البرادعی: ایران و سوریه همکاری نمیکنند
دویچه وله: محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سخنرانی خود در اجلاس شورای حکام آژانس، ایران و سوریه را به عدم همکاری با آژانس در بازرسی از برنامههای اتمیشان متهم کرد.
نشست نوبتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از ظهر روز دوشنبه، دوم مارس، آغاز بهکار کرد. برنامههای اتمی ایران، سوریه و نیز جانشینی البرادعی موضوعهای اساسی این اجلاس است.
البرادعی در سخنرانی خود در آغاز کار اجلاس، ضمن متهم کردن ایران به عدم همکاری با بازرسان آژانس گفت: «مقامهای آژانس در تلاش برای شفافسازی برنامههای اتمی پیشین ایران پشیرفتی نداشتهاند، زیرا ایران همکاری نمیکند.»
البرداعی افزود، همانند گذشته پرسشهای پاسخداده نشده، دلیلی بر نگرانیهای آژانس از احتمال وجود ابعاد نظامی در برنامهی اتمی ایران است.
البرادعی گفت، برای اینکه آژانس در شفافسازی ابعاد برنامهی اتمی ایران پیشرفت حاصل کند، دولت ایران باید اسناد و اطلاعات مربوط به تاسیسات و افراد مرتبط با برنامههای اتمی خود را در اختیار آژانس قرار دهد. مدیرکل آژانس تاکید کرد، چنانچه ایران از این کار خودداری کند، آژانس قادر نخواهد بود از عدم وجود مواد و فعالیتهای اعلام نشده، اطمینان حاصل کند.
البرادعی در آخرین گزارش خود دربارهی برنامهی هستهای ایران، که دو هفته پیش در اختیار شورای حکام قرار داده، نوشته است، ایران از آغاز فعالیت غنیسازی اورانیوم، بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده با غلظت پایین تولید کرده است. این میزان بیش از مقدار اورانیومی است که پیشتر آژانس از آن اطلاع داشت. البرادعی در گزارش خود میافزاید که مجموعهی این مواد تحت کنترل بازرسان آژانس بینالمللی اتمی قرار دارد. با وجود این، البرادعی از دولت ایران انتقاد کرد که کماکان از اجرای خواستهای شورای امنیت خودداری میکند.
جلوگیری از بازرسی تاسیسات اراک
شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون چهار قطعنامه دربارهی برنامهای اتمی ایران تصویب کرده و در همهی آنها از ایران خواسته است، غنیسازی اورانیوم را متوقف کند و به پرسشهای کارشناسان آژانس دربارهی ابعاد و ماهیت برنامهای اتمی خود پاسخ گوید. علاوه بر این، شورای امنیت خواهان توقف پروژهی آب سنگین اراک است. یکی از محصولات فرعی تولید آب سنگین، پلوتونیوم است که منحصرا کاربرد نظامی در تولید سلاح اتمی دارد.
البرادعی در گزارش دو هفته پیش خود نوشت، ایران در ماه ژانویهی گذشته به به بازرسان آژانس اجازه نداد که از تاسیسات آب سنگین اراک بازدید کنند. به گفتهی البرادعی، پوششی بر فراز تاسیسات آب سنگین اراک ساخته شده که مانع از عکسبرداری از این تاسیسات توسط ماهوارهها میشود.
البرادعی همچنین در گزارش خود نوشت، ایران در ماههای اخیر آهنگ غنیسازی اورانیوم را کند کرده است. به اعتقاد البرداعی، این اقدام ایران تدبیری سیاسی است تا از این طریق نشانههای مصالحهجویانهای از دولت جدید آمریکا دریافت کند. یک روز بعد، غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، “کندشدن” غنیسازی اورانیوم در ایران را تکذیب کرد و گفت، هماکنون ۶ هزار دستگاه سانتریفوژ در نطنز فعال هستند و این روند رو به گسترش است. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ادعا کرد، با نصب سانتریفوژهای پیشرفته، سرعت غنیسازی اورانیوم افزایش نیز خواهد یافت.
البرادعی روز دوشنبه در نشست شورای حکام آژانس از دولت سوریه نیز خواست، همکاری بهتر و بیشتری با بازرسان آژانس داشته باشد. البرادعی در سخنان خود بر این ارزیابی بازرسان آژانس تاکید کرد که حدود ۸۰ مورد ذرات اورانیوم، که در مجموعهی بمبارانشدهی الکیبر یافت شده، ناشی از راکتهای شلیک شده از سوی اسرائیل نبودهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.