پیام و هدف بازداشتها
دویچه وله: دهها چهره سیاسی و اجتماعی پس از اعلام نتیجه انتخابات دستگیر شدهاند. وجه مشترک دستگیرشدگان، نگاه انتقادی به روند انتخابات و تلاش برای ابقای دولت نهم است. از قرار، آنان را به ظن سازماندهی اعتراضها گرفتهاند.
گروهی از دستگیرشدگان، فعالان و چهرههای شاخص سیاسی هستند و جمعی دیگر، روزنامهنگارانی که گزارشها یا مقالاتی در نقد رویکردهای سیاسی، حقوق بشری یا اقتصادی دولت نهم نوشتهاند. چند کنشگر مدنی نیز در شمار دستگیرشدگان هستند. خبرهای دقیق و مستندی از شمار واقعی بازداشتیها یا نحوه دستگیریآنان در دست نیست. عبدالله رمضانزاده، قائممقام جبهه مشارکت در حین رانندگی مورد حمله چند موتور سوار قرار گرفته و پس از شکسته شدن شیشههای خودرویش، بازداشت شدهاست. احمد زیدآبادی فعال سیاسی و روزنامهنگار، توسط چند ناشناس در مقابل خانه و به بهانه تحویل یک بسته دستگیر شده است. شیوا نظرآهاری، فعال مدنی را در محل کارش دستگیر کردهاند. محمدرضا جلاییپور در فرودگاه و در آستانه پرواز به لندن بازداشت شدهاست. آخرین مورد، دستگیری ابراهیم یزدی، دبیر نهضت آزادی در بیمارستان است.
همسر دکتر یزدی میگوید: « سرم وسوند به او وصل بود. حالش اصلا خوب نبود. دکتر گفته بود یک هفته باید بستری باشد. داشتم به ملاقات میرفتم که خبر رسید ایشان را گرفتهاند. پنجشنبه و جمعههم تعطیل است و به کسی جلوی زندان اوین جواب نمیدهند. نمیدانیم کجاست.»
محمدعلی دادخواه وکیل دکتر یزدی به دویچهوله میگوید: « احتمالا ایشان را بهخاطر اعتراض به نتیجه انتخابات و درخواست نظارت بینالمللی بر انتخابات دستگیر کردهاند.»
اعتراض مردم ادامه دارد
مقامات امنیتی، اصلاحطلبان یا فعالان سیاسی و مدنی مستقل را متهم به سازماندهی تظاهرات مردمی کردهاند. غلامحسین کرباسچی، مشاور آقای کروبی و شهردار سابق تهران به دویچهوله میگوید: « اگر چنین بود، باید با گرفتن افراد، تظاهرات منتفی میشد. اصلا باید پرسید این جمعیت انبوه که الان در خیابان است، چقدر این اشخاص را میشناسد؟ مگر حوزه نفوذ مثلا آقایان زیدآبادی یا ابطحی چقدر است؟»
کرباسچی تاکید میکند که دستگیریها قانونی نیستند و نمیتوان کسی را بدون ارتکاب جرم، تنها به دلیل سوءظن دستگیر کرد.
عیسی سحرخیز، تحلیلگر سیاسی، نتیجه اعلام شده انتخابات دهم را کودتا نامیده و هدف آن را پیشدستی در سقوط رییس جمهور بعدی میداند. سحرخیز در مورد دستگیری چهرههای شاخص سیاسی میگوید: « بدینوسیله میخواهند کادرها، افراد و وزرای احتمالی دولتی را که نگذاشتند سر کار بیاید، سرکوب کرده باشند.»
مردم، دست بالا را دارند
به نظر سحرخیز، بازداشت طیف وسیعی از کنشگران مدنی به دلیل این است که ائتلافی گسترده در انتخابات اخیر برای کنار زدن آقای احمدینژاد شرکت داشت. او میگوید، بازداشتیها را دارند به این ترتیب، کیفر میدهند.
غلامحسین کرباسچی، ترس حاکمیت از خط دادن فعالان سیاسی یا نامزدهای ناکام به مردم را بیجا میداند و میگوید: «الان مردم جلوتر از همه هستند. آگاهی مردم و مطالبات آنها جلوتر است.»
عیسی سحرخیز تاکید میکند که دستگیریها در اراده مردم برای مقاومت خللی ایجاد نکرده و آنها دست بالا را دارند. او میگوید: « اگر آقای خامنهای انتخابات را باطل نکند و دست از وزیر خود در صحنه شطرنج سیاسی برندارد، خود را به وضعیت کیشمات نزدیکتر میکند.»
نویسنده: مهیندخت مصباح
تحریریه: فرید وحیدی
پیام برای این مطلب مسدود شده.