نرمش آمریکا و ورود اروپاییها به بازار ایران
دویچه وله: در پی نرمش سیاست واشنگتن در برابر ایران، نخستین نشانههای شتاب اروپاییان برای همکاری اقتصادی با ایران آشکار میشود. اولین قدم را شرکت بایرنگاز آلمان با توافق بر سر نوسازی و گسترش پایگاههای سوختگیری گازی برداشته است.
تحریمهای اقتصادی شورای امنیت، نه تنها مانع از ورود شرکتهای غربی به بازار ایران شده، بلکه بسیاری از آنها را وادار ساخته است که قراردادهای جاری خود را لغو کنند و یا به تعویق بیاندازند. اکنون محافل اقتصادی آلمان ورود “بایرنگاز” را نشانه آن میدانند که تغییر لحن دیپلماتیک تهران و واشنگتن، راه همکاریهای اقتصادی ایران و اروپا را به تدریج هموار خواهد کرد.
احتمال اعتراض مخالفان
روزنامهی تایمز مالی آلمان، روز پنجشنبه (۱۶ آوریل) به نقل از سخنگوی شرکت بایرنگاز (سازنده تانکهای گازی) نوشت که دفتر این شرکت در تهران گشایش یافته است. بایرنگاز قرار است ایستگاههای سوختگیری خودروهای گازی موجود ایران را نوسازی کند و گسترش بدهد. به گزارش تایمز مالی، همکاری بایرنگاز با ایران قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض نمیکند، اما ممکن است زمینهی اعتراضهایی را فراهم سازد.
تایمز مالی مینویسد: «در ماه اوت سال گذشته، اعلام تصمیم شرکت اشتاینر آلمان برای فروش تاسیسات تبدیل گاز مایع به ایران، در جامعهی جهانی اعتراضهای زیادی را برانگیخت. منتقدان غربی، نگران برنامههای هستهای ایران، هرگونه معاملهای را با این کشور نادرست میدانند».
بایرنگاز آلمان، با توجه به حساسیتهای موجود، خبر توافق با ایران را تاکنون افشا نکرده بود. این خبر از سوی منابع ایرانی انتشار یافت. همچنین خبرگزاریها روز چهارشنبه (۱۵ آوریل) به نقل از یکی از مدیران شرکت نفت ایران گزارش دادند که ایران قرارداد همکاری در تاسیسات گازی، حمل گاز و توسعهی پالایشگاهها را با آلمانیها بسته است. پس از انتشار این خبر، بایرنگاز اعلام کرد که به هیچ عنوان برای خرید یا استخراج و حمل گاز با ایران توافق نکرده است.
نفع روسیه از تحریم ایران
کشورهای اروپایی در حال حاضر بخش عمدهی گاز مورد نیاز خود را از روسیه وارد میکنند و همواره نگران هستند که مسکو در زمان لازم از این منبع انرژی برای ایجاد فشار بر آنها استفاده کند. اروپاییان ایران را به عنوان صاحب دومین ذخایر گاز جهان بدیل مناسبی برای تامین نیاز خود میدانند. اما تحریمهای فعلی مانع بهرهبرداری از این موقعیت شده است. روسیه کوشیده است با استفاده از این خلأ از طریق همکاری با صنعت گاز ایران، موقعیت خود را به عنوان تامینکنندهی انحصاری گاز اروپا تحکیم کند.
ایجاد پایگاههای سوختگیری خودروهای گازی میتواند مشکل بنزین در ایران را حل کنددر ماه جولای سال ۲۰۰۸ میلادی میلر، رئیس گازپروم روسیه، در سفری به تهران اعلام کرد که شرکت وی در زمینهی بهرهبرداری از نفت و گاز با ایران همکاری خواهد کرد. در همان زمان، تارنمای هفتهنامهی آلمانی “فوکوس” گزارش داد که قرارداد مربوط به این همکاری نیز میان گازپروم و شرکت ملی نفت ایران به امضا رسیده است.
اهمیت توسعهی تانکهای گازی برای ایران
روزنامهی تایمز مالی همکاری شرکت آلمانی بایرنگاز را در امر توسعهی پایگاههای سوختگیری خودروهای گازسوز مهم میداند. این روزنامه مینویسد: «اگر ایران خودروهای خود را گازسوز کند، یکی از مشکلات مهم خود را حل کرده است. تامین بنزین خودروها همواره در ایران زمینهساز تنش بوده است. تهران یارانهی سنگینی برای بنزین میپردازد و هنوز به رغم منابع نفت سرشار خود، به دلیل فرسودگی و ضعف تولید پالایشگاههای داخلی مجبور به وارد کردن بخش عمدهی آن از خارج است».
دربارهی حجم قرارداد بازسازی و گسترش پایگاههای سوختگیری خودروهای گازی هنوز خبری منتشر نشده است. به گفتهی سخنگوی شرکت بایرنگاز، این شرکت قصد دارد فعلا دفتر خود را با یک کارمند ایرانی و یک نمایندهی آلمانی راه بیاندازد. متخصصان آلمانی بعدا برحسب نیاز، برای بازسازی و توسعهی پایگاهها روانهی ایران خواهند شد. به گزارش تایمز مالی، ساخت هر پایگاه سوختگیری گازی بین ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار یورو ( حدود۳۰۰ میلیون تا ۴۵۰ میلیون تومان) هزینه برمیدارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.