03.09.2009

نگرانی از پاکسازی دانشگاهها وتغییر برنامه های درسی

خبرنامه امیرکبیر: يک روزنامه امريکايی گزارش داد با نزديک شدن بازگشايی دانشگاهها تحليلگران داخلی وخارجی از پاکسازی دانشگاه ها ومراکزعلمی از اساتيد و تغییربرنامه های درسی علوم اجتماعی وسياسی به دلیل ” غير اسلامی بودن ابراز نگرانی کرده اند.

روزنامه نيويورک تايمز امروز چهارشنبه 2- 9 – 2009 درگزارشی بقلم مايکل اسلکمن نوشت اين نگرانی ناشی از اظهارات سخنان آيت الله خامنه ای رهبرجمهوری اسلامی ايران ومحمود احمدی نژاد واعترافات زندانيان سياسی است.

براساس این اظهارات تدریس عقايد مادی ومنافی دين دردانشگاهها باعث نا آرامی های سياسی پس از انتخابات رياست جمهوری گذشته شده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری ها آیت الله خامنه ای هفته پیش گفته بود مطالعه علوم اجتماعی ترديد و بی ثباتی را افزايش می دهد.

وی همچنین از حامیان پرشورخود خواست تا نسبت به ایجاد تغییر درزمینه آن بخش از علوم انسانی که باعث افزايش دين گريزی می شود تلاش کنند.

به نوشته خبرگزاری ايرنا رهبرایران درجمع اساتيد دانشگاه و
دانشجويان گفت بسياری از دروس علوم انسانی براساس فلسفه مادی گرايی وبی اعتقادی به آموزه های الهی واسلامی نوشته شده است.

وی همچنين افزود اين علوم باعث از دست دادن اعتقاد به علوم الهی و اسلامی می شود.

نيويورک تايمز درگزارش خود آورده است که محافظه کاران ايران سالهاست نسبت به تدریس مواد درسی فلسفی وعلوم اجتماعی ترديد دارند و درروزهای اوليه انقلاب اسلامی دانشگاهها را تعطيل کردند وتلاش نمودند تا مواد درسی را به گونه ای سانسورکنند تا با ايدئولوژی انقلاب اسلامی مطابقت داشته باشد.

اين تلاشها درنهايت تحت فشارشخصیت های عمل گرا که مايل به روابط اقتصادی با غرب بوده و دانشجويانی که تشنه تفکرات دوران معاصر وارتباط با غرب بودند با شکست مواجه شود.

اما اين شکست هيچگاه نتوانست اختلافات ايدئولوژيک را ترميم کند.

درسالهای اخير برخی چهره های علمی ایران که درکنفرانسهای خارجی حضوريافتنه بودند و يا در برنامه های تبادل فرهنگی شرکت کردند در داخل مورد هتاکی قرارگرفتند وحتی برخی از آنها به اتهام تلاش برای ساماندهی انقلاب نرم بازداشت شدند.

سخنان اخير سران رژیم ايران نشان می دهد که آنها دیگرنمی خواهند پس ازماهها تلاش ناموفق برای کنترل بحرانهای سياسی واجتماعی که پس از انتخابات به وجود آمده با چنين ابهاماتي زندگی کنند.

مارک فيتز پاتريک از موسسه بين المللی مطالعات راهبردی لندن در این زمینه می گوید : ” ايران درحال عبور از بحران مشروعيت است واين بحران ازناتوانی رژيم در پاسخگوئی به مطالبات اصلاحات وجوانان ناشی می شود.”

وی افزود تنها پاسخی که حکومت می تواند ارائه دهد جلوگيری از تدريس علوم اجتماعي است.

رسول نفيسی ازمحققان ساکن ويرجينيا نيز تاييد کرده است که اظهارات آيت الله خامنه ای نتیجه خوبی برای دانشگاههای ايران ندارد.

به گفته اين کارشناس مسائل ايران به نظرمی رسد آيت الله خامنه ای در صدد اجرای اقدامات سابق آيت الله خمينی است که برطبق آن با نفرتی مشابه آموزه های غربی در دانشگاهها کنارگذاشته شد وبه غير ازعلوم طبيعی تمام دروس حاوی آموزه های غربی در دانشگاهها حذف شد.

منابع خبری درايران با اشاره به اظهارات آيت الله خامنه ای در مورد افزايش فضای روحانی دردانشگاهها اعلام کردند که او از دولت احمدی نژاد خواسته است به اين مسئله توجه جدی داشته باشد.

گفتنی است دولت در اولين دور ازرياست جمهوری احمدی نژاد بسياری از اساتيد دانشگاهها را اخراج کرده بود.

در اين حال يک چهره علمی ايران که هم اکنون در خارج از کشور به سر می برد گفت : ” من فکر می کنم آنها مايل نيستند عقايد جديد وارد ايران شود.”

اين فرد که نخواست نامش فاش شود گفت : ” آنها مايل نيستند چهره های فرهنگی و اجتماعی جامعه ايران ازمحبوبيت برخوردار شوند اين چيزی است که برای آنها مشکل به وجود می آورد.”

دولت ایران پس از پخش اعترافات سعيد حجاريان ازنظريه پردازان جنبش اصلاحات به موضوع آموزش دردانشگاهها توجه ویژه ای از خود نشان داد.

حجاريان در اعترافات خود که سران اصلاحات آن را به حاکمان نسبت می دهند به شکل گسترده ای به انتقاد از علوم انسانی به ويژه جامعه شناسی وعلوم سياسی پرداخت.

العربیه

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates