05.04.2007

دور تازه ای از بازداشت عربهای ايرانی در سوريه

بی‌بی‌سی: به گفته احمد محمود، سوريه از سالها پيش مرکز فعاليت اعراب ايرانی بوده است
سازمان دیده بان حقوق بشر از دولت سوریه خواسته است که فوراً شش عرب ایرانی را که در اين کشور بازداشت شده اند، آزاد کند يا اينکه مدارک حقوقی معتبری در توجيه قانونی بودن بازداشت آنان ارائه دهد.
آن گونه که در اعلاميه اين سازمان آمده، اين شش نفر که چهار نفرشان دانشجوی دانشگاه دمشق هستند، پنجم مارس (چهاردهم اسفند) گذشته بازداشت شدند و اين نگرانی وجود دارد که آنان نيز همچون پنج عرب ايرانی ديگر که سال گذشته در سوريه بازداشت شده بودند، به ايران فرستاده شوند و در آنجا مورد آزار و اذيت قرار گيرند، بخصوص اينکه يکی از اين شش نفر، به نام علی بوعذار در ايران غياباً به اعدام محکوم شده است.

اين در حالی است که احمد محمود، از فعالان عرب ايرانی در انگلستان می گويد دو تن از اين شش نفر، از جمله علی بوعذار که به اعدام محکوم شده به ايران فرستاده شده اند.

گفته می شود علی بوعذار با گذرنامه عراقی به سوريه سفر کرده و کميساريای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد هنگام بازداشت هنوز او را به عنوان پناهنده نپذيرفته بوده است.

گزارش مهرداد فرهمند در اين زمينه

از ميان ديگر بازداشت شدگان، دو تن از آنان پناهنده شناخته شده و مراحل اعزام آنان پناهنده به کشور ثالث در جريان بوده است، سه نفر ديگر نيز در حال طی مراحل بررسی درخواست پناهندگی شان بوده اند.

سازمان ديده بان حقوق بشر اعلام کرده که بازگرداندن هر يک از اين افراد به ايران مغاير موازين بين المللی در مورد حقوق پناهجويان و پناهندگان و ناقض تعهدی است که دولت سوريه به عنوان امضاکننده پيمان بين المللی منع شکنجه داده است.

بنابر اين پيمان، استرداد افراد به کشوری که بيم شکنجه و آزار آنان در آن می رود ممنوع است.

به گفته احمد محمود، سه دانشجوی عرب ايرانی ديگر دانشگاه دمشق نيز از سوی مراجع امنيتی سوريه احضار شده و در حال حاضر محل سکونت خود در کوی دانشگاه را ترک گفته اند، شماری ديگر از اعراب ايرانی ساکن سوريه نيز در سوريه متواری اند و اداره امنيت سوريه به دنبال آنان است.

بنابر اطلاعيه ديده بان حقوق بشر، شش عرب ايرانی که اخيراً در سوريه بازداشت شدند، در پی اقداماتی که دستگاه قضائی و امنيتی ايران در تعقيب عوامل بمبگذاريهای دو سال گذشته در شهر اهواز، مرکز استان خوزستان ايران در پيش گرفت “به دلیل ترس از آزار واذیت” ايران را ترک کردند و در سوريه اقامت گزيدند.

سال گذشته نيز پنج عرب ايرانی که چهار تن از آنان در سوريه پناهنده بودند و يکی ديگر از آنان از هلند به سوريه سفر کرده و دارای گذرنامه هلندی بود در سوريه بازداشت و به ايران فرستاده شدند.

احمد محمود می گويد، يکی از اين پنج نفر در ايران به اعدام محکوم شده است.

ديده بان حقوق بشر، شش عرب ايرانی را که اخيراً در سوريه بازداشت شده اند چنين معرفی کرده است: افنان عزیزی، بیست ساله، دانشجوی مهندسی راه وساختمان دانشگاه دمشق، احمداسدی، بیست و هشت ساله، دانشجوی ادبیات عربی در دانشگاه دمشق، جابرعبیات، نوزده ساله، دانشجوی جامعه شناسی دانشگاه دمشق، صلاح الدین هلالی مجد، بیست وسه ساله، دانشجوی علوم دردانشگاه دمشق، کامل نواصری، بیست وهفت ساله و علی بوعذار، بیست وچهارساله.

بازداشت اين افراد در سوريه در حالی صورت می گيرد که به گفته احمد محمود، اين کشور از سالها پيش مرکز فعاليت عربهای ايرانی بوده که در راستای کسب خودمختاری يا استقلال برای مناطق عرب نشين خوزستان فعاليت می کنند.

به گفته وی، دانشگاه دمشق همه ساله چندين بورس تحصيلی در اختيار عربهای ايرانی می گذارد.

همه عربهای ايرانی بازداشت شده در سوريه اهل استان خوزستان در جنوب غرب ايرانند که درگيری قومی دو سال پيش در آن، دست کم پنج کشته و تعداد زيادی زخمی برجای گذاشت.

در پی درگيريها چند مورد بمبگذاری در شهر اهواز رخ داد که به کشته شدن تعدادی از شهروندان غيرنظامی انجاميد.

حکومت ايران اعلام کرد که ريشه نا آراميهای خوزستان در خارج از ايران است و افرادی که در ارتباط با بمبگذاريها بازداشت شدند اعتراف کرده اند که در خاک عراق آموزش ديده اند.

حکومت ايران انگشت اتهام را مشخصاً متوجه بريتانيا و نظاميانش در عراق ساخت.

از ميان افرادی که به اتهام دخالت در بمبگذاريهای اهواز بازداشت شدند و تحت تعقيب قرار گرفتند تاکنون دوازده نفرشان اعدام شده اند و گفته می شود حکم اعدام سيزده نفر ديگر نيز صادر شده است.

فعالان حقوق بشر در مورد اينکه اعدام شدگان و محکومان به اعدام واقعاً در بمبگذاريها دست داشته اند ترديدهای جدی مطرح می کنند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates