19.05.2009

بار ديگر موازين يك انتخابات دموكراتيك در ايران با پرسش رو‌به‌روست؛ رقابت رياست‌جمهوري آتي نه «آزاد» است و نه «عادلانه»

خرداد: «کمیته‌ي دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه» كه متشكل از ده‌ها كنش‌گر سياسي و اجتملاعي سرشناس ايراني از جمله شيرين عبادي، برنده‌ي جايزه‌ي صلح نوبل است، با انتشار بيانيه‌ي ديگري از روند «ناسالم» رقابت رياست‌جمهوري انتقاد كرد.

اين كميته خواستار پشتيباني، تشكيل و فعاليت نهادهاي مدني براي «صيانت از آرا» شده و هرگونه مانع‌تراشي بر سر راه نظارت سازمان‌هاي مردم‌نهاد را در روند برگزاري انتخابات، به‌معناي انجام رقابتي ناسالم دانست.

«کمیته‌ي دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه» هم‌چنين «نظارت استصوابی كانديداها» را مهم‌ترين دليل دور شدن انتخابات از موازين دموكراتيك خواند و به‌شدت از از عمل‌کرد صدا و سیما در مواجهه نيز انتقاد كرده است.

متن كامل اين بيانيه‌ي را در زير مي‌خوانيد:

انتخابات در جمهوري اسلامي ايران به دلايل گوناگون، از ضوابط و معيارهاي انتخابات آزاد، سالم و عادلانه، در فاصله‌اي محسوس قرار دارد.

يكي از مهم‌ترين دلايل اين وضع، اعمال «نظارت استصوابي» در گزينش نهايي داوطلبان انتخابات و عدم تاييد صلاحيت نامزدهاي «غيرخودي» توسط شوراي نگهبان است. اما عدم رعايت عدالت در انتخابات، تنها منحصر به اين نيست؛ چنانكه حتي نامزدهاي تأييد صلاحيت شده، يا نامزدهايي كه تأييد صلاحيت آنها مفروض و قطعي به‌نظر مي‌رسد، از امكان حضور در رقابتي سالم و منصفانه، محروم‌اند. چگونگي مواجهه‌ صدا و سيما- به‌عنوان گسترده‌ترين و پرمخاطب‌ترين رسانه‌ كشور- با موضوع انتخابات و نحوه‌ پوشش اخبار نامزدهاي مفروض در انتخابات آتي، يكي از موانع و مشكلات جدي در تحقق انتخاباتي سالم است.
رويكرد غالب در انتشار اخبار و برنامه ها در صدا و سيما به‌گونه‌اي واجد جهت‌گيري به نفع نامزدی است که رئیس جمهور نیز است. از اين رو عدم رعايت عدالت توسط رسانه ملي در انعكاس اخبار و اطلاع‌رساني در مورد مواضع و ديدگاه‌هاي سایر نامزدها، موجب اعتراض و گلايه آنان و تمامي جنا‌ح‌ها و شخصيت‌های سیاسی شده است.

اضافه بر آن دغدغه‌ ها و پرسش های مهم احزاب و شخصيت‌هاي منتقد رييس كنوني دولت، درباره‌ صيانت از آراء و همسو بودن ناظران و مجريان انتخابات، نه‌تنها پاسخي قانع‌كننده نيافته، بلكه با بي‌اعتنايي و حتي تهديد‌هاي غيرمستقيم (مبني بر طرح موضوعي غيرقانوني) مواجه شده است.
به‌عنوان نمونه رييس ستاد انتخابات كشور، به‌عنوان عالي‌ترين مقام‌ مجري انتخابات و نيز دبير شوراي نگهبان، به عنوان مقام ارشد ناظر بر انتخابات، جملگي در اظهارنظرهايي کاملاً صريح و بی پرده در چند هفته‌ اخير (چه در حمايت از رييس كنوني دولت و يكي از نامزدهاي انتخابات 22 خرداد و چه در واكنش به تلاش نهادهاي مدني براي صيانت از آرای شهروندان) بر نگرانی های موجود درخصوص سلامت انتخابات، افزوده‌اند.

كميته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه، ضمن حمايت از تشكيل و فعاليت نهادهاي مدني براي صيانت از آرای شركت‌كنندگان در انتخابات، هرگونه مانع‌تراشي بر سر راه نظارت سازمان‌هاي مردم‌نهاد را در روند برگزاري انتخابات، به‌معناي انجام انتخاباتي ناسالم، ارزيابي مي‌كند، و خواهان اصلاح هرچه سريع‌تر روندهاي غيردموكراتيك و تنگ‌نظرانه‌ موجود است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates