک رییس جمهور در جمع خانواده‌های شهدا در زاهدان به سخنرانی پرداخت و در سخنرانی خود از جمله گفت: “سلام خدا بر شما که نشانه‌ای از حسینی بودن را به همراه دارید و مفتخر هستید عزیزانی از خود را در مسیر اهداف حسینی تقدیم کردید.“ وی در ادامه افزود: “راه حسنی و مکتب حسین تنها راه و مکتب نجات‌بخش بشریت است و تنها چراغ هدایت و کشتی نجات، امام حسین (ع) است.“

اعتراض به سیاست‌های محمود احمدی‌نژاد

چند فعال سیاسی و اجتماعی در گفتگو با دویچه وله گفتند که شهر زاهدان وضعیتی اعتراضی نسبت به حضور رییس جمهور داشت و خود دولت نیز با توجه به این وضعیت تمایلی به تبلیغات و حضور بیشتر در استان نداشت.

به گفته یک فعال دانشجویی از دفتر تحکیم وحدت قرار بود که محمود احمدی‌نژاد در دانشگاه زاهدان برنامه‌ای داشته باشد. اما پیش از آن، وقتی دانشجویان از این موضوع باخبر شدند، انجمن‌های اسلامی با برگزاری تریبون آزاد در دانشگاه به حضور وی در دانشگاه اعتراض کردند.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: سیستان و بلوچستان از محروم‌ترین استان‌های ایران است. عکس از آرشیو؛ کودکان روستای ترجیلی در سیستان و بلوچستان در حال دوچرخه‌سواری بر روی خیابانی خراب بازتاب این اعتراض را می‌توان در نامه سرگشاده انجمن‌های اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در باره حضور احمدی‌نژاد در این استان مشاهده کرد. در این نامه به سرکوب آزادی‌ها در دوره ریاست جمهوری احمدی‌نژاد اعتراض شده است. در ابتدا می‌خوانیم: “جناب آقای احمدی‌نژاد که شاید ناچار باشیم شما را رییس جمهور محترم خطاب کنیم؛ شما می‌دانید که در مورد دیکتاتوران و مستبدان، تاریخ چه نوشته و گفته است؟ حتما می‌دانید! اما این را نیز می‌دانید که شما را با دیکتاتوران تاریخ مقایسه می‌کنند؟ دیکتاتورانی که دوران حکومت آن‌ها آکنده از تفتیش عقاید، سرکوب و خفقان، زندانی کردن و به دار آویختن منتقدان، دگراندیشان، روشنفکران و آزادی‌خواهان جامعه است.“

در ادامه این نامه دانشجویان به ضعف مدیریت و بی‌عدالتی دولت نسبت به مردم این استان اعتراض کرده، از گستردگی فقر و محرومیت در میان آنان، با وجود درآمد بالای نفتی کشور می‌نویسند.

در پایان این نامه دانشجویان رییس‌جمهور را نامحبوب خوانده، خواستار عدم حضور وی در دانشگاه شده‌اند: “از خود پرسيده‌ايد چه کرده‌ايد که مردم برای پايان دوره‌ی رياست شما بر دولت، لحظه شماری می‌کنند؟ شما رييس‌جمهور ملت ايران نيستيد، بلکه تنها رييس دولتی اقتدارگرا و تماميت‌خواه هستيد. دولتی که کردان‌ها، الهام‌ها و محصولي‌ها در آن وجود دارند. باتوجه به دلايل فوق، حضور شما در دانشگاه مورد اعتراض ما می‌‌باشد. زيرا کسی که با ستاره‌دار کردن، زندانی نمودن و اخراج دانشجويان و اساتید از دانشگاه‌ها به سرکوب جنبش دانشجويی می‌‌پردازد، جايگاهي نزد دانشجو و دانشگاه ندارد. وعده‌های پوچ استانی به همراه اتوبوس‌هاي سياهی لشکر سالن پرکن را به تهران بازگردانيد، چند ماه ديگر نيز شما را تحمل خواهيم کرد. “

به گفته فعالان سیاسی و اجتماعی در زاهدان چون اهل سنت در دیدارها و برنامه‌های رییس جمهور چندان مشارکتی نداشتند، آنان نیز از وی استقبالی نکردند و در خطبه‌های نماز جماعت روز جمعه اهل سنت نیز اگر چه نه به طور مستقیم، اما به طور ضمنی و غیرمستقیم می‌شد اعتراض و انتقاد را نسبت به عملکردهای دولت نهم دید.

کیواندخت قهاری

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates