احمدی نژاد: دیگر درمورد پرونده هستهای گفتگو نمیکنیم
بیبیسی: رئیس جمهوری ایران گفته است: “ملت ایران اهل منطق و گفتگو است، اما دوران بحث موضوع هسته ای به پایان رسیده است و دیگر زمان به عقب برنمی گردد”.
آقای احمدی نژاد عصر روز چهارشنبه ۲۶ فروردین (۱۵ آوریل) در کرمان گفت: “امروز باید بر روی مسائل دیگر جهان از جمله اصلاح ساختارهای بین المللی، شورای امنیت، اجرای عدالت و صلح واقعی با یکدیگر همفکری و گفتگو کنیم و ایران در این زمینه کاملاً آماده است”.
آقای احمدی نژاد همچنین از تدوین پیشنهادهای جدیدی خبر داده بود که به گفته او مذاکرات آینده با جهان بر مبنای آنها صورت بگیرد.
رئیس جمهوری ایران گفته بود: “سال گذشته یک بسته پیشنهادی برای گفتگو ارائه کردیم و امروز با توجه به اینکه تحولات بزرگی در دنیا اتفاق افتاده است، در حال تدوین بسته جدیدی هستیم که به زودی آماده خواهد شد و بر پایه آن آماده گفتگو در خصوص مسائل مختلف هستیم”.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ساعتی پس از انتشار این سخنان آقای احمدی نژاد گفت که اگر ایران پیشنهادی جدید درمورد برنامه هسته ای خود ارائه دهد، دولت آمریکا آن را بررسی خواهد کرد.
رابرت وود اظهار امیدواری کرد که در این پیشنهاد جدید “به تمام نگرانی هایی که ایالات متحده و کشورهای دیگر در مورد فعالیت های هسته ای ایران دارند، توجه شود”.
حالا آقای احمدی نژاد می گوید که پیشنهادهای تازه ایران شامل پرونده هسته ای این کشور نمی شود بلکه مسائلی چون اصلاح ساختارهای بین المللی از جمله شورای امنیت را در بر می گیرد.
اظهارات رئیس جمهوری ایران در مورد تدوین یک بسته پیشنهادی جدید، واکنشی به دعوت گروه ۱+۵ از این کشور برای بازگشت به گفتگوهای هسته ای تلقی می شد که آمریکا اعلام کرده بود در آن فعالانه شرکت خواهد کرد.
مذاکرات هسته ای قدرت های بزرگ جهان با ایران در سال های اخیر معمولا بدون حضور نمایندگان آمریکا انجام می گرفت.
ابتدا سه کشور قدرتمند اروپایی، یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان طرف مذاکره با ایران بودند که پس از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل، گروه ۱+۵ جایگزین آن شد.
این گروه از پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان تشکیل شده است، اما نمایندگان دولت آمریکا در دوران ریاست جمهوری جرج بوش، به جز در یک مورد، در مذاکرات این گروه با ایران حاضر نمی شدند.
دولت آقای بوش شرط آغاز مذاکره با ایران را تعلیق غنی سازی توسط این کشور اعلام کرده بود، اما باراک اوباما، رئیس جمهوری فعلی آمریکا، در دوران مبارزات انتخاباتی خود چند بار اعلام کرد که با ایران بدون پیش شرط مذاکره خواهد کرد.
دعوت از ایران به گفتگو با گروه ۱+۵ با حضور فعال نماینده آمریکا به این معنا است که پیش شرط تعلیق غنی سازی اورانیوم برای مذاکره، عملا از سیاست دولت آمریکا خارج شده است.
پاسخ ‘نه’ به پیشنهاد بازگشت به جامعه جهانی
آقای اوباما حدود یک ماه پیش در یک پیام نوروزی از رهبران ایران دعوت کرده بود که به خصومت سی ساله میان دو کشور پایان دهند و به جایگاه واقعی خود در جامعه بین المللی باز گردند.
اما رهبران ایران از این پیشنهاد چندان استقبال نکردند.
آیت الله خامنه ای، رهبر ایران بلافاصله گفت که تاکنون تغییری در سیاست های ایالات متحده ندیده است و منتظر تغییر عملی در رفتار دولت آمریکا می ماند و پس از آن قضاوت خواهد کرد.
او روز چهارشنبه ۲۶ فروردین هم در یک سخنرانی گفت: “کسانی که امروز به ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران توصیه می کنند که به نظام جهانی برگردد، همان کسانی هستند که از وجود چنین حرکت عظیمی در میان یک ملت ناراحت و سراسیمه اند”.
رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت که بازگشت به نظام جهانی به معنای تسلیم شدن به یک “نظام غیر عادلانه” است که به گفته او “ملت ایران سی سال است با قدرت به این درخواست پاسخ ‘نه’ داده است”.
پیام برای این مطلب مسدود شده.