23.03.2007

آخرين تحولات پرونده ايران درشورای امنيت

بازتاب: دیپلمات‌های کشورهای گروه 1+5 تلاش گسترده‌ای را آغاز کرده‌اند تا با جلب موافقت اعضای غیر دائم شورای امنیت نسبت به پیش نویس پیشنهادی‌شان،تا روز شنبه راه را برای صدور قطعنامه دیگری هموار کنند که فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک بر تهران را به خاطر ادامه غنی‌سازی اورانیوم افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس «ژان مارک دلاسابیه» نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل ظهر پنجشنبه به خبرنگاران گفت: «اکثریت قاطع کشورهای عضو شورا حمایت خود را از پیش نویس پیشنهادی 1+ 5 ابراز داشته و من فکر می‌کنم اکنون در موقعیتی قرار داریم که می‌توانیم با جلب نظر سایر اعضاء و تغییر برخی جزئیات، قطعنامه دیگری را بدون حتی یک مخالف درباره برنامه هسته‌ای ایران به تصویب برسانیم».

این اظهارنظر یک روز پس از آن بیان شد که منابع خبری اعلام کردند برخی اعضای غیردائم شورای امنیت در اقدامی کم سابقه خواهان ایجاد تغییراتی در پیش نویس ارائه شده از سوی گروه 1+5 برای اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه تهران شده‌اند. جلب نظر هر 15 عضو شورا برای دادن رای مثبت به قطعنامه از نظر آمریکا و متجدان اروپایی اش یسیار مهم است زیرا به گمان آنان اعتبار قطعنامه و ضمانت اجرائی آن را افزایش می دهد.
هیات‌های نمایندگی ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا تلاش زیادی به خرج می‌دهند که رای گیری درباره قطعنامه حداکثر تا روز شنبه انجام شود ولی با توجه به موضع مخالف آفریقای جنوبی (رئیس دوره ای شورا) نسبت به پیش نویس پیشنهادی آنان احتمالا رای گیری به اواسط هفته آینده موکول خواهد شد.
در همین ارتباط قطر و انذونزی دیگر اعضای غیردائم شورا نیز خواستار گنجاندن یک بند جدید در پیش نویس پیشنهادی اعضای دائم هستند که به طور غیرالزام آور خواستار عاری سازی منطقه خاورمیانه از تسلیحات هسته ای می‌شود. به گفته منابع خبری، اندونزی و قطر خواستار افزایش ضرب الاجل قطعنامه از 60 روز به 90 روز و نیز حاکم ساختن فرمول «تایم اوت» بر این ضرب الاجل شده اند تا هرزمان که تهران اقدام به تعلیق غنی سازی اورانیوم نمود اجرای تحریم ها متوقف شود.

آلخاندرو ولف نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل مخالفت کشورش را با این موضوع ابراز داشته است ولی ویتالی چورکین نماینده روسیه گفته است که کشورش به منظور افزایش تعداد آرای موافق قطعنامه با این پیشنهاد برخوردی مثبت خواهد داشت.

متن پيش‌نويس قطعنامه ضد ايراني در وضعيت آماده راي‌گيري (وضعيت آبي) قرار گرفت و پنج‌قدرت اتمي داراي حق وتو گفتند كه روزشنبه راي‌گيري خواهند كرد، اقدامي كه نارضایتی شماري از اعضاي غيردائم شورا به‌عنوان نمايندگان افكار عمومي جهان را برانگيخته است.

در این حال دوميساني كومالو سفير آفريقاي جنوبي و رييس دوره‌اي شوراي‌امنيت پنجشنبه شب به وقت نيويورك (صبح جمعه به وقت تهران) به خبرنگاران گفت: به نظر مي‌رسد كه بازي بسكتبال را روز شنبه نمي‌توانيم ببينيم! بانيان پيش‌نويس قطعنامه متني را به ما ارائه دادند كه برخي از تغييرات ما را در آن گنجانده‌اند و برخي ديگر را نپذيرفته‌اند.

وي افزود: قرار است كه راي‌گيري را روزشنبه انجام دهند و آنها مي‌خواهند كه آن را امشب در وضعيت آبي بگذارند و ساعت ‪ ۱۱‬روز جمعه نشستي در اين‌باره خواهيم داشت.

كومالو گفت: آفريقاي جنوبي كاملا نااميد شده چراكه تغييراتي را كه ما مطرح كرديم با حسن نيت بوده و ما انتظار داشتيم كه پايتختهايمان فرصت مطالعه اين متن را داشته باشند. آنها مي‌گويند اين متني است كه تهيه شده و مي‌خواهند آن را در وضعيت آبي بگذارند و روز شنبه راي‌گيري كنند.

سفير آفريقاي جنوبي اظهارداشت: از اين كه تصميم وزير خارجه آفريقاي جنوبي چه باشد اطلاع ندارم و نمي‌دانم كه اجماع وجود خواهد داشت يا خير. به نظر مي‌رسد كه چند تغيير از ما و چند تغيير از اندونزي را پذيرفته‌اند ولي آنچه را كه قطر گفته، احتمالا نپذيرفته‌اند. آنها به ما گفتند كه فرصت مذاكره داريم ولي اين گونه نبود، مساله اين است كه به وزير ما فرصت نمي‌دهند تا بفهمد كه چه شده است.

وي افزود: البته هنوز اين متن را با دقت نخوانده‌ام و همين حالا بايد آن را براي وزير خارجه بفرستم. اين تغييرات خيلي سطحي (آرايشي) هستند البته بايد بيشتر به آن نگاه كنم.

از وي سوال شد: چقدر نگران هستيد كه اين تغييرات بيش از برنامه هسته‌اي ايران پيش رفته باشد؟
رييس دوره‌اي شوراي امنيت گفت: ما كه اين قطعنامه را ننوشتيم… اما اين را مي‌دانم كه ما را احمق فرض كرده‌اند (فريب داده‌اند) و درباره راي آفريقاي جنوبي بايد از وزير خود سووال كنم.

خبرنگاري از وي پرسيد: از نظر ديپلماسي چه چيزي از دست رفته است؟ وي جواب داد: آنها صحبت از اجماع مي‌كردند كه همه ما بايد پيام محكمي به ايران بدهيم ولي براي اين بايد به وزيران ما فرصت بدهند تا متن را مطالعه كنند.

كومالو در رابطه با سفر رييس جمهوري ايران به نيويورك گفت كه بايد به سفير ايران اطلاع بدهد كه اگر رييس جمهور ايران سعي دارد در اين نشست شركت كند بايد حركت كند و به نظر او براي ايران عادلانه نيست.

سفير آفريقاي جنوبي تصريح كرد كه بانيان قطعنامه او را گمراه كرده‌اند.

ژان‌ مارک‌ دلا سابلير نماينده‌ فرانسه‌ در سازمان‌ ملل‌ گفت:‌ اصلاحيه‌ هاي‌ مورد نظر افريقاي‌ جنوبي‌ با رويکرد پنج‌ به‌ علاوه‌ يک‌ مغايرت‌ دارد.

‌وي‌ گفت‌ : به‌ نظر ما فشار برايران‌ بايد حفظ شود اما اصلاحيه‌ هاي‌ مورد نظر افريقاي‌ جنوبي‌ قطعنامه‌ را ضعيف‌ مي‌ کند‌ .

منابع ديپلماتيک‌ غربی گفتند: پيشنهادهاي‌ اندونزي‌ و قطر در مقايسه‌ با پيشنهاد افريقاي‌ جنوبي‌ مصالحه‌ پذير تر به‌ نظر مي‌ رسد‌.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates