روند مرگومیر در جادههای کشور «بحرانی» شده است؛ یا “نمیتوانند” یا “نمیخواهند” که جان مردم ایمن باشد
خرداد: نوروز، تعطیلات و سفر خاطرهی مشترک ایرانیان است اما جادههای کشور این خاطرهی شیرین را بدل به کابوسی دردناک کرده است.
خبر مرگ هممیهنانمان در جادههای کشور خبری کهنه، سوخته و تلخ است اما گویی این تکرار سالیان سال، برای متولیان ایمنی جادهها و وضعیت رانندگی و مسوولان حکومتی اهمیتی ندارد.
هر سال از اسفند چندین طرح ویژه و ضربتی انجام میشود تا آمار تصادفها کاهش یابد اما چرخ مرگ گویی قادرتر از اندیشه و توان مسوولان ایرانی است. امسال نیز مانند هر سال دیگر کاروانهای مرگ در جادههای کشور بهراه افتادهاند و سالی که نکوست از همین تصادفهای جادهای پرتلفات روشن است.
آماری میگوید که از ابتدای سال 88 تا به امروز دستکم روزانه 20 نفر در جادههای کشور جان باختهاند و این جدای هزاران زخمی و مصدوم تصادفهای دیگر و میلیاردها تومان خسارت مادی است. تنها در دو نمونه، 40 نفر به کام مرگ فرو رفتند. تصدف مرگبار کاروانهای راه نور، به مرگ نزدیک به بیست نفر منتهی شد و روز یکشنبه نیز اسدآباد همدان شاهد سانحهای بود که جان دستکم 15 نفر را قربانی کرد.
با نگاهی به آمارهای رسمی داده شده که البته تناقض بسیاری نیز با یکدیگر دارد، درمییابیم که این گفتهی یک کارشناس، چندان هم پربیراه نیست؛ «هر 25 دقیقه، یک نفر در سوانح رانندگی کشور میمیرد»!
انما مسوول این سلسلهی مرگبار سوانح رانندگی کیست؟
وزارت راه، راهنمایی و رانندگی، مردم یا نظامی ناکارآمد و دولتی ناتوان؟
آنچه روشن است، ناتوانایی در حل بحران مرگومیر جادهای هممیهنان است. در شش سال اخیر، این آمارها رشدی روزافزون داشت و از مرز 12 هزار نفر در هر سال به 27 هزار نفر در سال 84 نزدیک شد. اکنون گرچه رشد مرگومیر جادهای متوقف شده اما ایران همچنان یکی از پرتلفاتترین جادهها و خیابانهای جهان را در اختیار دارد.
آیا اگر دولتی توانمند بر مسند مینشست و در ساخت قدرتی قرار میگرفت که به حقوق بشر خود را متعهد میداند، ما همچنان شاهد مرگ و میر در سوانح رانندگی کشور بودیم؟
آیا سالها تکرار و نتیجه نگرفتن در کاهش تصادفها کافی نیست؟
وقتی به کارنامهی این بحران مینگریم، در نهایت دو نتیجه بهدست میآید که جایی برای افتخار باقی نمیگذارد؛
یا همهی این طرحهای ضربتی و ویژه، ظاهری و کاذب و تنها برای فرار کردن از بار مسوولیت پیاده میشود و در حقیقت برای هیچ کس مرگ سالانه 20 تا 30 هزار ایرانی در جادههای کشور مهم نیست…
و یا حاکمیت با وجود به کار گرفتن تدابیر و نیروی انسانی و آزمودن طرحهای بسیار، باز هم از مهار بحران مرگومیر در جادههای ایران ناتوان است که این خود دهها پرسش دیگر را نیز پدید میآورد….
نوروز 88 به سیاق همهی سالهای پیشین خود با جان باختن هممیهنانمان در جادههای کشور همراه بود و تا پایان تعطیلات براساس برآوردهای رسمی، نزدیک به 300 نفر در سوانح رانندگی میمیرند. با این آمار نباید امید داشت که سال 88 با میزان کشتههای کمتری در سوانح رانندگی نسبت به سال 87 به پایان رسد.
پرسش اما اینجاست که نوروز 89 و نوروز 90 چگونه خواهد بود و آیا قرار است در سال 1400 نیز همچنان این خیابانها و جادههای کشور باشند که بزرگترین قاتل ایرانزمین هستند. اگر میخواهیم که چنین نباشد، چه برنامهی جدی و روزنهی امیدی وجود دارد؟
در ادامه تنها گوشهای از اخبار سه روز گذشته در این باره را به نقل از خبرگزاریهای رسمی کشور منتشر میکنیم:
«هشت کشته و 21 مجروح در همدان»
برخورد يك دستگاه اتوبوس با يك خودرو پرايد در اسدآباد همدان در ساعت 19 و 55 دقيقه روز گذشته هشت كشته و 21مجروح برجاي گذاشت.
محمدرضا منتظر خراساني، مسوول ستاد عمليات بحران مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي وزارت بهداشت از هموطنان خواست حين رانندگي با رعايت دقيق نكات راهنمايي و رانندگي و بازديد فني خودرو پيش از اقدام به سفر نسبت به پيشگيري از بروز حوادث ترافيكي اقدام كنند.
وي از علل عمده بروز حوادث جادهيي را نقص فني خودرو، خواب آلودگي راننده و عدم رعايت سرعت مطمئنه برشمرد و افزود: اين عوامل سبب عدم كارآيي در پيشگيري از بروز حوادث ترافيكي ميشود.
«وضعيت تصادفات در جادههاي خراسان شمالی اسفناک است»
فرمانده پليسراه نيروي انتظامي خراسان شمالي گفت: متاسفانه وضعيت تصادفات در جادههاي استان اسفناک است.
سرهنگ هادي داوودي افزود: از ابتداي طرح تعطيلات نوروزي، از تاريخ 25 اسفند 87 تا هفتم فروردين ماه جاري، 25 نفر در تصادفات جادهاي در استان فوت کردهاند.
وي ادامه داد: طي اين مدت هشت فقره تصادف فوتي و 35 فقره تصادف جرحي در استان رخ داده است.
او تصريح كرد: تصور اين بود که با گشايش ادارهها از پنجم فروردين از بار ترافيکي جادهها کاسته ميشود اما اکنون وضعيت، مشابه روزهاي نخست تعطيلات است و تنها روز گذشته(7 فروردين) 9 نفر بر اثر تصادفات رانندگي در جادههاي استان فوت کردند.
سرهنگ داوودي گفت: ترافيک در جادههاي استان بسيار سنگين است و خودروها به صورت زنجيرهاي در تردد هستند. فرمانده پليسراه خراسان شمالي به رانندگان توصيه کرد: هنگام خوابآلودگي رانندگي نکنند و با حوصله در جاده ها تردد كنند.
«84 کشته تنها در شش روز نخست سال»
رييس ستاد عمليات بحران وزارت بهداشت با اعلام 86 مورد حادثه ترافيكي سنگين در كشور طي شش روز اول سال جاري گفت: حوادث ترافيكي سنگين در روزهاي آغازين سال 561 مجروحيت و 84 فوتي به دنبال داشته است.
دكتر محمدرضا منتظر خراسان با بيان اين كه حوادث ترافيكي سنگين شامل حوادثي ميشود كه بيش از دو كشته و 3 زخمي يا 5 زخمي به بالا به دنبال داشته باشد، گفت: طي شش روز اول سال جاري 86 حادثه ترافيكي سنگين در كشور گزارش شده است كه به دنبال آن 561 مورد منجر به مجروحيت و انتقال به بيمارستان و 84 مورد فوتي نيز به دنبال داشته است.
دكتر منتظر خراسان در ادامه با اشاره به ديگر حوادث رخ داده در شش روز ابتدايي فروردين 88 گفت: مسموميت 24 نفر با قارچ سمي در سپيدان استان فارس، وقوع دو مورد حمله آسمي در مناطق جنوبي كشور و مراجعه 20 نفر از هموطنان به دليل تنگي نفس به بيمارستانهاي سطح كشور به همراه دو مورد تيراندازي در استان فارس كه منجر به فوت يك نفر و مصدوميت فردي ديگر شده است از ديگر حوادث مهم گزارش شده طي آغازين روزهاي سال جاري بوده است.
رييس ستاد عمليات بحران وزارت بهداشت با اشاره به گزارش 10 مورد گازگرفتگي با منوكسيدكربن همراه با 45 مصدوم در كشور توصيه كرد كه مسافران نوروزي با توجه به تغييرات آب و هوايي از وسايل گرم كننده استاندارد استفاده كرده و از روشن كردن آتش در فضاي بسته خودداري كنند.
«16 کشته در 24 ساعت»
ریيس مركز كنترل ترافيك پليس راه كشور گفت: در مدت 24 ساعت گذشته 16 نفر از هموطنان در حوادث رانندگي جان باخته و 119 نفر نيز مجروح شدند.
سرهنگ حسين عليشاهي افزود: مهمترين علت وقوع حوادث جادهاي مربوط به تخطي از سرعت مطمئنه بوده است.وي ادامه داد: بعد از اين عامل عدم توجه به جلو از سوي رانندگان در مكان دوم و انحراف به چپ نابجا در مكان سوم علل وقوع تصادفات و حوادث جادهاي قرار گرفتهاست.سرهنگ عليشاهي با اشاره به كنترل شبانهروزي جادههاي كشور گفت: همه جادهها، هم از طريق دوربين و هم از طريق بالگردهاي نيروي انتظامي كنترل ميشوند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.