اختلاف بر سر محل بازداشت ملوانان بریتانیایی توسط ایران
بیبیسی: وزیر خارجه بریتانیا می گوید مطمین است که نیروهای این کشور در آبهای عراق بوده اند
دولت های بریتانیا و ایران در مورد محل بازداشت 15 ملوان بریتانیایی که صبح روز جمعه در آب های خلیج فارس توسط نیروهای ایرانی بازداشت شدند اختلاف نظر دارند. هر دو کشور سفیر طرف مقابل در پایتخت خود را برای ادای توضیح احضار کرده اند.
وزارت دفاع بریتانیا گفته بود که مطمئن است نیروهایش در آب های عراق به سر می بردند اما وزارت خارجه ایران اکنون طی بیانیه ای می گوید ملوانان بریتانیایی در آب های ایران دستگیر شده اند.
همزمان خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از فرمانده کِوین آندال، از مقام های نیروی دریایی آمریکا، گزارش می دهد که نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مسئول دستگیری بریتانیایی ها بوده اند.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، به نقل از مديركل غرب اروپای وزارت خارجه ایران گزارش داد که نظاميان بریتانیایی وارد آبهای ايران در اروند رود شده بودند و توسط نيروهای مرزبانی برای “تحقيق و بررسی بيشتر و علت ورود” بازداشت شده اند.
گفتگو با مسعود بهنود، روزنامه نگار، در مورد واکنش ها در ایران
اظهارات نیک لمبرت، از فرماندهان نیروی دریایی بریتانیا
این در حالی است که وزارت دفاع بریتانیا پیشتر در بيانيه ای اعلام کرده بود ملوانانش در آبهای عراق و در حالی که بازرسی معمول از يک کشتی تجاری را به پايان رسانده بودند، از سوی کشتی های ايرانی محاصره و به سوی آب های ساحلی ايران هدايت شدند.
احضار سفرا
مارگارت بکت، وزیر امور خارجه بریتانیا، خواستار بازگرداندن فوری و ایمن خدمه ناو “اچ ام اس کورنوال” شده است.
وی گفت که خواستار “توضیح کامل” ایران شده و شکی باقی نگذاشته است که او خواهان بازگرداندن فوری این گروه و تجهیزات آنهاست.
وی گفت: “درک ما این است که آنها براساس قطعنامه 1723 شورای امنیت در حمایت از دولت عراق برای جلوگیری از قاچاق، در دو قایق در آب های عراق مشغول انجام وظایف خود بودند.”
بعد از ظهر جمعه در لندن، رسول موحديان، سفير ايران به وزارت خارجه بریتانیا احضار شد.
وزارت خارجه بريتانيا گفت ملاقات با سفير ايران کوتاه اما مطابق با عرف ديپلماتيک بود و گفت که سفیر بریتانیا در ایران نیز درحال گفتگو با مقام های جمهوری اسلامی بوده است.
اما تلویزیون دولتی ایران گزارش داد که سفیر بریتانیا در تهران به وزارت خارجه احضار شده است.
وزارت دفاع بریتانیا گفت با بستگان این 15 نفر که شامل 8 ملوان و 7 تفنگدار دریایی بودند تماس گرفته است.
نيک لمبرت، فرمانده ناوگان اين ملوانان، به بی بی سی گفت اميدوار است اين حادثه تنها يک سوء تفاهم باشد و فورا حل شود.
افزایش تنش
حادثه درحالی اتفاق می افتد که تنش با ایران به خاطر برنامه اتمی اين کشور بار دیگر در آستانه تصویب قطعنامه ای علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل که بریتانیا در تنظیم آن نقش داشته درحال افزایش است.
به علاوه ماجرا پس از آن روی می دهد که بریتانیا گفت بخش اعظم خشونت ها علیه نیروهای بریتانیایی در بصره، در جنوب عراق، با طراحی عناصر ایرانی انجام می شود.
جاستین میسیجوئسکی، سرهنگ ارتش بریتانیا در عراق، ادعا کرد ایران درحال ارسال “تسلیحات پیشرفته” برای شورشیان عراقی است و “عوامل ایرانی” افراد محلی را برای حمله به نیروهای بریتانیایی اجیر کرده اند.
ایران در گذشته این گونه ادعاها را رد کرده و در مقابل بخشی از ناآرامی ها و بمبگذاری های دو سال اخیر استان خوزستان را به بریتانیا نسبت داده است، اتهامی که بریتانیا “مهمل” می خواند.
در ژوئن سال 2004 نيز هشت ملوان و تفنگدار دريايی بريتانيايی در اروندرود (شط العرب) بازداشت شدند اما پس از چهار روز در پی مذاکرات ديپلمات های بريتانيايی با مقامات ايران، آزاد و به سفارت بريتانيا در تهران تحويل داده شدند.
نيروی دريايی ارتش ايران از روز پنجشنبه 22 مارس تمرين نظامی ده روزه ای را در آبهای خليج فارس در استان بوشهر آغاز کرده است اما مشخص نيست که ميان برگزاری اين تمرين نظامی و بازداشت ملوانان بريتانيايی ارتباطی وجود داشته باشد.
مقام های بریتانیایی می گویند بازداشت شدگان در دو قايق کوچک در عمليات نيروهای ائتلاف تحت رهبری آمريکا برای جلوگيری از قاچاق اسلحه و نيروهای شورشی به داخل عراق شرکت داشتند و در بخش شمالی خليج فارس در نزديکی سواحل عراق دستگير شدند.
اما مقام های ایرانی می گویند این چندمین بار است که نیروهای بریتانیایی وارد آبهای ایران شده اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.