سفیر بریتانیا: توپ کاملا در زمین ایران قرار دارد
بیبیسی: جونز پری می گوید بین اعضای دایم شورای امنیت و آلمان اجماع کامل وجود دارد
قطعنامه جدید شورای امنیت علیه ایران که اکنون آماده شده است را کلیه اعضای دایم شورا با همراهی آلمان تنظیم کرده اند. این در حالیست که قطعنامه پیشین توسط کشورهای اروپایی تنظیم شده بود.
سر امیر جونز پری، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد، می گوید این امر حاکی از توافق کامل همه اعضای دایم شورای امنیت و آلمان بر سر ایران است:
“بگذارید صریح باشم. در بین اعضای دایم شورای امنیت و آلمان اجماع کامل بر سر این قطعنامه وجود دارد. ما متن این قطعنامه را با همکاری یکدیگر تنظیم کردیم. پیام روشن این قطعنامه قوی این است که اعضای دایم با مفاد آن موافق هستند و معتقدند که این پاسخ صحیحی به ایران است.”
مقام های ایران قطعنامه پیشین شورای امنیت علیه فعالیت های اتمی این کشور را غیرقانونی و نامشروع دانسته و گفته اند حاضر به توقف غنی سازی اورانیم نخواهند شد. اما سفیر بریتانیا می گوید قطعنامه های شورای امنیت قانونی و لازم الاجراست.
“قطعنامه پیشین که ما تصویب کردیم یعنی قطعنامه 1737 قانونی، مشروع و مطابق حقوق بین الملل لازم الاجرا بود. پیش نویس قطعنامه جدید هم اگر هفته دیگر در شورای امنیت تصویب شود توسط 192 عضو سازمان ملل متحد از جمله ایران لازم الاجرا خواهد بود.”
برخی افراد و محافل سیاسی در آمریکا از جمله جان بولتون سفیر سابق این کشور در سازمان ملل متحد تحریم های شورای امنیت را بی فایده دانسته اند. اما سر جونز پری با دیدگاه همتای آمریکایی سابق خود مخالف است:
“پاسخ من این است که این راهی است که پنج عضو دایم شورای امنیت انتخاب کرده اند. راهی که از ایران می خواهد و این کشور را تشویق به پذیرش می کند و میخواهد که با ما و با آژانس مذاکره کند. ما معتقدیم که تحریم ها بهترین راه اعمال فشار بر ایران هستند.”
محمد جواد ظریف سفیر ایران در سازمان ملل متحد اخیرا در مصاحبه با هفته نامه تایمز پیشنهاد جدیدی برای برون رفتن از بن بست هسته ای ارائه داده است.
وی گفته یک کنسرسیوم بین االمللی با حضور همه کشورهایی که نگران برنامه های اتمی ایران هستند می تواند در کلیه تاسیسات اتمی از جمله فعالیت های غنی سازی در ایران سرمایه گذاری کند و به این ترتیب از صلح آمیز بودن این برنامه ها اطمینان حاصل کند.
اما سفیر بریتانیا این پیشنهاد همتای ایرانی خود را انحراف آمیز می خواند: “این غیرعادی نیست که هر وقت که یک قطعنامه ای در میز شورای امنیت قرار می گیرد ناگهان طرح های متعددی از سوی ایران مطرح می شود. بعضی از آنها جدید و بعضی هم تکرار پیشنهادات گذشته هستند. اولویت نخست ایران باید برآورده کردن تعهدات بین المللی اش باشد. اگر چنین کرد راهی که ما اکنون در شورای امنیت وارد آن شده ایم قابل بازگشت است.”
در صورت تصویب قطعنامه جدید، ایران شصت روز مهلت دارد که فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیم را متوقف کند.
به گفته اِمیر جونز پری پس از آن اعضای دایم شورای امنیت همراه با آلمان مجددا گردهم آمده و به منظور افزایش بیشتر فشارهای خود قطعنامه دیگری تنظیم می کنند:
“توپ کاملا در زمین ایران قرار دارد. اگر ایران به پیشنهادات و خواسته های شورای امنیت عمل نکند شورای امنیت فشارهای خود را افزایش خواهد داد یعنی این موارد و اقدامات گسترش خواهد یافت. ما اکنون در این مسیر هستیم و اعضای شورای امنیت و آلمان به این راه متعهد هستند. اما آرزوی ما این است که کار به اینجا نکشد.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.