15.02.2009

گزارش جاسوسی آمریکا: روابط روسیه با ایران اسرارآمیز است

ریا نووستی: “دنیس بلر” مدیر جدید اداره اطلاعات ملی ایالات متحده آمریکا گزارش سالانه را به کمیته مربوطه سنای کشور در رابطه با تهدیدات امنیت ملی آمریکا ارائه کرد که توسط تمامی 17 سرویس امنیتی آمریکا تنظیم شده است. نتیجه گیری اداره اطلاعاتی آمریکا چنین است: “روابط روسیه و ایران اسرار آمیز است” و “روس ها سعی دارند از هر موقع مناسبی برای چوب گذاشتن لای چرخ آمریکا استفاده کنند”.

گزارش سالانه درباره تهدیدات امنیتی آمریکا حاوی تحلیل از اوضاع در تمامی مناطق جهان است. این بار بیشترین توجه سناتورها به توسعه برنامه هسته ای ایران بود.

بلر در پاسخ به سوال صریح یکی از سناتورها که “چه زمانی ایران به سلاح هسته ای دست می یابد”، گفت: “اگر ایرانیان با همین سرعت به غنی سازی اورانیوم ادامه بدهند، می توانند امکان فنی برای ساخت سلاح هسته ای را در سال 2010 داشته باشند و یا حتی طی سال جاری، اما ممکن است که این در سال 2015 باشد”.

مسلم است که این اظهارات بلر مغایر با گزارش “مایکل مک کونل” رئیس سابق اداراه اطلاعات ملی است که سال گذشته به سنا ارائه شده بود. او تاکید کرده بود که ایران برنامه هسته ای خود را متوقف کرده است. یک منبع آگاه و نزدیک به محافل اطلاعاتی آمریکا با اشاره به نتیجه گیری های اشتباه آنانی که گزارش سال پیش را تنظیم کرده بودند، به شوخی به “کامرسانت” گفت: “مسلم است، در تهران این برنامه را متوقف کردند، چون آن را به پایان رساندند”.

اطلاعات جدید درباره توسعه برنامه هسته ای ایران، چارچوب زمانی محدودی را برای دستیابی به توافق با تهران در مذاکرات دوجانبه وضع می کند که از سوی دولت “باراک اوباما” رئیس جمهور آمریکا فعالانه درباره آن تبلیغ می شود. همه منابع “کامرسانت” که ارتباطی با مشکل هسته ای ایران دارند، معتقدند که کاخ سفید یک سال و یا نهایتاً یک سال و نیم فرصت دارد تا در مذاکرات با ایران درباره توقف برنامه هسته ای نظامی به پیشرفت دست یابد.

در عین حال بلر روابط روسیه با ایران را “اسرار آمیز” ارزیابی کرده و گفت: “آنها (مقامات روسیه) نمی خواهند که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند، اما از ایران چیزی دیگر می خواهند”. در عین حال بلر توضیح نداد که این “چیز دیگر” چیست. سناتورها نیز در این رابطه از او سوالی نکردند و بنظر می رسید که می دانند صحبت درباره چیست.

یک منبع آگاه نزدیک به سنای آمریکا به “کامرسانت” گفت: “کاملاً محتمل است که بلر به تمایل مسکو برای دیدن تهران بعنوان متفقی در مقابله با منافع آمریکا در این منطقه اشاره کرده باشد”.

این گمانه زنی را اظهارات غیرمستقیم بلر تایید کرد که گفت: “روس ها سعی دارند در هر فرصت مناسبی چوب لای چرخ ما بگذارند”. البته این جمله را او در رابطه با تصمیم قرقیزستان مبنی بر بستن پایگاه نظامی آمریکا در ماناس بیان کرد. به گفته بلر در این ماجرا، نه تنها اقدامات بیشکک و بلکه موضع مسکو “فوق العاده ناامید کننده است”. دنیس بلر افزود: “من از نقش روسیه در مذاکرات پیرامون پایگاه هوایی ماناس در قرقیزستان بسیار مایوس شدم. چنین برداشتی ایجاد می شود که روسیه نقشی مفید ایفا نمی کند، هرچند که در کل نقش آمریکا در افغانستان و مبارزه با تروریسم در این کشور را پاسخگوی منافع خود می داند، چرا که در مناطق جنوبی کشور با اقدامات متجاوزانه افراط گرایان سنی مواجه است”. به گفته وی، در اقدامات روسیه “در رابطه با برخی مسائل مشخص تا حدی دوگانگی وجود دارد”.

اگر “باراک اوباما” رئیس جمهور آمریکا و “جوزف بایدن” معاون وی معتقدند که پافشاری بر منافع آمریکا در مذاکرات با کرملین ضرورت دارد، بلر معتقد است: “باید گوشمان را تیز نگه داریم برای روزی که چیز بسیار بدی رخ دهد و ما باید از منافع ملی خود دفاع کنیم”. اما این که منظور رئیس اداره اطلاعات ملی آمریکا از این جمله چه بود، بازهم معلوم نیست.

بلر در پایان چنین نتیجه گیری کرد: “بحران اقتصادی می تواند مقامات روسیه را به بازنگری در اقدامات خود وادار کند” و افزود که دلیل رضایت مردم روسیه و گذشتن از آزادای های خود بخاطر قدرت اقتصادی روسیه بوده است.

“دمیتری سیدوروف” خبرنگار کامرسانت در واشنگتن، خبرگزاری «ریا نووستی» روسیه، 26 بهمن

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates