رفسنجانی دعوت به سکوت و تهدید به تسویه حساب شد
دویچه وله: نامه سرگشاده هاشمی رفسنجانی به آیتالله خامنهای، با واکنشهای گوناگون مراکز قدرت روبرو شد. گروهی او را به احتیاط و سکوت فراخواندند، اما کیهان و بسیج دانشجوئی فراتر رفتند و وی را تهدید به تسویه حساب کردند.
محمود احمدینژاد در مناظره تلویزیونی روز سیزدهم خرداد خود با میرحسین موسوی، علیاکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجلسخبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحتنظام و فرزندان وی را به فساد مالی متهم کرد.
در واکنش به این اتهامات، هاشمی رفسنجانی ابتدا کوشید رئیسجمهور را به پس گرفتن اتهامات ترغیب کند. او همچنین طی نامهای به سیمای جمهوری اسلامی ایران، خواستار فرصتی برای پاسخگوئی به اتهامات احمدینژاد شد. این تلاشها بیثمر ماند و رفسنجانی سرانجام نامه سرگشادهای خطاب به آیتالله علی خامنهای رهبر کشور نوشت. وی در این نامه، از آیتالله خامنهای خواست که «مانع شعلهور شدن آتش در جریان انتخابات و پس از آن» شود.
پس از انتشار این نامه سرگشاده، آیتالله محمد یزدی، رئیسپیشین قوهقضائیه، آیتالله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان، حسین شریعتمداری سرپرست موسسه کیهان، بسیج دانشجوئی دانشگاه امام صادق، ضرغامی رئیس صدا و سیما و گروهی دیگر از چهرههای سیاسی، واکنشهائی نشاندادند که بیش از همه بازتابدهنده نگرانی از تشدید اختلاف و بروز ناآرامیهای اجتماعی در جریان انتخابات و روزهای پس از آن بود.
رفسنجانی در نامه خود نوشته بود که در پایان دوران ریاستجمهوری وی، محمد یزدی رئیس قوه قضائیه “پاکی و منزه بودن خانواده رئیسجمهور” را اعلام کرده و حتی به “کم شدن دارائیها در دوران مسئولیت” گواهی داده است.
محمد یزدی، در پاسخ به این بخش از نامه به خبرگزاری ایرنا گفت: «این انتساب به ۱۰ سال پیش است. من، از ده سال پیش به اینطرف، دیگر در دستگاه قضائی نبودهام. تاریخ نشان میدهد خیلی حوادث پیش میآید. بنابر این باید روشن شود که این جمله مال الان نیست و نباید الان مورد استناد قرار گیرد».
رفسنجانی، در نامه سرگشاده خود، تظاهرات خیابانی روزها و شبهای آستانه انتخابات را به “آتشفشانهای سوزان” تشبیه کرد. براساس گزارشهای رسمی، پرهام رضائی عضو ۱۸ ساله ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در مشهد به قتل رسیده و یک دانشجوی طرفدار همین نامزد نیز، در درگیریهای دانشگاه تهران مجروح شده و از یک هفته پیش در کما به سر میبرد.
با اینحال، آیتالله یزدی در پاسخ به رفسنجانی گفت: « به نظر ما، هیچ آتشفشانی وجود ندارد. جوانانی طرفدار اینطرف یا آنطرف هستند. یک شعاریهم میدهند. اما من احساس نمیکنم که آتشفشانی وجود دارد».
یزدی، در بخشی دیگر از واکنش خود اظهار داشت که «آقای رفسنجانی مسئولیت مجمع تشخیص مصلحت را دارند و سمتی به عنوان رهبری ندارند. رهبر، مسئول کل کشور است و امنیت کشور به عهده ایشان است».
صدا و سیما مخالف حضور رفسنجانی
دفتر هاشمی رفسنجانی، پس از طرح اتهامات احمدینژاد، طی نامهای از صدا وسیمای جمهوری اسلامی خواست که فرصتی برای پاسخگوئی هاشمی فراهم کند. در پاسخ به این درخواست، عزتالله ضرغامی رئیس صدا و سیما در گفتوگو با واحد مرکزی خبر اعلام کرد: «تاکنون درخواستهای فراوانی از سوی افراد حقیقی و حقوقی به رسانهملی واصل شده است. به استثنای نامزدهای انتخاباتی، درباره نحوه انعکاس نظرات دیگران، پس از برگزرای انتخابات تصمیم گرفته خواهد شد».
نامهای که زیبنده هاشمی نبود؟
هاشمی رفسنجانی در حال حاضر ریاست مجلس خبرگان رهبری را به عهده دارد. یکی از مهمترین وظایف این مجلس، گزینش رهبر در شرایطی است که رهبر فعلی توانایی انجام مسئولیتهای خود را نداشته باشد. محمد دادفر نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی در یک مصاحبه گفت: «چون آقای احمدینژاد و همراهانش خود را منتسب به رهبری میدانند، آقای هاشمی این نامه را به رهبری نوشتند تا به ایشان گفته باشند اتهاماتی که از جانب آقای احمدینژاد متوجه دیگران میشود، شائبه انتساب به رهبری هم در آنها هست».
اما آیتالله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان در گفتوگوئی با “خبرگزاری فارس” نوشتن نامه سرگشاده به رهبری را در شرایط فعلی زیبنده “هاشمی باهوش و دلسوز مصالح نظام” ندانست و گفت: «در این شرایط، آرام کردن فضای انتخاباتی و عدم اخلال در روند انتخابات بسیار لازم و ضروری است. لازم است امثال هاشمی به وحدت ملی و انسجام اسلامی و ایجاد روحیه امیدواری در صفوف مدافعان نظام بپردازد و پیگیری خواستها و مطالبات را به فضائی عاری از تهییج احساسات عمومی و کاملا مناسب موکول کند».
یک گستاخی کم سابقه
بسیج دانشجوئی دانشگاه امام صادق، از نامه سرگشاده هاشمی به عنوان “یک گستاخی کمسابقه” نام برد و تهدید کرد که این عمل، در وقت مناسب، با برخورد شدید “جنبش دانشجوئی” روبرو خواهد شد.
این گروه، در بیانیه شدیداللحن خود نوشت: «جنابعالی در جای جای این نامه خود را با شهید مظلوم آیتالله بهشتی مقایسه کردهاید که این مقایسه حقیقتا مظلومیتی مضاعف برای آن بزرگوار است. متاسقانه تذکرهای مکرر دلسوزان نظام به شما درباره نحوه زندگی جنابعالی و اطرافیانتان و بیتوجهی جنابعالی به این نصیحتهای خیرخواهانه کار را به آنجا رساند که یکی از مسئولان نظام اسلامی مجبور به افشاگری این حقایق در تریبونی عمومی گشت».
در این بیانیه، رفسنجانی همچنین به سیاهنمائی وضعیت موجود کشور متهم شد. نویسندگان بیانیه رئیس مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام را تهدید کردند که ممکن است به سرنوشت امام جمعه مستعفی اصفهان (آیتالله طاهری) مبتلا شود. آیتالله طاهری چند سال پیش، پس از نوشتن یک نامه اعتراضی سرگشاده به آیتالله خامنهای، مجبور به استعفا شد.
رفسنجانی، مخالف علی زمانه!
حسین شریعتمداری سرپرست موسسه کیهان بدون آن که نامی از رفسنجانی ببرد، او را هدف شدیدترین حملات قرار داد. شریعتمداری، در مقالهای با عنوان “بازخوانی تاریخ اسلام و تطبیق با وقایع اخیر” مخالفان احمدینژاد را با مخالفان امام علی مقایسه کرد و نوشت: «امروز هم کسانی که سخن از تنشزدائی میگویند، به روی خود نمیآورند که اگر ایستادگی دولت اصولگرا در برابر باجخواهی آمریکا و اسرائیل نبود، دست تجاوز آنان تا کجا دراز بود….».
شریعتمداری در مقاله مفصل خود افزود: «یادآوری رخدادهای آن دوران برای تداعی علی این دوران است. یعنی ولی امر مسلمین و قافله سالار انقلاب. وگرنه بدیهی است که احمدینژاد نه فرشته است و نه “معجزه هزاره سوم”. او سردار پا در رکاب و گوش به فرمان رهبر است و مانند هر سردار دیگری بدون عیب و ایراد هم نیست».
مقاله سرپرست موسسه کیهان سرانجام با این تهدید به پایان رسید: «… از کسانی که با انقلاب همراه بودهاند، انتظار دیگری در میان است. به نفع دنیا و آخرت خودشان، چرا که این قافله با همراهی تودههای عظیم مردم به راه افتاده و ایستادنی نیست. بنابراین بیدار بمانید که از راه نمانید».
نویسنده: جواد طالعی
تحریریه: رضا نیکجو
پیام برای این مطلب مسدود شده.