مرور ابهاماتی که درباره سقوط هواپیمای تهران- ایروان وجود دارد، از انتصاب مرموز تا سقوط مشکوک
پیک ایران: موج آزادی : در حالی که مقامات سازمان هواپیمایی و مقامات محلی در وجود یا عدم وجود نقص فنی در هواپیمای ساقط شده اختلاف نظر دارند، با نگاهی به اخبار دو روز گذشته مشخص میشود که حادثه سقوط هواپیمای توپولوف شرکت کاسپین با 168 سرنشین تنها دو روز پس از آن صورت می گیرد که در اقدامی عجیب مشاور امنیتی سازمان هواپیمایی کشور به جای کاپیتان خانلری به عنوان رییس این سازمان منصوب شده بود.
ظهر چهارشنبه یک بمب خبری در میانه اخبار مربوط به تحولات داخلی ایران منفجر شد. یک فروند هواپیمای توپولوف خطوط هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران متعلق به شرکت هواپیمایی کاسپین که با 168 مسافر و خدمه پرواز از تهران به مقصد ایروان در حرکت بود پس از آنکه به حوالی جنت آباد قزوین رسید به دلایل نامعلومی سقوط کرد و ساعتی پس از این ماجرا اعلام شد که تمامی 168 سرنشین (۱۵۳ مسافر و ۱۵ خدمه) جان خود را از دست دادهاند.
در این پرواز، تمام اعضای تیم ملی جودوی نوجوانان که برای حضور در اردوی تدارکاتی پیش از حضور در مسابقات جهانی مجارستان (۱۵ مرداد) عازم ارمنستان بودند نیز جان خود را از دست دادند.
خبرگزاری رسمی دولت هم گزارش کرد که لون داودیان که در دوره ششم مجلس شورای اسلامی نمایندگی ارامنه شمال کشور را به عهده داشت، در این سانحه جان باخته است.
نقص فنی داشتن یا نداشتن؛ مسئله این است
مسئولان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در اولین اظهار نظرها درباره این «حادثه» اعلام کردند هواپیمای ساقط شده «نقص فنی» نداشته و تا زمان سقوط، خلبان آن گزارشی مبنی بر «نقص فنی» ارسال نکرده است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از رضا قدیمی مدیرکل فرودگاه امام خمینی گزارش کرد که این هواپیما در «سلامت کامل» پرواز کرده است. به گفته آقای قدیمی، برای پرواز این هواپیما «همه بررسیهای لازم و فنی» انجام گرفته بود و «هیچ مشکلی» از طرف فرودگاه نبوده است.
این مقام هواپیمایی در پاسخ به این پرسش که آیا علت این سانحه «انفجار» بوده است، اظهارنظری نکرد و آن را به منوط به بررسیهای بیشتر کرد.
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور هم به خبرگزاری مهر گفت که خلبان این هواپیما پیش از سقوط، مکالمهای مبنی بر وجود نقص فنی با برج مراقبت نداشته است.
احمد مومنیرخ افزوده بود که «در مکالمات خلبان هواپیمای حادثهدیده با برج مراقبت، تمام صحبتها از عادی بودن پرواز حکایت دارد و خلبان تا آخرین لحظه هیچ گزارشی مبنی بر وجود نقص فنی نداشت.»
اظهارات این دو مقام هواپیمایی ایران در حالی ایراد شد که معاون سیاسی امنیتی استانداری قزوین ساعتی پیش از این اظهارات در سخنانی کاملا متفاوت اعلام کرده بود که این هواپیما به علت «نقص فنی» به سمت زنجان و تبریز در حرکت بوده تا فرود اضطراری داشته باشد.
بر اساس سخنان سیروس صابری، خلبان توپولوف ساقط شده پس از آنکه موفق به فرود اضطراری نشد، به سمت تهران حرکت کرد که در بین راه سقوط میکند.
همزمان واحد مرکزی خبر صداوسیما هم به نقل از یک شاهد عینی گزارش کرد که یکی از موتورهای هواپیما پیش از سقوط در آسمان آتش گرفته بود. این شاهد عینی گفته بود که شاهد حریق در موتور سمت چپ این هواپیما بوده است.
انتصاب «امنیتی» در سازمان هواپیمایی کشور
در حالی که مقامات سازمان هواپیمایی و مقامات محلی در وجود یا عدم وجود نقص فنی در هواپیمای ساقط شده اختلاف نظر دارند، با نگاهی به اخبار دو روز گذشته مشخص میشود که حادثه سقوط هواپیمای توپولوف شرکت کاسپین با 168 سرنشین تنها دو روز پس از آن صورت می گیرد که در اقدامی عجیب مشاور «امنیتی» سازمان هواپیمایی کشور به جای کاپیتان خانلری به عنوان رییس این سازمان منصوب شده بود.
خبرگزاری دولتی فارس غروب دوشنبه گزارش داد که كاپيتان حسين خانلري از سمت رياست سازمان هواپيمايي كشوري عزل شده است. این خبرگزاری در توضیح خبر خود آورده بود که علی ایلخانی طي حكمي از سوی بهبهاني وزير راه و ترابري، به عنوان سرپرست این سازمان منصوب شده و مراسم توديع كاپيتان خانلري و معارفه علي ايلخاني، قرار است فردای آن روز (سه شنبه) در محل سازمان هواپيمايي كشوري برگزار شود.
خبرگزاری فارس در ادامه خبر خود با اشاره ضمنی به سوابق سرپرست جدید سازمان هواپیمایی کشوری نوشته بود: پيش از اين در اخبار رسانهها، از علي ايلخاني به عنوان مشاور «امنيتي» سازمان هواپيمايي كشوري ياد ميشد.
ابهامات و احتمالات پیش رو
بسیاری از فعالان بخش هوایی کشور اگرچه از برکناری خانلری شوکه نشدند اما دلیل قابل قبولی برای انتصاب ایلخانی در مقابل خود نمیدیدند. کمتر کسی بود که از اختلاف نظرها میان خانلری و مهدی هاشمی قائم مقام وزیر راه و از نزدیکان احمدی نژاد مطلع نباشد چنان که روزنامه اعتمادملی یک روز پس از برکناری خانلری در گزارش کوتاهی که درباره این تحول منتشر کرد دلیل اصلی برکناری خانلری را اختلافات وی با قائم مقام وزیر عنوان کرد. در گزارش اعتمادملی آمده بود: كاپيتان حسين خانلري پس از اختلاف نظر با مهدي هاشمي قائم مقام وزير راه وترابري درحالي که کمتر از يک ماه ازعمر دولت باقي مانده، از رياست سازمان هواپيمايي كشوري برکنار شد تا مدير ديگري از اتوبوس اين وزارتخانه، به مقصد نرسيده، پياده شود.
این روزنامه افزود: برکناري حسين خانلري ازآن جهت غير قابل پيش بيني بود که مدت زمان زيادي تا پايان کاردولت نهم باقي نمانده. هرچند گفته مي شود که دوره سه ساله رياست حسين خانلري بر سازمان هواپيمايي نيز به پايان رسيده است. صبح روز گذشته اخباري مبني بر تغيير وتحول در سازمان هواپيمايي منتشر شد و ساعتي از ظهر نگذشته بود که خبر اين تغييرات به صورت رسمي انعکاس يافت.براساس حكمي که حميد بهبهاني، وزير راه و ترابري آن را امضا کرده است، «علي ايلخاني» که پيش ازاين مشاور امنيتي رئيس سازمان بود، به عنوان سرپرست سازمان هواپيمايي كشوري منصوب شده است. گفته مي شود علي ايلخاني که پيش از اين، مشاور امنيتي سازمان هواپيمايي كشوري بوده است، مورد حمايت مهدي هاشمي قائم مقام وزير قرار دارد.
این روزنامه در بخش دیگری از گزارش کوتاه خود با اشاره به گمانهزنیها پیرامون دلایل برکناری خانلری نوشت: هرچند گمانه زني ها حاکي از آن است که حميد بهبهاني براساس اختياراتي که به عنوان وزير داشته، به ماموريت حسين خانلري پايان داده اما اخباري هم شنيده ميشود که او را مهدي هاشمي برکنار کرده و به اين شکل درحالي که فقط يک ماه به پايان دولت نهم باقي مانده،به اختلافات موجود پايان داده است.
ابهاماتی که پیرامون این ماجراها مطرح است:
اول- دلایل برکناری کاپیتان حسین خانلری در روزهای پایانی دولت نهم
دوم- دلیل انتصاب چهرهای با پیشینه «امنیتی» به عنوان سرپرست کل سازمان هواپیمایی در شرایط فعلی
سوم- فاصله کوتاه میان تغییر شائبه برانگیز ریاست سازمان هواپیمایی و سقوط هواپیمای مسافربری
چهارم- اختلاف فاحش میان اظهارات مسئولان ملی و محلی درباره وجود و عدم وجود نقص فنی
این ابهامات در کنار تصاویر بقایای توپولوف ساقط شده که در نگاه اول وقوع انفجاری به مراتب قویتر از انفجار معمولی ناشی از برخورد هواپیما به زمین را به ذهن متبادر میکند، شائبه خرابکاری در این ماجرا را پررنگ کرده است. این مسائل در کنار تغییرات مرموز در مدیریت سازمان هواپیمایی کشور باعث بروز برخی گمانهزنیها پیرامون عمد دولت کودتا در ایجاد این حادثه برای تحت الشعاع قرار دادن اخبار کشور در آستانه نماز سرنوشتساز جمعه تهران در فاصله یک ماه پس از کودتای انتخاباتی شده است.
به نظر میرسد تشکیل یک کمیته حقیقت یاب مستقل برای بررسی اطلاعات موجود در جعبه سیاه توپولوف ساقط شده میتواند به برطرف شدن این ابهامات و یافتن پاسخ پرسشها کمک قابل توجهی کند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.