لاریجانی: آمادگی برای گفتوگو با آمریکا
دویچه له: علی لاریجانی، رئیس مجلس و مشاور نزدیک رهبر جمهوری اسلامی، در مصاحبه با روزنامهی زوددویچه تسایتونگ گفته است که دولت ایران آمادهی مذاکرهای بدون پیششرط با آمریکاست. او از آمریکاییها خواسته است، پیشنهاد مشخص ارائه دهند.
کنفرانس امنیتی مونیخ، که روز جمعه، ۶ فوریه، آغاز به کار کرده بود، دیروز (یکشنبه، ۸ فوریه، ۲۰ بهمن) پایان یافت. نمایندهی جمهوری اسلامی در این کنفرانس علی لاریجانی، رئیس مجلس بود. او پیشتر بهعنوانِ دبیر شورای عالی امنیت، پیشبرندهی مذاکرات اتمی با گروه کشورهای ۵+۱ (پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل + آلمان) بوده است.
بسیاری از رسانهها سخنرانی لاریجانی در مونیخ را مأیوسکننده توصیف کردند. او در سخنرانی خود به شدت به آمریکا تاخت، سیاست آن در قبال منطقه را شکستخورده دانست و در مورد شیوهی برخورد با برنامههای اتمی تهران تأکید کرد که «سیاست چماق و هویج منسوخ شده و از اساس نیز نظریه ای غیر عاقلانه بوده و ادامهی چنین روشی گام زدن در راه غلط است.»
برداشت از سخنرانی لاریجانی در مونیخ
ولفگانگ ایشینگر، سرپرست کنفرانس مونیخ، این سخنان را “مشکل آفرین” توصیف کرد. انتظار او و دیگران گویا این بود که نمایندهی جمهوری اسلامی لحنی در پیش گیرد که با رویکرد جدید دولت آمریکا همخوانی روشنی داشته باشد. آنچنانکه در سخنرانی جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا، در مونیخ نیز آشکار بود، واشنگتن خواهان گفتوگو با تهران است، اما از گفتههای لاریجانی این برداشت شد که تهران از گفتوگو استقبال نمیکند.
خود آمریکاییها اظهارات نمایندهی جمهوری اسلامی را مأیوسکننده نخواندند. جیمز جونز، مشاور امنیتی دولت آمریکا، سخنرانی لاریجانی را حتا “دلگرم” کننده خواند. او در این سخنان علایمی برای آمادگی حکومت ایران برای گفتوگو دیده بود.
لحن مثبتتر در مصاحبه با روزنامهی آلمانی
علایمی که ژنرال جونز به آنها اشاره کرده است، در مصاحبه علی لاریجانی با “زوددویچه تسایتونگ” آشکارتر است. این مصاحبه در شمارهی امروز این روزنامه منتشر شده، اما مضمون آن از دیروز خبرساز و موضوع تفسیر بوده است.
لاریجانی در این مصاحبه با صراحت میگوید که: «ما آماده هستیم، بدون پیششرط گفتوگو کنیم.»
از او پرسیده شده که اگر دولت ایران خواهان گفتوگو است، پس چرا او در سخنرانی خود در کنفرانس مونیخ به آمریکا تاخته است، آن هم در حالی که مقامات آمریکا لحنی دیپلماتیک و دوستانه دارند: «بهتر نبود شما هم به سمت ایالات متحدهی آمریکا گامی به جلو برمیداشتید؟»
لاریجانی به این پرسش چنین پاسخ داده است: «مسائل ما با آمریکا مسائل احساسی نیستند، که با یک لبخند حل شوند. مشکلهایی که من برشمردم، مشکلهایی واقعی هستند. ما اما بدبین نیستیم.»
پیشنهادهای مشخص
لاریجانی در ادامه گفته است که آمریکا برای حل مسائل بایستی پیشنهادهای مشخص عرضه کند. او گفته است که باید ایدهای روشن و واقعبینانه پیش گذاشت، نه این که به اظهاراتی در رسانهها بسنده کرد. لاریجانی در مصاحبه خود دوبار به این موضوع پرداخته که اظهارات رسانهای جای مذاکرات واقعی را نمیگیرند. او میگوید: «این شکبرانگیز است که مدام مصاحبه میکنند، اما پیشنهادهای مشخصی ارائه نمیکنند.»
خاویر سولانا و علی لاریجانی − سولانا فضای گفتوگو با لاریجانی را در مونیخ بسیار مثبت خواند (عکس مربوط به دیدار در آن در رم در تاریخ ۲۳ اکتبر ۲۰۰۷ است)
پیشنهاد مشخصی که به جمهوری اسلامی در رابطه با مسئلهی اتمی ارائه شده، توقف غنیسازی در قبال پایان دادن به تحریمهاست. خبرنگار “زوددویچه تسایتونگ” نظر لاریجانی را در مورد این پیشنهاد پرسیده است. لاریجانی بدان پاسخ مشخص نداده است. او گفته است که ایدههای مختلفی مطرح هستند که “حالا من نمیخواهم بگویم کدام خوب است، کدام بد.» او در ادامه گفته است که «میتوان دو سه ماه صحبت کرد، و آنگاه به نتیجهای رسید.»
تصمیمگیرندهی امور اتمی در ایران
خبرنگار “زوددویچه تسایتونگ” از لاریجانی پرسیده است: «امسال در ایران انتخابات رئیس جمهوری برگزار میشود. تأثیر آن بر روی کشمکش اتمی چه خواهد بود؟»
پاسخ لاریجانی این است که تصمیمگیرندهی اصلی در ایران، آیت الله خامنهای است: «در مورد موضوع هستهای، رهبر انقلاب چارچوب را تعیین میکند. رئیس جمهور، تنها کارکردی حمایتگر دارد. بر موضوع هستهای، انتخابات تأثیری ندارد.»
تحولی بسیار مهم
خاویر سولانا، دیپلمات ارشد اتحادیهی اروپا، که در حاشیهی کنفرانس امنیتی مونیخ با لاریجانی ملاقات کرده است، آمادگی تهران برای گفتوگو با واشنگتن را «تحولی بسیار مهم» خوانده است. او پس از ملاقات با لاریجانی فضای گفتوگو را بسیار خوب توصیف کرد و گفت که دولت ایران میداند که «تغییراتی رخ داده و آنان باید از این شانس بهره برند.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.