بلر: با ايران معامله نکرده ايم
بیبیسی: آقای بلر گفت جشن و سرور برای بازگشت نظاميان با مرگ نظاميان در عراق کمرنگ می شود
نظامیان بریتانیایی که پس از دوازده روز بازداشت در ایران آزاد شدند، روز پنجشنبه، 5 آوريل، وارد بريتانيا شدند.
تونی بلر، نخست وزير بريتانيا، از بازگشت 14 مرد و يک زن ملوان و تفنگدار دريايی به اين کشور استقبال کرده است. وی پيشتر گفته بود از اين که “ايرانی ها نظرشان را عوض کردند” آسوده خاطر شده است.
آقای بلر گفت: “(نظاميان) بدون هر گونه معامله، مذاکره و توافق های حاشيه ای آزاد شده اند.” نخست وزير بريتانيا افزود با اين حال خطوط مناسبی از ارتباط با ايران گشوده شده و منطقی است که بريتانيا اين راه ها را مورد بررسی قرار دهد. اما وی گفت نبايد در عزم راسخ برای حل مسائل ديگر مانند اين ادعا که ايران از تروريسم در عراق حمايت می کند، ضعفی ايجاد شود. آقای بلر گفت اگر ايران واقعا نگران وضعيت منطقه است می تواند با جامعه بين المللی وارد گفتگو شود.
در همین حال نظامیان بریتانایی آزاد شده، در بیانیه ای از آزاد شدن خود و برگشتن به بریتانیا اظهار خوشحالی کرده اند. آنها در عین حال گفته اند که “دو هفته گذشته سخت بود، اما ما یک تیم بودیم که این امر روحیه ما را تقویت کرد.”
محمود احمدی نژاد، رييس جمهور ايران، گفته است که وی هرگز خواهان درگيری با بريتانيا نبوده و تونی بلر را متهم کرده که رفتاری نامناسب داشته است.
روزنامه های تندروی ايران می گويند اين واقعه حامل پيامی برای جهانيان است که ايران وقتی با خصومت مواجه شود متسحکم ايستادگی می کند.
“اقدام تروريستی”
نخست وزير بريتانيا در سخنانی که همزمان با بازگشت نظاميان دريايی اين کشور به لندن بيان می کرد، گفت از بازگشت آنها از ايران بسيار خرسند است.
اما وی گفت اين خرسندی با “واقعيت زشت” کشته شدن چهار نظامی بريتانيايی در عراق در يک “اقدام تروريستی” در بصره کمرنگ می شود.
وزارت دفاع بريتانيا روز پنجشنبه (5 آوريل) تائيد کرد که 4 نظامی اين کشور در اثر انفجار يک خودروی بمبگذاری شده در کنار جاده ای در بصره کشته شده اند.
آقای بلر افزود “هنوز خيلی زود” است که تصور کنيم ايرانی ها به هر طريقی در اين حمله خاص دست داشته اند: “اما تصوير کلی، همانطور که قبلا هم گفته ام، اين است که حداقل، عوامل ايرانی از تروريسم در عراق حمايت می کنند و به مسببين اين گونه اقدامات اسلحه و پول می دهند.”
جمهوری اسلامی دلیل بازداشت ملوانان بريتانيايی را ورود غیرقانونی به آب های سرزمینی ایران عنوان کرد اما دولت بریتانیا این اتهام را مردود دانسته و تاکید داشته است که بازداشت در آب های عراق صورت گرفت.
بازداشت شدگان بامداد روز پنجشنبه به فرودگاه منتقل شدند
روز چهارشنبه، 4 آوریل، و در حالیکه گمانه زنی در باره گفتگوی دو طرف برای حل این مساله ادامه داشت، آقای احمدی نژاد در یک مصاحبه خبری، که با تاخیری یک روزه برگزار شد، به شکلی غیر منتظره اعلام داشت که جمهوری اسلامی تصمیم گرفته نظامیان بازداشتی را آزاد کند.
آقای احمدی نژاد این افراد را همچنان مقصر قلمداد کرد و گفت که با اینهمه، این افراد عفو شده اند و آزادی آنان را هدیه ای به بریتانیا عنوان کرد.
ایرنا در خبر مربوط به پرواز نظامیان بریتانیایی نوشته است این افراد با اعلام محمود احمدی نژاد و در “یک اقدام اسلامی و انسانی” آزاد شدند.
آقای احمدی نژاد خبر تصمیم جمهوری اسلامی برای آزادی پانزده نظامی بریتانیایی را در پایان یک سخنرانی طولانی اعلام داشت که در آن به انتقاد از غرب پرداخت و بر مقصر بودن نظامیان بریتانیایی تاکید نهاد اما گفت این تصمیم هدیه ای به مناسبت میلاد پیامبر اسلام است که با عید عروج عیسی مسیح و عید پسح یهودیان مقارن شده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.