مخالفت غرب با تعدیل قطعنامه علیه ایران
بیبیسی: جونز پری (راست) اصلاحیه پیشنهادی را انحراف آمیز و سابلیه کاهش فشار را بی نتیجه خوانده اند
کشورهای غربی عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد با پیشنهاد اصلاح و تعدیل پیش نویس قطعنامه جدیدی علیه ایران مخالفت کرده اند.
قرار است مذاکرات خصوصی نمایندگان پانزده کشور عضو شورای امنیت در مورد پیش نویس قطعنامه ای علیه برنامه های هسته ای ایران روز پنجشنبه، 22 مارس ادامه، یابد در حالیکه نمایندگان کشورهای غربی عضو دائم شورا اصلاحیه های پیشنهادی چند عضو غیردائم را غیر قابل قبول خوانده اند.
نخستین دور مذاکرات خصوصی اعضای شورای امنیت برای بررسی پیش نویس قطعنامه ای مورد تایید گروه 1+5 – شامل پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان – و تعیین تاریخ برگزاری جلسه شورا برای رسیدگی به این پیش نویس روز چهارشنبه، 21 مارس، برگزار شد.
در این جلسه ظاهرا پیشنهادهای تعدادی از اعضای غیردائم که عمدتا شامل تعدیل متن پیش نویس پیشنهادی بود، مطرح شد.
در پی این جلسه، کشورهای غربی به خصوص پیشنهاد آفریقای جنوبی را، که ریاست دوره ای شورا را هم در دست دارد، هدف انتقاد شدید قرار دادند.
بر اساس پیشنهاد آفریقای جنوبی اجرای تنبیهات مصوب شورای امنیت علیه ایران همزمان با تعلیق برنامه های هسته ای این کشور به مدت نود روز متوقف و بخش مهمی از مسایل مورد اختلاف به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارجاع می شود
بر اساس این پیشنهاد، به جای تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران و اجرای فوری آنها، اجرای تنبیهات مصوب شورای امنیت همزمان با تعلیق برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی به مدت نود روز متوقف می شد و در این فرصت، دو طرف به مذاکره برای یافتن راه حلی برای این بحران می پرداختند.
اصلاحیه آفریقای جنوبی علاوه بر مذاکرات سه جانبه ایران، گروه 1+5 و رییس شورای امنیت، بخش مهمی از مذاکرات برای حل بحران هسته ای ایران را به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارجاع می دهد.
در انتقاد از این اصلاحیه، امیر جونز پری، نماینده بریتانیا در سازمان ملل، آن را مغایر هدف های پیش نویس مورد تایید گروه 1+5 و کاملا “انحراف آمیز” توصیف کرد.
مخالفت با اصلاحیه های دیگر
پیشنهادهای دیگری نیز از سوی قطر و اندونزی، دو عضو غیردائم دیگر شورا، مطرح شده که انتظار می رود در مذاکرات خصوصی اعضا مورد بررسی قرار گیرد.
گفته می شود بر اساس پیشنهاد این دو کشور، درخواست تبدیل خاورمیانه به منطقه ای عاری از جنگ افزارهای کشتار جمعی و موشک های قابل استفاده برای پرتاب آنها به پیش نویس قطعنامه افزوده می شود.
اعضای دایم امیدوارند شورای امنیت پیش نویس مورد نظر آنان را به اتفاق آرا تصویب کند
احتمالا این دو کشور، با این فرض که جمهوری اسلامی به منظور دفاع از خود در برابر اسرائیل ممکن است درصدد دستیابی به تسلیحات اتمی باشد، با اصلاحیه خود کوشیده اند به مقامات ایرانی را در مورد امنیت خارجی این کشور اطمینان خاطر دهند.
الهاندرو وولف، سرپرست موقت هیات نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل، این پیشنهاد را ظاهرا به این دلیل که به طور تلویحی به زرادخانه اتمی و موشکی اسرائیل اشاره دارد، رد کرده است.
انتظار می رود در مذاکرات خصوصی و محرمانه پانزده عضو شورای امنیت در مورد متن نهایی پیش نویس قطعنامه، پیشنهادهای دیگری نیز مورد بررسی قرار گیرد.
توافق قبلی بر سر متن پیش نویس قطعنامه زمینه را برای تصویب این قطعنامه با رای مثبت تمامی اعضای شورا فراهم می آورد، همچنانکه قطعنامه قبلی شورا علیه ایران در ماه دسامبر سال گذشته نیز به اتفاق آرا به تصویب شورای امنیت رسید.
ژان مارک دو لا سابلیه، نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد، ابراز اطمینان کرده است که با وجود رد اصلاحیه های پیشنهادی تعدادی از اعضا، “اکثر بزرگی از کشورهای عضو شورای امنیت” قطعنامه گروه 1+5 را می پذیرند.
وی ابراز امیدواری کرده است که در مذاکرات روز پنجشنبه، اصلاحات قابل قبولی مورد تصویب قرار گیرد و تمامی اعضا بر سر این پیش نویس به توافق برسند.
لزوم ‘افزایش فشار’ و واکنش ایران
آقای دو لا سابلیه در عین حال گفته است که برای وادار کردن ایران به پاسخ مثبت به درخواست شورای امنیت، لازم است فشار بر این کشور افزایش یابد زیرا کاهش فشار به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
هنوز اعضای شورای امنیت در مورد تاریخ تشکیل جلسه ای برای مذاکره رسمی و تصویب نهایی قطعنامه جدید علیه جمهوری اسلامی تصمیم نگرفته اند در حالیکه رییس جمهوری ایران نیز قصد دارد در این جلسه شرکت کند.
آیت الله خامنه ای: اگر بی قانونی کنند ما هم بی قانونی می کنیم
پیش نویس مورد قبول گروه 1+5 شامل تشدید تنبیهات بین المللی علیه ایران بوده و شمار بیشتری از شرکت ها و مقامات ایرانی را مشمول محدودیت های اقتصادی و مسافرتی قرار می دهد.
جمهوری اسلامی قطعنامه قبلی شورا امنیت را غیرقانونی توصیف از پذیرش خواست های مندرج در آن، شامل تعلیق برخی برنامه های هسته ای از جمله غنی سازی اورانیوم و ایجاد رآکتور آب سنگین، خودداری ورزیده است.
مقامات جمهوری اسلامی تلاش های جاری شورای امنیت برای وارد کردن فشار بیشتر بر ایران را مردود دانسته و بر ادامه برنامه های هسته ای خود تاکید نهاده اند.
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنانی در مشهد در روز چهارشنبه، 21 مارس، با تکرار اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی بر تمامی فعالیت های هسته ای ایران نظارت داشته و تمامی این فعالیت ها قانونی بوده است هشدار داد که “اگر بخواهند با هیاهو و جنجال از شورای امنیت استفاده ابزاری کنند و حق مسلم ملت ایران را نادیده بگیرند و بی قانونی کنند، ما هم می توانیم بی قانونی کنیم و خواهیم کرد.”
رهبر جمهوری اسلامی از فعالیت های هسته ای ایران دفاع کرد و ضمن انتقاد از کسانی که “حرف دشمن را می زنند” و می گویند که ایران به انرژی هسته ای نیاز ندارد، دستیابی به انرژی هسته ای را کاری بزرگتر از ملی شدن نفت در ایران دانست.
وی در اشاره ای تلویحی به اینکه ممکن است ایالات متحده یا اسرائیل در صدد انجام حملات نظامی علیه تاسیسات هسته ای و نظامی ایران باشند، هشدار داد “اگر بخواهند با تهدید و اعمال زور و خشونت رفتار کنند، بدون تردید ملت و مسئولان ایران از همه ظرفیت های خود برای ضربه زدن به دشمنان متعرض استفاده خواهند کرد.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.