مذاکرات ایران و سوریه در باره بحران غزه
بیبیسی: هم زمان با ادامه درگیری در غزه، ایران و سوریه اوضاع غزه را بررسی کرده اند و شورای نگهبان مصوبه مجلس در باره حمایت از فلسطینیان را مورد تایید قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی که برای مذاکره با مقامات سوریه در آن کشور به سر می برد، در ملاقات با ولید المعلم، وزیر امور خارجه سوریه، پیرامون اوضاع غزه و نحوه توقف حملات اسرائیل به این منطقه گفتگو کرده است.
آقای جلیلی شامگاه جمعه در راس هیاتی وارد دمشق، پایتخت سوریه شد و با بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور، و رهبران گروه های فلسطینی مستقر در سوریه ملاقات کرده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – قائم مقام وزارت امور خارجه و معاون امور بین المللی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از جمله اعضای هیات ایرانی هستند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی روز شنبه به منظور ملاقات با مقامات لبنانی و دبیرکل جنبش حزب الله لبنان به بیروت سفر کرد و شامگاه یکشنبه بار دیگر به دمشق بازگشت.
دولت های ایران و سوریه از حامیان اصلی گروه شیعه حزب الله در لبنان و جنبش حماس در سرزمین های فلسطینی هستند و به گفته مقامات اسرائیلی و آمریکایی، کمک های مالی و تسلیحاتی در اختیار این دو گروه قرار می دهند.
جمهوری اسلامی موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد و با این کشور هرگز تماس رسمی نداشته است اما سوریه در ماههای اخیر در مذاکرات غیر مستقیم صلح با اسرائیل شرکت داشته اما پس از آغاز حمله هوایی اسرائیل به غزه، مذاکراتی را که با میانجیگری ترکیه بین دو طرف در جریان بود به حالت تعلیق در آورد.
خبرگزاری ایرنا به نقل از بیانیه جبهه خلق برای آزادی فلسطین، از گروه های مخالف مذاکرات اسرائیل و فلسطینیان که در سوریه مستقر است، گزارش کرده است که سعید جلیلی در ملاقات با رهبران گروه های فلسطینی گفت که جمهوری اسلامی به اقدامات خود در سطح منطقه ای و بین المللی برای توقف کشتار در غزه ادامه خواهد داد.
وی انگیزه حمله اسرائیل به غزه را تلاش برای “به سازش کشاندن مردم غزه و کسب موافقت آنان با خواسته های” اسرائیل و آمریکا توصیف کرد و گروه های فلسطینی مستقر در دمشق نیز بر وحدت این گروه ها و “عدول نکردن آنها از مسیر کنونی” تاکید نهادند.
در حالی که گروه های فلسطینی حامی تشکیلات خودگردان، به رهبری محمود عباس، موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته و از دستیابی به صلح و تشکیل کشور مستقل فلسطینی از طریق مذاکره حمایت می کنند، گروه های تندرو، که رهبران شماری از آنها در دمشق مستقر هستند، خواستار ادامه مبارزه مسلحانه علیه اسرائیل بوده اند.
به گزارش ایرنا، رهبران این گروه ها در دیدار با آقای جلیلی پیشنهادهایی را برای حمایت از مردم فلسطین و تقویت مقاومت آنان ارائه دادند.
کمک به حماس
آقای جلیلی در یک نشست خبری در محل سفارت ایران در دمشق از کمک به حماس و گروه های فلسطینی، تحرک دیپلماتیک برای کمک به این گروه ها و تلاش برای رفع مشکلات غزه سخن گفت.
وی افزود که جمهوری اسلامی و سوریه در صدد هستند با جلب توافق کشورهای مختلف جهان، شورای امنیت را به اقدام برای توقف حملات اسرائیل و رفع محاصره اقتصادی غزه ترغیب کنند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران اسرائیل را تهدیدی در منطقه توصیف کرد و افزود که اسرائیل “یک روز مقابل لبنان قرار می گیرد و اکنون مردم غزه را به خاک و خون می کشد.”
آقای جلیلی پیش بینی کرد که حمله اسرائیل به غزه، پایان “دوره سلطه آمریکا و جهان تک قطبی” خواهد بود.
همزمان، در تهران اعلام شد که شورای نگهبان قانون اساسی مصوبه مجلس در حمایت از مردم فلسطین را تایید کرده است.
هفته گذشته نمایندگان مجلس ایران طرح “الزام دولت به حمایت همه جانبه از مردم فلسطین” را با اکثریت آرا تصویب کردند که
در بخشی از آن، دولت ملزم شده است تا واردات کالا از شرکت های حمایت کننده از اسرائیل را تحریم کند.
با اعلام رای مثبت شورای نگهبان، این طرح برای اجرا به دولت ابلاغ خواهد شد.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری، در جلسه هیات دولت در روز یکشنبه، با ابراز آمادگی برای کمک به مردم غزه، تظاهراتی را که علیه حمله اسرائیل به غزه در ایران برگزار می شود مورد ستایش قرار داد و حمایت دولت از این تظاهرات را اعلام کرد.
به گزارش دفتر رئیس جمهوری، آقای احمدی نژاد آمریکا و قدرت های غربی و شورای امنیت را مسئول خشونت و بحران اقتصادی در جهان دانست و شیوه های شورای امنیت سازمان ملل را عامل تشکیل دولت اسرائیل، حمله به لبنان و جنگ عراق توصیف کرد.
در خبری دیگر در مورد واکنش ایران به تحولات غزه، خبرگزاری فارس گزارش کرده است که نهمین شب تحصن دانشجویان در برابر دفتر حافظ منافع مصر در تهران برگزار شده است.
تحصن کنندگان، که تصاویر مقامات ارشد جمهوری اسلامی، دبیرکل جنبش حزب الله لبنان و رهبران گروه های فلسطینی و پرچم های فلسطین و حزب الله را در دست دارند، خواستار گشایش گذرگاه مرزی رفح در مرز مصر و غزه شده و با متهم کردن دولت مصر به همدستی با اسرائیل، خواسته اند دفتر حفاظت از منافع مصر در تهران تعطیل شود.
در روزهای اخیر، در تهران و سایر شهرهای ایران تظاهرات گسترده ای علیه حمله اسرائیل به غزه سازمان داده شده و دانشجویان بسیجی نیز، ضمن برگزاری تظاهراتی در برابر چند سفارتخانه خارجی، برای اعزام به غزه اعلام آمادگی کرده اند.
تحولات غزه
در مورد تحولات در غزه، روز دوشنبه، 5 ژانویه (16 دی)، پیشروی واحدهای نیروی زمینی اسرائیل در شمال نوار غزه ادامه یافت و به گزارش رادیو اسرائیل، بین نظامیان اعزامی این کشور و فلسطینیان مسلح در شهر غزه زد و خوردهایی روی داده است.
همچنین، گزارش شده است که واحدهای زرهی ارتش اسرائیل، متشکل از حدود چهل تانک، به سوی شهرک خان یونس، در جنوب نوار غزه، پیشروی می کنند و گزارش هایی هم از درگیری بین ارتش اسرائیل و افراد مسلح فلسطینی در نزدیک شهرک های دیگر این بخش از نوار غزه دریافت شده است.
به گفته منابع فلسطینی، نواحی شرق نوار غزه و نزدیک مرز با اسرائیل هم شاهد درگیری هایی بین نیروهای اسرائیلی و فلسطینیان بوده است اما جزئیات بیشتری از این درگیری ها در دست نیست.
روز یکشنبه واحدهای ارتش اسرائیل با استقرار در راه های ارتباطی شهر غزه، این شهر را به محاصره در آوردند و ارتباط آن را با مناطق جنوبی نوار غزه قطع کردند.
سخنگوی نظامی اسرائیل گفته است که نیروی هوایی این کشور در خلال ساعات شب گذشته با انجام سی ماموریت بر فراز نوار غزه، هدف هایی را مورد حمله قرار داد.
در همان حال، دولت اسرائیل گفته است که روز دوشنبه به هشتاد کامیون حامل مواد غذایی و دارو اجازه عبور از مرز و ورود به نوار غزه را خواهد داد.
سازمان های امدادرسانی نسبت به کمبود امکانات درمانی و مواد غذایی در غزه ابراز نگرانی کرده و در مورد بروز یک فاجعه انسانی در این منطقه هشدار داده بودند.
در مورد تلفات عملیات غزه، منابع فلسطینی آمار کشته شدگان حملات اسرائیل به غزه را که روز 26 دسامبر آغاز شد، بیش از پانصد نفر گزارش کرده اند و سازمان ملل تخمین زده است که دست کم یک چهارم تلفات فلسطینیان افراد غیر نظامی بوده اند.
تا کنون اسرائیل کشته شدن چهار غیر نظامی و یک سرباز این کشور را در اثر پرتاب موشک از داخل غزه و درگیری های اخیر تایید کرده اما برخی گروه های فلسطینی شمار تلفات نظامیان اسرائیلی را به مراتب بیشتر گزارش کرده اند.
هم زمان، تلاش های دیپلماتیک برای یافتن راهی برای خاتمه دادن به درگیری در غزه ادامه دارد و از جمله اتحادیه اروپا و روسیه نمایندگانی را به منطقه اعزام کرده اند و قرار است نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه برای ملاقات با رهبران برخی کشورهای خاورمیانه از جمله اسرائیل به منطقه سفر کند.
در آمریکا، دیک چنی، معاون رئیس جمهوری، از عملیات زمینی اسرائیل در غزه دفاع کرده و گفته است که حملات هوایی به تنهایی نمی توانست پایگاه های پرتاب موشک از سوی حماس را نابود کند.
وی در عین حال گفت که اسرائیل قبل از آغاز این عملیات در صدد کسب توافق آمریکا بر نیامد اما افزود که تا زمانی که حماس موشک پرانی به داخل اسرائیل را متوقف نکند، نمی توان انتظار برقراری آتش بس با دوام را داشت.
روز گذشته شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، آتش بس در عملیات کنونی علیه غزه را بدون حصول اطمینان از توقف حملات موشکی حماس رد کرد ولی گفت که ارتش اسرائیل در نظر ندارد بار دیگر نوار غزه را اشغال کند.
در تابستان سال 2005، دولت اسرائیل شهرک های یهودی نشین در نوار غزه را برچید و با خارج کردن نظامیان خود از این بخش از سرزمین های فلسطینی، حفظ امنیت آن را به فلسطینیان سپرد.
حملات هوایی و زمینی اسرائیل به غزه انتقاد شماری از کشورها و برگزاری تظاهرات اعتراضی در بسیاری از شهرهای جهان را در پی داشته است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.