قد ایرانیها کوتاهتر شده است
رادیوفردا: مشکلات بهداشتی و نیز تغذیه نادرست و کاهش میزان مصرف مواد پروتئینی موجب شده است که در ده سال اخیر قد ایرانیها کوتاهتر شود.
دکتر ایرج حیدری از کاهش قد مردم ایران به عنوان یک بحران جدید و پنهان نام برده و در این باره به خبرگزاری مهر گفته است، دلیل اصلی توقف رشد قد را باید در فشارهای روانی، بیخوابی، اختلافات خانوادگی، کم تحرکی و از همه مهمتر وضعیت بد تغذیه جستوجو کرد.
دکتر حیدری که فوق تخصص غدد است، از این که در ایران مرکزی برای ثبت منظم دادههای جمعیتی وجود ندارد ابراز تاسف کرده و گفته است، به همین دلیل اطلاعات دقیقی در مورد میانگین قد مردم ایران در گذشته و حال در دست نیست.
با این حال دکتر ایرج حیدری معتقد است، شواهد موجود نمایانگر آن است که میانگین قد ایرانیها پس از طی از یک دوره رشد، هم اکنون ثابت مانده است.
به گفته وی تغذیه یکی از مهمترین عوامل توقف رشد قد مردم ایران است و در سالهای اخیر به دلیل کاهش میزان مصرف مواد پروتئینی و افزایش مصرف غذاهایی مانند برنج، سیب زمینی و نان این روند شدت گرفته است.
به اعتقاد این متخصص غدد الگوی غذایی مردم ایران در طول جنگ هشت ساله با عراق دستخوش تغییر شده و از میزان مصرف گوشت و مواد پروتئینی کاسته شده است. به نظر میرسد، افزایش روزافزون قیمت انواع مواد پروتئینی و کاهش درآمد شهروندان ایرانی باعث افزیش مصرف مواد نشاستهای شده است.
بر اساس آخرین آمارهای ارایه شده از سوی سازمان خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل متحد بالاترین سرانه مصرف پروتئین حیوانی در جهان با ۸۷ گرم در روز به کشور ایسلند مربوط میشود و کشورهای فرانسه با ۷۶ گرم، آمریکا، سوئد و اسپانیا هر کدام با ۷۳ گرم در ردههای بعدی قرار دارند.
در حالی که متوسط مصرف پروتئین حیوانی در کشورهای در حال توسعه ۲۱ گرم در روز است و متوسط مصرف جهانی ۲۹ گرم در روز اعلام شده است. در میان کشورهای منطقه قزاقستان با مصرف روزانه ۴۳ گرم پروتئین حیوانی در صدر جدول و پاکستان و ایران با ۲۲ گرم در انتهای جدول قرار دارند.
همچنین پدیده بلوغ زودترس به عنوان یکی دیگر از دلایل کاهش میانگین قد به ویژه در میان زنان ایرانی اعلام شده است. مطالعاتی که در شهر تهران و در میان ۴۰۲۰ دختر ۷ تا ۱۱ ساله صورت گرفته، نشان میدهد، سن بلوغ دختران در ایران از ۷ تا ۱۱ سالگی در نوسان است و شروع سن بلوغ در دختران زودتر از گذشته و خاتمه آن نیز دیرتر شده است.
این گزارش همچنین حاکی از آن است که حدود دو دهم درصد دختران تهرانی زیر سن هفت سالگی وارد دوره بلوغ می شوند. در این گزارش به علت کاهش شدید سن بلوغ در میان دختران ایرانی اشارهای نشده است.
همچنین حسین قاسمی کارشناس مسئول تربیت بدنی آموزش و پرورش تهران به خبرگزاری مهر گفته است، بیش از ۶۰ درصد دانش آموزان تهرانی ناهنجاری قامتی و اسکلتی دارند. به گفته وی ناهنجاریهای قامتی و اسکلتی در دختران به علت کمبود تحرک بدنی از پسران بیشتر است و بیش از نیمی از دختران را شامل میشود.
سر به جلو، گردن کج، شانه افتاده و نامتقارن، کمر صاف، پشت کج، زانوی پرانتزی، کف پای صاف از جمله اصلیترین ناهنجاریهای قامتی و اسکلتی بسیار شایع میان دانش آموزان ایرانی است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.