مصاحبه دویچه وله با فرزاد پورمرادی: محدودیتهای وبلاگ نویسی و نشر دراستان کرمانشاه
دویچه وله: برروزنامهنگاران و وبلاگنویسان مستقل کرمانشاه تشدید شدهاست. وبلاگهای منتقد به سرعت فیلتر میشوند و رسانههای مشابه تذکر دریافت میکنند. دو نشریه “ندای جامعه” و “نوای وقت” طی یکماه، دو تذکر از ارشاد گرفتهاند.
کرمانشاه هفتمین شهر بزرگ ایران است و حدود ۸۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.عدم سرمایهگذاریهای صنعتی و زیر ساختی، فقر، بیکاری و پارهای مشکلات فرهنگی باعث افزایش آسیبهای اجتماعی در کرمانشاه و شهرهای دیگر استان شدهاند. استان کرمانشاه از نظر آمار زندانیان، در رده ده استان نخست کشور است. آمار خودکشی در کرمانشاه نیز بالاست.
کرمانشاهیها نیز با گسترش و سهولت ارتباطهای اینترنتی، به وبلاگنویسی یا راهاندازی وبسایتهای خبری روی آورده و به طرح مشکلات اجتماعی و فرهنگی شهر و استان میپردازند. فرزاد پورمرادی، روزنامهنگار و وبلاگنویس کرمانشاهی به دویچهوله میگوید که رویکرد به وبلاگ و وبسایت در این شهر در یکی دو سال گذشته بیشتر از قبل شده است. به تاکید این روزنامه نگار، وبلاگ نویسان اجتماعی کرمانشاه دو گروه هستند. گروهی که چالشهای اجتماعی را نقد میکنند و گروه دیگری که نزدیک به نمایندگان مجلس و مسئولان اجرایی هستند.
فرزاد پورمرادی از فیلتر شدن وبلاگی به نام “بیستون” و بازداشت یک وبلاگنویس به نام “امید ولیزاده” در جوانرود یاد میکند. وبلاگ بیستون، عملکرد یکی از نمایندگان کرمانشاه در مجلس را نقد میکرد. به گفته پورمرادی، دو نشریه “ندای جامعه” و “نوای وقت” که رویکرد اصلاحطلبانه دارند، به تازگی از سوی اداره ارشاد استان، تذکر کتبی گرفتهاند. پورمرادی میافزاید: «اساسا فشار بر مطبوعات و وبلاگهای کرمانشاهی، توسط نمایندگان استان در مجلس آغاز شد و آنها از طریق وبلاگهای همسوی خود شروع به زمینهسازی کردند. نمایندگان مجلس به جای دفاع از حقوق مردم، خواستار فشار بر منتقدان شدند. آقایان امینی، کرمی راد از حوزه کرمانشاه و تجری از حوزه قصرشیرین، خواستار محدودیت کار رسانهها و وبلاگهایی در استان شدند که از اوضاع و مشکلات انتقاد میکنند.»
نشریه “نوای وقت” اخیرا از سوی ارشاد استان، تذکر دریافت کرده است. این نشریه، همزمان با سفر احمدینژاد به کرمانشاه، مصاحبهای با وزیر نیرو را چاپ کرد. موضوع مصاحبه، هدفمند شدن یارانهها و اثرات آن بر قیمت آب و برق بود. زیر این مصاحبه عکسی با موضوع استقبال از رییس جمهور در سفر استانی چاپ شده بود. مسئولان ارشاد تذکر دادهاند که تیتر با عکس همخوانی ندارد. نگرانی روزنامهنگاران مستقل کرمانشاهی از این است که ارشاد میتواند با رسیدن تذکرها به ۸۰ مورد، نشریهای را توقیف کند.
فرزاد پورمرادی، نمونه دیگر فشار بر مطبوعات مستقل و منتقد کرمانشاهی را عدم کمک ارشاد به آنها میداند. به گفته پورمرادی، معمولا هر شش ماه یکبار یا همه ساله، ارشاد وام یا امکانات دیگری در اختیار نشریات میگذارد. اما روزنامههایی که به مسائل اجتماعی یا سیاسی، نگاهی موشکافانه و انتقادی دارند، از این کمکها محروم میشوند.
مهیندخت مصباح
پیام برای این مطلب مسدود شده.