«شلومبرگر، بزرگترین شرکت خدمات نفتى جهان از ایران خارج مىشود»
رادیوفردا: شرکت شلومبرگر، که بزرگترین شرکت خدمات نفتى در جهان به شمار مىآید، به وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا قول داده است، که پس از پایان قراردادهاى جارىاش با ایران، از بازار این کشور خارج خواهد شد.
روزنامه آمریکایى بوستون گلوب، روز شنبه در گزارشى با اعلام این خبر نوشته است، این اقدام شرکت بزرگ خدمات نفتى شلومبرگر پیروزى بزرگى براى دولت ایالات متحده آمریکا به شمار مىآید که تلاش مىکند، مانع از دسترسى ایران به خدمات و منابع مالى بنگاهها و شرکتهاى خارجى شود.
بیشتر بخوانید:
* بی پی بهرهبرداری از میدان گازی مشترک با ایران را متوقف میکند
* سه شرکت نفتی اروپایی: به قراردادهای جاری خود با ایران پایبند هستیم
به دنبال بالا گرفتن تنشها بر سر برنامه هستهاى جمهورى اسلامى ایران و تصویب دور چهارم قطعنامههاى تحریمى شوراى امنیت سازمان ملل متحده علیه تهران، ایالات متحده آمریکا نیز تحریمهاى یکجانبه گستردهاى را علیه ایران وضع کرده است که به ویژه بخش نفت و گاز ایران را هدف قرار داده است.
به موجب این تحریمها شرکتهاى آمریکایى اجازه فعالیت و سرمایهگذارى در بخش انرژى ایران را ندارند و شرکتهاى غیر آمریکایى طرف قرارداد با ایران نیز با خطر تحریمهاى آمریکا روبرو مىشوند و امکان فعالیت در بازار ایالات متحده را از دست مىدهند.
به نوشته بوستونگلوب هر چند تحریمهاى ایالات متحده آمریکا علیه شرکتهاى فعال در بخش نفت و گاز ایران از سال ۱۹۹۵ نیز وجود داشته است، اما شرکت شلومبرگر تنها به این دلیل توانسته است، به فعالیت خود در ایران ادامه دهد که این شرکت در خارج از آمریکا به ثبت رسیده است.
در این میان شرکت شلومبرگر در حالى به مقامهاى آمریکایى وعده خروج از بازار ایران را داده است، که ارزش قراردادهاى جارى این شرکت با ایران به صدها میلیون دلار بالغ مىشود.
هر چند شلومبرگر قصد دارد، پس از پایان این قراردادها بازار ایران را ترک کند، با این حال، ریچارد مودست، از مقامهاى پیشین وزارت بازرگانى آمریکا، تصمیم این شرکت را، «درصورتى که حقیقت داشته باشد، فوقالعاده» ارزیابى کرده است.
با این همه، بر اساس اسنادى که روزنامه بوستون گلوب بدان دست یافته است، قراردادهاى جارى شرکت شلومبرگر دست کم تا سال ۲۰۱۳ اعتبار دارد و به نظر مىرسد، این شرکت آخرین شرکت بزرگ غربى خواهد بود که بازار ایران را ترک مىکند.
به دنبال تشدید تحریمهاى شوراى امنیت و نیز تحریمهاى یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران، کشورهایى مانند کانادا، استرالیا، ژاپن و کره جنوبى نیز هر کدام محدویتهاى یکجانبه تازهاى در مراودات تجارى خود با ایران در نظر گرفتهاند که این اقدام باعث شده است که در ماههاى اخیر چند شرکت بزرگ نفتى بینالمللى دیگر نیز در روابط تجارى خود با ایران تجدید نظر کنند.
در اوایل مهر ماه سال جارى نیز سه شرکت بزرگ نفتى اروپایى شامل توتال، استاتاویل و انى هم اعلام کرده بودند، پس از پایان قراردادهاى جارى خود از بازار ایران خارج خواهند شد.
چند روز پیش نیز شرکت نفتی بریتیش پترولیوم اعلام کرده بود، به منظور اطمینان یافتن از رعایت تحریمهای اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران، بهرهبردای از یک میدان گازی مشترک خود با شرکت ملی نفت ایران را در دریای شمال متوقف میکند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.