حمله اسرائیل به ایران، خاورمیانه را بهم می ریزد
بیبیسی: نویسنده گزارش پیش بینی کرده حمله یک جانبه اسرائیل به ایران، انتقاد شدید جامعه بین المللی و افزایش دشمنی ها با این کشور را در پی داشته باشد
یک گزارش منتشر شده از سوی موسسه بریتانیایی چتم هاوس، حمله به ایران را نامطلوب ترین گزینه پیش روی اسرائیل در مواجهه با جمهوری اسلامی دانسته و آشکار ترین پیامدهای چنین اقدامی را ‘ایجاد بی ثباتی گسترده در خاورمیانه’ و ‘به خطر افتادن بیشتر اسرائیل’ خوانده است.
این گزارش که با عنوان ‘اسرائیل و ایران: از جنگ کلامی تا کلام جنگ’ تهیه شده، اینگونه استدلال می کند که ترجیح اسرائیل حل مناقشه هسته ای ایران از مسیر دیپلماسی است، اما برداشتی که اسرائیلی ها از ‘تهدید موجودیت’ خود دارند، آنها را به سمت اقدام نظامی هل می دهد.
یوسی مکلبرگ، نویسنده گزارش چتم هاوس، با اشاره به اینکه اسرائیل ایران را تهدیدی علیه بقای خود می داند، نوشته است: “نگرانی از برنامه [هسته ای] ایران در اسرائیل و سخنان برانگیزاننده محمود احمدی نژاد و دیگر مقام های ایرانی، روز به روز احتمال اقدام نظامی اسرائیل علیه تاسیسات هسته ای ایران را بیشتر می کند.
این گزارش از فقدان بحث کافی در این مورد در داخل اسرائیل ابراز نگرانی کرده و نوشته این کمبود گفتگوی انتقادی در مورد عملیات نظامی، حمله را محتمل تر می کند.
‘متحد کردن جامعه جهانی علیه ایران’
استراتژی محوری دولت اسرائیل کشاندن این مناقشه به عرصه بین المللی است و در این راستا تا کنون به موفقیت های قابل اعتنایی نیز دست یافته و توانسته جامعه بین المللی را به تحت فشار گذاشتن ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم ترغیب کند
برگرفته از گزارش چتم هاوس
با این حال آقای مکلبرگ می گوید اگرچه اسرائیلی ها در برداشتشان از خطر ایران اتفاق نظر دارند، اما همانقدر هم در امید به حل مسالمت آمیز بحران هسته ای ایران همرأی هستند.
وی اضافه می کند که استراتژی محوری دولت اسرائیل کشاندن این مناقشه به عرصه بین المللی است و در این راستا تا کنون به موفقیت های قابل اعتنایی نیز دست یافته و توانسته جامعه بین المللی را به تحت فشار گذاشتن ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم ترغیب کند.
گزارش چتم هاوس پیشنهاد کرده که در صورت ناکام ماندن دیپلماسی، اسرائیل می تواند با علنی کردن توان هسته ای خود، سیاست ‘بازدارندگی’ را [در مواجهه با ایران] در پیش بگیرد. به باور نویسنده این گزارش، ممکن است چنین سیاستی به اندازه دوران جنگ سرد جوابگو نباشد، اما می تواند در سطح دو کشور کارایی داشته باشد.
یوسی مکلبرگ همچنین پیامدهای حمله احتمالی اسرائیل به ایران را بررسی کرده و با برشمردن گزینه های ایران برای مقابله به مثل نوشته است که اقدام نظامی می تواند آثار بسیار ناگواری هم برای اسرائیل و هم برای تعادل شکننده خاورمیانه داشته باشد.
‘هزینه سنگین حمله به ایران’
اسرائیلی ها تنها بر خطر بالقوه از سوی ایران تمرکز کزده اند، اما به پیامدهای بالقوه مداخله نظامی توجهی نشان نمی دهند
برگرفته از گزارش چتم هاوس
در این گزارش پیش بینی شده که حمله یک جانبه اسرائیل به ایران، انتقاد شدید جامعه بین المللی و افزایش دشمنی ها با این کشور را در پی داشته باشد.
به باور تهیه کننده گزارش چتم هاوس، اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران به احتمال قریب به یقین با حملات موشکی ایران به شهرهای اسرائیل پاسخ داده می شود، ضمن اینکه گروه های متخاصم با اسرائیل نظیر حماس، جهاد اسلامی و حزب الله، با گسترش کمک های ایران می توانند موقعیت دولت یهود را بیشتر به خطر بیاندازند.
این گزارش همچنین هشدار داده در صورت مداخله آمریکا و حمایت از اسرائیل، واکنش ایران می تواند تلاش برای برهم زدن نظم و امنیت عراق را نیز در بر بگیرد.
یوسی مکلبرگ، نویسنده گزارش چتم هاوس، نوشته است: “اسرائیلی ها تنها بر خطر بالقوه از سوی ایران تمرکز کزده اند، اما به پیامدهای بالقوه مداخله نظامی توجهی نشان نمی دهند.”
وی با اشاره به این موضوع در پایان مطالعه خود نتیجه گرفته است که فقدان بحث سیاسی در داخل اسرائیل – در مورد نحوه مواجهه با ایران – می تواند هزینه واقعی اقدام نظامی را برای اسرائیلی ها پوشیده نگاه دارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.