25.05.2009

دولت ایران وبگاه «فیس‌بوک» را فیلتر کرد

دویچه وله: سه هفته مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، به دستور مقام‌های دولتی یک پایگاه بزرگ اینترنتی برای کاربران ایرانی مسدود شد. وبگاه پرطرفدار فیس‌بوک در ایران به یک جامعه‌ی مجازی برای تبادل نظر انتخاباتی بدل شده بود.

در شرایطی که در کارزار انتخابات ریاست جمهوری ایران، بسیاری رسانه‌های گروهی در اختیار جناح‌ محافظه‌کار نزدیک به دولت محمود احمدی‌نژاد است، کاندیداهای جناح اصلاحات‌طلب به وبگاه‌های اینترنتی روی آورده‌اند.

به گزارش خبرگزاری‌ها، شمار زیادی روزنامه‌‌های محافظه‌کار و شبکه‌های “صدا و سیمای” جمهوری اسلامی، به بلندگوی دولت احمدی‌نژاد بدل شده‌اند، به‌طوری که میرحسین موسوی، کاندیدای ریاست جمهوری، طی نامه‌‌ای به رئیس قوه‌ی قضاییه و مجمع تشخیص مصلحت، نسبت به تبلیغات یک‌سویه‌ی “صدا و سیمای” جمهوری اسلامی اعتراض کرده است. وی خواستار بی‌طرفی این رسانه‌ی دولتی شد. در پی آن آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت و رئیس مجلس خبرگان نیز نسبت به رعایت حقوق کاندیداها در مورد حضور برابرحقوق آنها در “صدا و سیما” هشدار داد.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: جوانان طرفدار میرحسین موسوی در انتخابات ریاست جمهوریدر چنین فضایی کاندیداهای جناح اصلاح‌طلب پایگاه‌های اینترنتی را به جامعه‌ی مجازی برای تبادل نظر سیاسی و مشارکت هواداران خود در کارزار انتخاباتی بدل کرده‌اند.

سخنگوی «فیس بوک»: فیلترینگ در این شرایط شرم‌آور است

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در جامعه‌ی مجازی «فیس‌بوک» (Facebook) حدود ۵۲۰۰ کاربر از “دوستان” میرحسین موسوی برای تبادل اطلاعات ثبت نام کرده‌اند. این خبرگزاری می‌افزاید که میرحسین موسوی قدرتمندترین رقیب رئیس جمهور به‌شدت محافظه‌کار کنونی، محمود احمدی‌نژاد است. موسوی که یک محافظه‌کار معتدل است، بخش بزرگی از اردوگاه اصلاح‌طلبان را برای حمایت از خود بسیج کرده است.

یک سخنگوی پایگاه اینترنتی فیس‌بوک نسبت به مسدود کردن این وبگاه ابراز تأسف کرد. وی گفت: «درست در لحظه‌ای که علاقمندان به شرکت در انتخابات به شبکه‌ی اینترنت، به‌عنوان منبع اطلاعات رجوع می‌کنند، یک چنین محدودیتی از سوی مقام‌های دولتی ایجاد می‌شود». سخنگوی فیس‌بوک این محدودیت را «شرم‌آور» خواند.

این دومین بار است که فیس‌‌بوک از سوی دولت فیلتر می‌شود. به گزارش سایت خبری آفتاب‌نیوز، محافل آگاه، گسترش فعالیت‌های انتخاباتی رقبای دولت و به خصوص طرفداران میرحسین موسوی را در این محیط مجازی، دلیل اصلی فیلترینگ دوباره این سایت می‌دانند.

«به وزارت ارتباطات دستور فیلترینگ داده‌اند»

کارمند یکی از شرکت‌های خدمات اینترنتی که نمی‌خواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت که “وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات” این تصمیم را اتخاذ کرده است. مقام‌های این وزارتخانه هیچ گونه دلیلی برای این اقدام خود اعلام نکرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، صبح روز شنبه (۲۳ مه / ۲ خرداد) کمیته‌ی مصادیق دستور فیلتر سایت فیس‌بوک را صادر کرد که دلایل آن مشخص نیست. رئیس روابط عمومی شرکت خدمات اینترنتی “زیرساخت” ضمن رد دست داشتن این شرکت در فیلترینگ به خبرگزاری ایلنا گفت که: «فیلترینگ یک سایت به دستور کمیته‌ی مصادیق متشکل از نمایندگانی برخی وزارتخانه‌ها، اعم از اطلاعات، کشور، قوه‌ی قضاییه و … صورت می‌گیرد که این کمیته حتا یک نماینده از وزارت ارتباطات ندارد».

نماینده‌ی شرکت زیرساخت افزود: «بعد از تصمیم‌گیری این کمیته، به وزارت ارتباطات دستور فیلترینگ صادر شد و از سوی شرکت زیرساخت فیلترینگ اعمال شد».

به گزارش خبرگزاری فرانسه‌، به نقل از ایلنا، کاربران اینترنتی معتقدند که فیلترینگ فیس‌بوک به دلیل حضور گسترده‌ی طرفداران میرحسین موسوی در این جامعه‌ی مجازی بوده است، با این هدف که نظرات کاندیدای مورد نظر خود را ترویج دهند.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: میرحسین موسوی، کاندیدای بخشی از اصلاح‌طلبان ایران در میان هوادارانشتلاش کاربران برای شکستن فیلترینگ

کاربران در وبگاه فیس‌بوک به کارنامه‌ی موسوی، سیاست‌ها و سخنرانی‌ها و عکس‌های طرفداران او دسترسی داشته‌اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این وبگاه طرفداران موسوی تفسیرها و نظرات خود را در مورد کاندیداهای دیگر بیان می‌کرده‌اند. از جمله یک کاربر اینترنتی معتقد بوده است: «دولت احمدی‌نژاد آبروی ایرانیان را در جهان برده است».

به گزارش این خبرگزاری، با فیلترینگ فیس‌بوک، طرفداران موسوی به دنبال راه‌هایی برای شکستن فیلترینگ سایت هستند. پرستو سلامت، کاربر اینترنتی نوشت: «از طریق ایمیل همگان را مطلع خواهیم کرد». پیام ابراهیمی می‌نویسد: «ما در انتظار واکنش رسمی موسوی هستیم».

«دولت در آینده نمی‌‌تواند با پیشرفت‌های فن‌آوری مقابله کند»

علی‌اکبر جلالی، دبیر هیات علمی دومین كنفرانس شهر الكترونیكی در ایران، با انتقاد از فیلترینگ سایت‌ها به خبرگزاری ایلنا گفت: «در هزاره‌ی سوم و با توسعه‌ی تكنولوژی در كشورها، چرا باید برخی سایت‌ها فیلتر شود؟ روز گذشته ما شاهد فیلترینگ سایت فیس‌بوك بودیم كه این امر در این دوران تكنولوژی بسیار بعید است».

این کارشناس شبکه‌ی اینترنت افزود: «الان می‌توان یك سایت را فیلتر كرد، ولی در آینده چگونه می‌توانند با پیشرفت‌های فناوری مقابله كنند».

فیس‌بوک در سال ۲۰۰۴ از سوی مارک سوکربرگ، دانشجوی پیشین دانشگاه هاروارد به راه افتاد. این جامعه‌ی مجازی برای ارتباطات و تبادل اطلاعات فردی، مدعی است که در سطح جهان ۱۷۵ میلیون عضو دارد. در ایران خدمات این پایگاه بزرگ اینترنتی به دو زبان فارسی و انگلیسی در اختیار کاربران قرار گرفته است.

فیلترینگ دو پایگاه اینترنتی “خبرنامه‌ی امیرکبیر” و “تویتر”

از سوی دیگر اعلام شد که سایت “خبرنامه‌ی امیرکبیر” و وبگاه “تویتر” (twitter) که همانند فیس‌بوک یک جامعه‌ی مجازی برای تبادل نظر و گفت‌وگو است نیز از صبح روز شنبه (۲ خرداد) برای کاربران ایرانی مسدود شده‌اند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates