05.06.2009

اعلام تلویحی اوباما در قاهره: ماجرای مصدق به جای گروگانگیری توسط ایرانی ها

بازتاب: البته فائق آمدن بر چندین دهه بی اعتمادی بین دو کشور آسان نیست اما می توان با شهامت، صداقت و عزم راسخ در این راه گام برداشت و افزود که اگرچه مسایل متعددی برای گفتگو بین دو کشور وجود دارد، اما ایالات متحده آماده است بدون پیش شرط و بر اساس احترام متقابل، در این مسیر گام نهد.
سرویس بین الملل “تابناک”- رئیس جمهوری آمریکا با سخنرانی در دانشگاه قاهره، پایتخت مصر، دیدگاه های خود را در مورد جهان اسلام، روابط غرب و ایالات متحده با مسلمانان، و راه های گسترش و بهبود این روابط از جمله با ایران را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار “تابناک”، باراک حسین اوباما در بخشی از سخنان خود که به روابط آمریکا و ایران اختصاص داشت، به تحولات تاریخی در روابط دو کشور و اختلاف بر سر برنامه های هسته ای ایران پرداخت و با تاکید بر “علاقه مشترک آمریکاییان و مسلمانان به موضوع حقوق و مسئولیت کشورهای مختلف در زمینه جلوگیری از گسترش جنگ افزارهای هسته ای،” گفت که برنامه هسته ای ایران منشا تنش بین ایالات متحده و این کشور بوده است.

اوباما گفت که برای چندین سال است که ایران مخالفت با آمریکا را وجه مشخصه خود قرار داده اما تاریخچه روابط بین دو کشور فراز و نشیب های فراوانی داشته است.

رئیس جمهوری آمریکا سعی کرد بدون آنکه از اقدام کشورش در سقوط دولت مصدق عذرخواهی کند آن را با موضوع گروگانگیری آمریکایی ها در جریان تسخیر لانه جاسوسی پیوند زده و این دو را در مقابل هم قرار دهد.

اوباما با اشاره به سقوط دولت دکتر محمد مصدق، گفت: در میانه جنگ سرد، دولتی که به شیوه ای دموکراتیک در ایران انتخاب شده بود سرنگون شد و ایالات متحده در سقوط این دولت نقشی ایفا کرد.

وی گفت که پس از وقوع انقلاب اسلامی، ایران در گروگانگیری و اقدامات خشونت آمیز علیه نظامیان و شهروندان غیرنظامی آمریکا دست داشته است و افزود: “همگان از تاریخجه این تحولات آگاهی دارند اما به جای اینکه ما اسیر گذشته ها باقی بمانیم، برای رهبران و مردم ایران روشن ساخته ایم که کشور من آماده است به پیش حرکت کند.”

رئیس جمهوری آمریکا افزود سئوالی که اکنون مطرح است این نیست که ایران با چه چیزی ضدیت دارد بلکه سئوال این است که این کشور مایل است چه آینده ای بنا سازد.

اوباما گفت : البته فائق آمدن بر چندین دهه بی اعتمادی بین دو کشور آسان نیست اما می توان با شهامت، صداقت و عزم راسخ در این راه گام برداشت و افزود که اگرچه مسایل متعددی برای گفتگو بین دو کشور وجود دارد، اما ایالات متحده آماده است بدون پیش شرط و بر اساس احترام متقابل، در این مسیر گام نهد.

رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: در عین حال، برای همگان آشکار است که تا آنجا که به تسلیحات هسته ای مربوط می شود، ما به نقطه ای تعیین کننده رسیده ایم و افزود که جلوگیری از بروز مسابقه تسلیحات هسته ای در خاورمیانه که می تواند منطقه و جهان را به مسیری خطرناک بیاندازد، تنها به نفع آمریکا نیست.

وی در ادامه سخنان خود در دانشگاه قاهره افزود، می تواند نظر کسانی را درک کند که می گویند چرا بعضی کشورها سلاح هسته ای دارند اما دیگران از این تسلیحات محروم هستند ،و تاکید کرد که هیچ کشور خاصی نباید تعیین کند کدام ملت ها باید دارای سلاح هسته ای باشند و کدام کشورها باید از این تسلیحات محروم بمانند و به همین دلیل هم قویا بر تعهد آمریکا به پیشروی به سوی جهانی عاری از تسلیحات هسته ای تاکید دارد.

اوباما افزود :هر ملتی، از جمله ایران، باید از حق دسترسی به توانایی هسته ای صلح آمیز برخوردار باشد به این شرط که به مسئولیت های خود در چارچوب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای عمل کند.

رئیس جمهوری آمریکا ابراز امیدواری کرد که تمامی کشورهای منطقه به تعهداتی که در چارچوب اپن پیمان دارند عمل کنند.
اوباما در سخنان خود گفت که در حال حاضر بین ایالات متحده و مسلمانان در نقاط مختلف جهان تنش هایی وجود دارد که بخشی از آن ناشی از سوابق تاریخی و بخشی دیگر نتیجه تحولات و تغییراتی است که در سال های اخیر روی داده است.

از جمله تحولات سال های اخیر، وی به ظهور افراط گرایی اسلامی و عملیات خشونت آمیز گروه های تندرو، از جمله حملات انتحاری یازدهم سپتامبر سال 2001 در آمریکا اشاره کرد که، به باور او، سوء ظن برخی از آمریکاییان و به طور کلی، غربی ها را نسبت به برخی مسلمانان برانگیخته است.

رئیس جمهور آمریکا گفت که در مقابل، وقایعی مانند عملیات نظامی نیروهای به رهبری آمریکا علیه رژیم طالبان در افغانستان و حمله به عراق باعث شده است تا زمینه ای برای تبلیغات منفی علیه اهداف ایالات متحده در جهان اسلام فراهم آید.

اوباما همچنین از جنگ افغانستان دفاع کرد و گفت که این عملیات با شرکت چهل و شش کشور به منظور مقابله با افراط گرایی و تروریسم به اجرا گذاشته شده و هدف آن کسانی بوده است که نه تنها مردم آمریکا، بلکه مسلمانان را نیز هدف حمله قرار داده اند و تعالیم قرآن در مورد محترم شماردن جان افراد بی گناه را نادیده گرفته اند.

اما اوباما تلویحا جنگ عراق را محکوم کرد و گفت:در مورد عراق، برخلاف جنگ افغانستان، عملیات نظامی علیه عراق بر مردم آمریکا تحمیل نشد بلکه ایالات متحده به اختیار خود ورود به این جنگ را انتخاب کرد و به همین دلیل هم در این مورد نه تنها در آمریکا، بلکه در سرتاسر جهان اختلاف نظر وجود داشته است.

رئیس جمهوری آمریکا در عین حال گفت که به اعتقاد وی، با وجود مشکلاتی که جنگ عراق در پی آورده، وضعیت مردم عراق در حال حاضر از شرایط آنان تحت حکومت استبدادی صدام حسین بهتر است هر چند جنگ عراق به آمریکا نیز آموخته که لازم است در اقدامات آینده خود، نخست در صدد کسب توافق و حمایت بین المللی برآید.

او بخش دیگری از سخنان خود را به بحران خاورمیانه اختصاص داد و گفت که لازم است رنج مردم فلسطین پایان یابد و افزود که راه حل منصفانه برای این بحران، تاسیس کشور مستقل فلسطینی و همزیستی آن با اسرائیل است به نحوی که مردم اسرائیل نیز از امنیت و ارتباط سازنده با سایر کشورها برخوردار باشند.

اوباما در این سخنرانی به مساله بحث برانگیز گسترش دموکراسی نیز پرداخت و ضمن تاکید بر اینکه در تعهد ایالات متحده به حمایت از نظام های مبتنی بر اراده مردم استوار است، بر این باور است که هیچ ملتی نمی تواند و نباید نظام مورد نظر خود را بر کشور دیگری تحمیل کند.

باراک اوباما در بخش های دیگری از این سخنرانی دیدگاه های خود در زمینه حق برخورداری از آزادی مذهب در تمامی کشورها و برای پیروان تمامی ادیان و مذاهب و همچنین از حقوق زنان را هم مطرح ساخت.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates