نشست 1+5 در آلمان درباره ايران
بازتاب: آمريكا و برخي متحدان اروپايياش مدعياند كه ايران تحت پوشش برنامهي هستهيي صلحآميز خود در تلاش براي دستيابي به تسليحات هستهيي است و در همين راستا تاكنون تحريمهايي را عليه ايران اعمال كردهاند تا تهران را متقاعد به تعليق فعاليتهاي هستهيياش كنند.
سفير روسيه در انگليس اعلام كرد كه نشست بعدي گروه 1 + 5 دربارهي برنامهي هستهيي ايران در ماه فوريه (اواخر بهمن) در آلمان برگزار خواهد شد.
به گزارش ايسنا، يوري فدوتف، سفير روسيه در انگليس روز چهارشنبه در يك كنفرانس خبري در لندن گفت كه اولين دور گفتوگوها دربارهي برنامهي هستهيي ايران در سال ميلادي جديد با حضور كشورهاي روسيه، آمريكا، چين، آلمان، انگليس و فرانسه براي آغاز ماه فوريه برنامهريزي شده است.
به گزارش خبرگزاري ايتارتاس، فدوتف افزود كه اين نشست در برلين برگزار خواهد شد و در آن احتمال اتخاذ اقدامات بيشتر در راستاي حل مسايل مربوط به برنامهي هستهيي ايران به بحث گذاشته خواهد شد.
وزارت خارجه آلمان اعلام كرده است كه در حال حاضر نميتواند تاريخ دقيق اين نشست را اعلام كند.
به گزارش خبرگزاري رويتر، فدوتف در جمع خبرنگاران گفت: مديران سياسي 1 + 5 قرار است در آغاز ماه فوريه در برلين با يكديگر ديدار كنند. اين اولين ديدار سال جديد ميلادي خواهد بود. قرار است آنها دربارهي فرصتهايي كه در زمينهي اقدامات بيشتر در اين زمينه وجود دارد، صحبت كنند.
آمريكا و برخي متحدان اروپايياش مدعياند كه ايران تحت پوشش برنامهي هستهيي صلحآميز خود در تلاش براي دستيابي به تسليحات هستهيي است و در همين راستا تاكنون تحريمهايي را عليه ايران اعمال كردهاند تا تهران را متقاعد به تعليق فعاليتهاي هستهيياش كنند.
روزنامه لوموند چاپ فرانسه اخيرا گزارش داد كه تلاش جمعي از كشورهاي اروپايي به سردستگي فرانسه و انگليس در هفتههاي اخير براي اعمال تحريمهاي سختتر عليه ايران به دليل عدم اجماع نظر اروپاييها در اين باره با شكست روبرو شده است.
اين روزنامه نوشت: در هفتههاي اخير جمعي از كشورهاي اروپايي به سر كردگي فرانسه و انگليس تلاش كرده اند تا با هدف كمك به باراك اوباما، رييس جمهور جديد آمريكا در برخورد دولت وي با ايران از موضع قدرت به اعمال تحريم هاي جديد اتحاديه اروپايي عليه جمهوري اسلامي ايران بپردازند.
براساس اين گزارش ايتاليا و تاحدودي آلمان نيز به اين تلاشها پيوستهاند، اما مذاكرات اروپاييها تاكنون به دليل اختلاف نظر ميان بيست و هفت كشور عضو اتحاديه اروپايي به نتيجهاي رسيده است. ايران به دليل دنبال كردن برنامه غني سازي اورانيوم كه غرب مدعي است كه ميتواند داراي اهداف نظامي باشد با جامعه بين المللي اختلاف دارد.
يك منبع ديپلماتيك غربي گفت كه طرفداران تحريمها ميگويند كه اتحاديه اروپايي بايد به ابزارهايي براي همراهي كردن با تيم باراك اوباما در خصوص آنچه قرار است ابتكار جديد استراتژيك آمريكا در رابطه با (تعامل) با ايران باچماقي بزرگتر يعني افزايش فشار اقتصادي باشد، مجهز باشد. فرانسه به ويژه با توجه به رياستش تا پايان سال گذشته ميلادي بر اتحاديه اروپا در خصوص اين پروژه و تداوم آنچه نيكلا ساركوزي، رييس جمهور فرانسه در سال 2007 تصميم گرفته بود فعالانه عمل كرد.
پاريس و لندن از شركاي اروپاييشان خواستند تا تدابير جديدي را از جمله در بخش انرژي و فعاليت هاي بانكي ايران اتخاذ كنند.
اين گزارش حاكي است: مقامات فرانسوي و انگليسي كه تاكنون به دليل عدم اجماع اروپايي ها در اين تلاش با شكست روبرو شده اند ظاهرا درصدد تمركز بر روي هدفي ديگرند و آن منع فعاليتهاي بانكي در قلمرو اتحاديه اروپايي است.
آمريكا و اسرائيل از سال ها قبل اروپايي ها را به تقويت اقدامات عليه بخش مالي و اقتصادي ايران ترغيب كردهاند تا ايران را به برآوردن درخواست هاي شوراي امنيت سازمان ملل وادار كند.
در پاريس و لندن پيش بيني مي شود كه دولت اوباما در آغاز گشايش راههاي جديد مذاكره با ايران بدون ترديد چنين مسيري را دنبال خواهد كرد.
تلاش هاي فرانسه و انگليس با اكراه برخي كشورهاي اروپايي روبرو شده است كه به دنبال حفظ منافع اقتصاديشان نظير اتريش هستند كه شركت omv در سال 2007 توافقي را در حوزه نفت با ايران منعقد كرد يا لوكزامبورگ كه به بخش بانكي ايران فكر مي كند.
در آلمان كشوري كه شركت هاي فعال بسياري در ايران دارد تنش سياسي شديدي ميان آنگلا مركل صدر اعظم آلمان (كه حامي تحريم ها است) و فرانك والتر اشتاينماير، وزير امور خارجه اين كشور( كه با تحريم مخالف است) در گرفته است.
سوئد مي گويد كه تحريمها در صورتي كه در قالب شوراي امنيت سازمان ملل باقي بماند، مشروعتر خواهد بود.
اسپانيا، يونان و قبرس ميخواهند بر گفتوگو با ايران متمركز شوند.
با اين حال ابهامات درخصوص نيات باراك اوباما، رييسجمهور جديد آمريكا و دورنماي انتخابات رياست جمهوري ايران همچنان وجود دارد.
يك ديپلمات اروپايي در اين باره گفت: فرانسوي ها تلاش زيادي مي كنند، اما مشخص نيست تا چه اندازه بتوانند پيشروي كنند زيرا آمريكاييها هنوز اقدامي نكرده اند.
اروپايي ها در خصوص احتمال به حاشيه كشيده شدن آنها در مساله هستهيي ايران كه از سال 2003 نقش پيشرو را در آن ايفا كرده اند نگرانند. مقامات فرانسوي از اوباما خواستهاند قالب تلاشهاي فعلي ديپلماتيك را در هم نريزد و ميگويند كه صرف نظر واشنگتن از برخي مطالبات مي تواند خطرناك باشد.
در حالي كه اتحاديه اروپا در موضع انتظار قرار دارد پاريس لندن و رم در دسامبر 2008 تصميم گرفتند و به سمت جلو گام بردارند و باجديت به بانكها، شركت هاي بيمه، شركت هاي حمل و نقل و هر شركت مربوط به بخش انرژي كه با ايران تماس يا تبادل دارد توصيههايي ارايه مي كنند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.