‘یک فراری از ایران برنامه اتمی سوریه را فاش کرد’
بیبیسی: گزارشی در یک روزنامه سوئیسی به قلم یک مقام بلندپایه سابق وزارت دفاع آلمان می گوید که یک ایرانی که از این کشور گریخته به کشورهای غربی اطلاع داد که ایران منابع پروژه انتقال فناوری اتمی از کره شمالی به سوریه را تامین کرده بود.
هانس رول، رئیس سابق یکی از بخش های مهم وزارت دفاع آلمان، در این گزارش در روزنامه “نو زوریخ زایتونگ” که روز پنجشنبه چاپ شد جزئیاتی درباره تحولات پیش از حمله روز ششم سپتامبر 2007 اسرائیل به راکتور تقریبا تکمیل شده الکبیر سوریه، ارائه می کند.
آقای رول درباره افشاگری های این “منبع ایرانی” که نامش را فاش نمی کند می نویسد: “با این حال بزرگترین شگفتی، این حرف او بود که ایران یک پروژه مخفیانه اتمی سوریه و کره شمالی را از نظر مالی تامین می کند. هیچ کس در صحنه اطلاعاتی آمریکا چیزی در این باره نشنیده بود. و اسرائیلی هایی که فورا از آن آگاه شدند اصلا چیزی در این باره نمی دانستند.”
علیرضا عسکری ژنرال بازنشسته سپاه پاسداران ایران و معاون سابق وزارت دفاع در فوریه سال 2007 در ترکیه “ناپدید” شد که به گمانه زنی های زیادی درباره اینکه آیا او ربوده شده یا داوطلبانه از ایران گریخته است دامن زد. وی از سفری از سوریه بازمی گشت که ناپدید شد.
همسر آقای عسکری ادعا کرد که او توسط اسرائیل و آمریکا ربوده شده است.
اما همان زمان واشنگتن پست نوشت که آقای عسکری به طور داوطلبانه به غرب روی آورده و درحال ارائه اطلاعاتی به سازمان های اطلاعاتی غربی است.
آقای هانس رول نیز هرچند نام منبع خود را فاش نمی کند اما در گزارش خود به آقای علیرضا عسکری اشاره می کند و می گوید او اطلاعات زیادی درباره برنامه اتمی ایران در اختیار غرب گذاشت.
هانس رول به طور منظم مقالاتی درباره اشاعه تسلیحات اتمی در روزنامه های مختلف اروپایی چاپ می کند و دارای مناصب مهمی در دولت آلمان و در ناتو بوده است.
وی نوشت که دستگاه های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل انتقال محموله های کره شمالی شامل مصالح ساختمانی به سوریه که از 2002 شروه شده بود را ردیابی کرده بودند و ماهواره های آمریکایی ساخت تاسیسات اتمی سوریه را در سال 2003 رؤیت کردند.
با این حال به گفته وی آنها این عملیات را غیرمعمول ندانستند اما تحقیقات بعدی این دو کشور نشان داد که این راکتور از نوع راکتورهای کره شمالی است.
به گفته هانس رول هفت هواپیمای اسرائیلی روز ششم سپتامبر 2007 مجتمع الکبیر شامل این راکتور را به موشک بستند که سوری ها را کاملا غافلگیر کرد.
به گفته هانس رول اسرائیل تخمین می زند که ایران چیزی بین یک میلیارد تا دو میلیارد دلار برای این پروژه به کره شمالی پرداخت کرده بود.
اسرائیل از همان ابتدا از تایید یا تکذیب آن حمله به سوریه خودداری کرد اما واشنگتن چند ماه پس از آن حمله گزارشی هایی اطلاعاتی ارائه کرد که که ظاهرا نشان می داد هدف حمله راکتوری بود که توسط کره شمالی ساخته می شد.
سوریه این مساله را که این مجتمع شامل تاسیسات اتمی بوده است را رد می کند و می گوید الکبیر یک ساختمان بلااستفاده نظامی بود. این کشور همچنین هرگونه همکاری نظامی با کره شمالی یا ایران را رد کرده است.
ایران در مجموع در مورد تاسیسات بمباران شده الکبیر در سوریه سکوت اختیار کرده است.
مقام های سازمان بین المللی انرژی اتمی پیشتر در سال جاری گفتند که بازرسان این آژانس آثار اورانیوم پردازش شده را در نمونه هایی که از مجتمع الکبیر برداشته شده یافته اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.