تعیین ضرب الاجل برای لغو اعتصاب معلمان
خبرنامه امیرکبیر: جمعی از معلمان در حالی قرار است در روزهای آغازین اسفند ماه دست به اعتصابی سه روزه بزنند که سخنگوی کانون صنفی معلمان در گفتوگو با فرهنگ آشتی از محکومیت ۲۰۰ معلم در پی اعتراضهای صنفی گذشته معلمان خبر داد. با این همه و به رغم اینکه هم اکنون این تعداد از فرهنگیان کشور از احکام زندان گرفته تا احکام اداری، حکم گرفته و محکوم شناخته شدهاند، قرار است سه روز متوالی از سوم تا پنجم اسفندماه در سه مرحله در مدارس اعتصاب انجام شود. بهشتی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، در گفتوگو با فرهنگآشتی اعلام کرد که «این اعتصاب در اعتراض به اجرا نشدن «قانون مدیریت خدمات کشوری» که طبق آن باید نظام هماهنگ در پرداخت حقوق و مزایا در کشور اجرایی شود، انجام می گیرد».
البته برخلاف نظر این فعال صنفی، یک کارشناس مسائل آموزش و پرورش در گفتوگو با فرهنگ آشتی تاکید کرد که «با توجه به در نظر گرفتن بودجه ۹ هزار میلیاردی در لایحه بودجه ۱۳۸۸ برای اجرای قانون مدیریت، چنین اعتصابی موضوعیت نخواهد داشت». شیرزاد عبداللهی که خود از موسسان کانون صنفی معلمان بوده است، درباره بیانیه کانون که معلمان را به اعتصاب فراخوانده، با «سیاسی» خواندن این اعتصاب، گفت:«این اعتصاب از سوی تعدادی از نمایندههای مجلس هدایت شده و به نظر میرسد که معلمان را قربانی اختلافات میان دو طیف اصولگرا خواهد کرد». او همچنین پیشبینی کرد: «بعید نیست ریشه کل فعالیتهای صنفی را با بهانه قرار دادن این اعتصاب بزنند». این اظهارات در حالی عنوان شد که سخنگوی کانون نیز در گفت وگو با ما تاکید کرد که «اصراری به اعتصاب نداریم و در بیانیهمان هم راهکار ارائه کردهایم». بهشتی افزود:«اگر تا سوم اسفند دولت مواضع خود را به طور رسمی در قبال اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام کند، بیانیه لغو خواهد شد و اعتصابی صورت نخواهد گرفت».
دولت به وظیفه خود عمل کند
«تاخیر در اجرای قانون «مدیریت خدمات کشوری» که از سال ۸۵ تاکنون به صورت پیدرپی صورت گرفته، اعتماد جامعه معلمان را نسبت به وعدهها و ادعاهای جدید به طور کامل از بین برده است. حال فرهنگیان میپرسند که چه کسی پاسخگوی معلمانی است که حداقل درطول این ۳ سال [تصویب قانون] با حقوقی ناچیز زندگی سختی را گذراندهاند؟» این بخشی از بیانیه کانون صنفی معلمان است که در آن روز پنجم اسفند، «روز اعتصاب عمومی» معلمان اعلام شده است. بهشتی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، در گفتوگو با فرهنگآشتی توضیح داد:«از سال ۱۳۸۱ و با شکلگیری اولین تجمعات معلمان، ابتدا به معلمان وعده تحقق نظام پرداخت هماهنگ داده شد که بعد این اسم تغییر کرد و گفتند که تصمیم به اصلاح کل سیستم اداری داریم و بنابراین لایحه مدیریت خدمات کشوری مطرح شد». بهشتی در ادامه گفت:«در سال ۱۳۸۵ بعد از وعدههای فراوان بالاخره لایحه در دستور بررسی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت که در مراحل نهایی تصویب، آقای احمدینژاد تقاضای استرداد لایحه را به مجلس دادند که تجمعات گستردهای در مقابل مجلس شورای اسلامی شکل گرفت».
سخنگوی کانون صنفی معلمان همچنین از نتیجه آن تجمعات گفت:«در پی اعتراضها، رئیس جمهور از استرداد لایحهای که در دولت قبلی به مجلس ارائه شده بود اعلام انصراف کرد،».«در نهایت سال ۸۶ مجلس، قانون را به دولت ابلاغ کرد و یک فرصت یک ساله به دولت داده شد تا آئیننامههای لایحه را بنویسد، که قرار بود اجرای آن از ۱۵/۹/۸۷ آغاز شود که حالا با گذشت بیش از ۷۰ روز از آن، هنوز دولت آئیننامه ها را ننوشته است». سخنگوی کانون صنفی معلمان در گفتوگو با فرهنگآشتی از «نامههای زیادی از سوی معلمان که به مقامات مختلف نوشته و در آنها درخواست شده که دولت به وظیفه خود عمل کند» سخن به میان آورد و گفت:«با بینتیجه ماندن این نامهها و اعتراضها، سه مرحله اعتصاب برای معلمان در اسفندماه در نظر گرفته شده است». او در توضیح چگونگی اعتصاب گفت:«روز سوم اسفندماه که روز اول اعتصاب خواهد بود، معلمان هم به مدرسه میروند و هم در کلاس حاضر میشوند و از زنگهای تفریح برای هماندیشی استفاده میکنند. روز دوم اعتصاب، یعنی روز چهارم اسفند معلمان به مدرسه خواهند رفت، اما سر کلاس حاضر نخواهند شد و فقط مدیر و ناظم را در حفظ نظم مدرسه کمک خواهند کرد. در روز اصلی اعتصاب، پنجم اسفند، معلمان به مدرسه هم نخواهند رفت».
اجرای قانون یک سال معطل مانده است
در لایحه بودجه سال ۱۳۸۸ که چندی است به مجلس ارائه شده، دولت ۹ هزار میلیارد تومان برای اجرای «قانون مدیریت خدمات کشوری» در نظر گرفته است. از این مبلغ، چهار هزار میلیارد تومان برای بازنشستهها و پنج هزار میلیارد تومان برای شاغلان اختصاص داده شده است. سهم آموزش و پرورش از پنج هزار میلیارد تومانی که قرار است به شاغلان اختصاص یابد، دو هزار و دویست میلیارد تومان برای آموزش و پرورش خواهد بود. سخنگوی کانون صنفی معلمان در پاسخ به فرهنگ آشتی درباره اینکه «آیا اعتصاب با توجه به پیشبینی اعتبار برای اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری در بودجه سال ۸۸، از توجیه منطقی برخوردار است»، گفت:«همین الان هم این نگرانی وجود دارد که مجلس لایحه بودجه را نپذیرد، به خصوص با توجه به کسری بودجه هشت هزار میلیاردی که از هم اکنون برای آموزش و پرورش پیشبینی میشود که مجلس از دولت بخواهد اعتبار را برای جبران کسری اختصاص دهد». او همچنین از این موضوع سخن به میان آورد که «همیشه ما این مشکل را داشتهایم که وقتی بعد از تصویب لایحه بودجه، با دولت و مجلس، وارد گفتوگو میشدهایم، میگفتهاند که الان که بودجه تصویب شده و دیگر کاری نمیشود کرد. برای همین الان داریم این کار را میکنیم تا قبل از اینکه دیر شود برای سال آینده حتماً فکری هم به حال معلمان کنند و قانونی را که از سال ۸۶ معطل مانده، اجرایی کنند».
او همچنین در پاسخ به این سوال که فکر میکنند که «واکنش مدیران و کادر اداری مدارس و همچنین خانوادهها، در برابر اعتصاب معلمان چه باشد» گفت:«نتیجه کار ما صرفاً متوجه معلمان نیست. بلکه اگر تحولی انجام شود، کل سیستم آموزشی ارتقا پیدا میکند. معلمی که به خاطر نداشتن حداقلهای زندگی مجبور به مسافرکشی است، به مرور از حرفه خود دور میشود. بنابراین صرفاً بحث منافع معلم در میان نیست و خانوادهها معلمان را درک خواهند کرد». بهشتی افزود: «مدیران هم در اعتراضهای صنفی پیش ثابت کردهاند که با معلمان همراهی میکنند، مثلا خیلی از آنها حاضر نشدند اسم معلمان را به حراست آموزش و پرورش دهند». او در نهایت با بیان اینکه «کانون هم از معلمان میخواهد تا وقفه در درس دانشآموزان را جبران کند»، گفت:«مدارس که معمولاً به هر بهانهای تعطیل میشود، یک روز برف میآید، یک روز یک مسئول از مدرسه یا استان دیدار میکند و در همه این موارد هم با اینکه ارتباطی با معلم ندارد، او سعی در جبران میکند. بنابراین در این مورد هم میتوانند وقفه ایجاد شده را جبران کنند تا مشکلی برای درس دانش آموزان پیش نیاید.
با اعتصاب، علیه معلمان تبلیغ خواهد شد
سخنگوی کانون صنفی معلمان در حالی در برابر هر پرسش خبرنگار فرهنگآشتی پاسخی متناسب دارد که شیرزاد عبداللهی، کارشناس مسائل آموزش و پرورش، در گفتوگو با ما انتقاداتی را به «اعتصاب» احتمالی معلمان وارد دانست. او که خود از اعضای موسس کانون صنفی معلمان بوده، پیش از هر چیز درباره واکنش مدیران مدارس گفت: «مدیران هم یک بار یا دو بار همکاری میکنند، اما به هر حال آنها نمایندههای وزارت آموزش و پرورش در مدارس هستند و وقتی ببینند اعتصاب در روند کاری مدارس اختلال ایجاد میکند، بعید نیست اقدام به برخورد با معلمان کنند». عبداللهی که با توجه به پیشبینی اعتبار برای اجرای قانون «مدیریت خدمات کشوری»، واکنش شدید را لازم ندانست، گفت:«اگر چهار ماه پیش اعلام اعتصاب شده بود، برای معلمان قابل درک بود اما حالا به خصوص با نزدیک شدن به انتخابات حتی شائبه وجود گروههای سیاسی در پشت صحنه اعتصاب وجود دارد».
او توضیح داد:« از قول چند تن از نمایندههای اصولگرای مجلس که در طیفی جدا از دولت فعلی قرار دارند، در مدارس و در محافل خصوصی اینطور نقل میشود که حرف دولت درباره اختصاص اعتبار دروغ است. یعنی میخواهند از معلمان به عنوان مهره پیاده شطرنج استفاده کنند، البته معلمان به قدر کافی آگاهی دارند که قربانی دعوای دو گروه سیاسی نشوند. آقایان نتوانستهاند وزیر را استیضاح کنند، حالا میخواهند با برگ معلمان وارد شوند». عبداللهی گفت: «پیشنهاد من این است که آقای حاجیبابایی، رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس اگر واقعاً درکشان این است که حرف دولت درباره اختصاص اعتبار دروغ است، به طور عمومی و در مقابل رسانهها اعلام کند».
این کارشناس امور آموزشی در ادامه «تکروی در طرح اعتصاب» را یکی دیگر از مشکلات اعتصاب احتمالی آتی دانست و گفت:«اعضای هیچ کدام از تشکلهای دیگر، به جز کانون تهران زیر بیانیه را امضا نکردهاند. در کانون تهران هم نیمی از هیات مدیره در تصمیم برای اعتصاب دخالتی نداشتهاند. یعنی این تصمیمگیری برآمده از خرد جمعی معلمان نیست و تنها یک تشکل از ۳۰ تا ۴۰ تشکل موجود چنین دعوتی را مطرح کرده است».
او همچنین با بیان اینکه «اعتصاب باعث میشود مطالبات معلمان امنیتی و سیاسی شود»، مطرح کرد: «در صورتی که باید تلاش هم آموزش و پرورش و هم تشکلها این باشد که پرونده معلمان از نهادهای امنیتی دوباره به نهادهای اداری منتقل شود. ما به جای اینکه با مامور امنیتی و اطلاعاتی طرف باشیم، باید سعی کنیم با وزیر آموزش و پرورش و روسای مناطق وارد گفتوگو شویم. این به معنای وابستگی به دولت نیست، بلکه این به معنای حل مشکلات از طریق تعامل است». عبداللهی در نهایت عنوان کرد: «اعتصاب در مدرسه با اعتصاب در کارخانه برای مثال تولید خودرو متفاوت است.چون محصول مدرسه، انسان است و محصول کارخانه، ماشین. ما به عنوان معلم در مقابل بچههایی که در خیابان رها میشوند، مسئول هستیم. ما نمیتوانیم جواب اولیا را بدهیم و حجم وسیعی از تبلیغات علیه خواستههای صنفی ما با چنین حرکتی میتواند به راه بیفتد. ما هم که رسانه فراگیری برای گفتوگو با خانوادهها نداریم و از این طریق می تواند تبلیغات موثر شود و اعتبار معلمان در جامعه خدشهدار شود».
آموزش و پرورش: منتظر میمانیم
دو فعال غیردولتی آموزش و پرورش در حالی هر یک نظرات خود را درباره اعتصاب احتمالی معلمان در روزهای ابتدایی اسفند با فرهنگ آشتی در میان گذاشتند که کریمیان، مشاور وزیر آموزش و پرورش در امور تشکلها نیز در گفت با فرهنگآشتی به طرح نظر خود پرداخت. کریمیان که خود پیش از این از فعالان تشکلهای صنفی بوده است، با تاکید بر اقدمهای مثبت انجام شده در حل مشکلات معلمان گفت: «هم آقای برقعی، معاون راهبردی رئیس جمهور و هم آقای احمدینژاد اعلام کردهاند که از فروردین قانون مدیریت خدمات کشوری اجرا خواهد شد». او افزود: «دوستانی هم که میگویند اعتماد نداریم که چنین چیزی عملی شود، حداقلش این است که صبر کنند ببینند اگر اجرا نشد بعد اقدام عملی کنند». کریمیان افزود:«چیزی که من میبینم این است که دولت مصمم شده است که از ظرفیت تشکلها و معلمان استفاده کند و مطالبات معلمان را هم پاسخ دهد». او در نهایت موضع اتخاذ شده از سوی وزیر آموزش و پرورش را که چندی پیش در نشست خبری در جمع خبرنگاران عنوان شده بود، موضع خود دانست. علیرضا علیاحمدی در آن نشست در پاسخ به خبرنگاران درباره واکنش وزارتخانه تحت امرش در برابر اعتصاب پیش روی معلمان گفته بود:«منتظر میمانیم تا ببینیم چطور جولان می دهند.
مریم میرزا
فرهنگ اشتی
پیام برای این مطلب مسدود شده.