آينده رييس جمهوری ايران در ابهام
بیبیسی:
به نوشته گاردين رهبر جمهوری اسلامی از عملکرد سياسی احمدی نژاد سرخورده شده است
روزنامه گاردين چاپ بريتانيا در شماره سه شنبه، 16 ژانويه، به انتقاد مجلس ايران از محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری، پرداخته و آن را به منزله تضعيف موقعيت وی توصيف می کند.
اين مقاله با عنوان “با شورش نمايندگان و تشديد بحران اقتصادی آينده رييس جمهوری در ابهام است” به قلم رابرت تيت از تهران، چاپ شده است.
به نوشته گاردين، يکصد و پنجاه نماينده پارلمان ايران در اقدامی بی سابقه نامه ای را امضا کرده و در آن آقای احمدی نژاد را به دليل تورم لجام گسيخته و نرخ بالای بيکاری سرزنش کرده، ناتوانی دولت وی در ارايه به موقع لايحه بودجه را هدف انتقاد قرار داده و سفر وی به آمريکای لاتين را در زمانی بحرانی محکوم کرده اند.
گاردين می افزايد که نام اکثر حاميان سابق رييس جمهوری از جناح اصولگرا در ميان امضاکنندگان اين نامه ديده می شود که به نظر می رسد با کاهش اعتبار سياسی آقای احمدی نژاد در صدد هستند از وی فاصله بگيرند.
متن کامل نامه ای که گاردين به آن اشاره کرده هنوز رسما منتشر نشده اگرچه در برخی روزنامه ها و سايتهای خبری ايرانی بخشهايی از آن منتشر شده است.
به نوشته گاردين، نشانه ديگری از مشکلات آقای احمدی نژاد اين است که محمدرضا باهنر، رهبر جناح بنيادگرا در مجلس و از مشاوران سابق آقای احمدی نژاد در انتخاب اعضای کابينه وی، سياست های اقتصادی رييس جمهوری را “اشتباه آميز” توصيف کرده و از او خواسته است از نسبت دادن مشکلات به سايرين خودداری ورزد.
استيضاح رييس جمهوری؟
در ادامه مقاله گاردين آمده است که شدت انتقادات از آقای احمدی نژاد باعث گمانه زنی در باره سرنوشت سياسی وی شده و برخی از ناظران حتی از امکان استيضاح و برکناری وی از اين سمت سخن گفته اند.
گاردين به نقل از عيسی سحرخيز، مفسر سياسی ايرانی، می نويسد که “دوره طلايی احمدی نژاد به سر آمده و ماه عسل وی با رهبر جمهوری اسلامی خاتمه يافته است؛ وی حتی برای گرفتن وقت ملاقات با رهبر نيز مشکل دارد.”
آقای سحرخيز به گاردين گفته است که “شمارش معکوس برای برکناری رييس جمهوری آغاز شده و اين احتمال وجود دارد که احمدی نژاد نتواند حتی دوره چهارساله کنونی خود را هم به پايان برساند.”
شمارش معکوس برای برکناری رييس جمهوری آغاز شده و اين احتمال وجود دارد که احمدی نژاد نتواند حتی دوره چهارساله کنونی خود را هم به پايان برساند
گاردين به نقل از عيسی سحرخيز
به نوشته گاردين، نشانه های کاهش اعتبار محمود احمدی نژاد کمتر از يک ماه پس از شکست سنگين وی در انتخابات شوراها ظاهر می شود که در آن تنها يک پنجم از نامزدهای هوادار رييس جمهوری به کرسی های شوراها دست يافتند در حاليکه هاشمی رفسنجانی، نيرومندترين رقيب وی، بالاترين تعداد آرا را در انتخابات مجلس خبرگان کسب کرده است.
گاردين می افزايد که هاشمی رفسنجانی، که سياستمداری عملگراست، از جمله منتقدان صريح اللهجه لفاظی های ضد غربی رييس جمهوری بوده و از اتخاذ رويکردی مصالحه آميز در مساله هسته ای حمايت کرده است در حاليکه ساير رهبران عملگرای جمهوری اسلامی ادعا می کنند که سخنان تحريک آميز آقای احمدی نژاد، از جمله اينکه ايران غنی سازی اورانيوم را حتی برای يک روز متوقف نخواهد کرد، مانع از دستيابی به هرنوع تفاهمی در ماجرای هسته ای شد.
گاردين می نويسد که اين نظر احتمالا با ديدگاه رسمی مقامات ارشد جمهوری اسلامی منطبق است و يادآور می شود که در روزهای اخير، روزنامه جمهوری اسلامی، که در گذشته مقالات بدون امضای آيت الله خامنه ای را چاپ کرده، آقای احمدی نژاد را متهم کرده است که با تبديل برنامه هسته ای به موضوعی شخصی برای پوشاندن مشکلات اقتصادی، باعث کاهش حمايت مردمی از اين برنامه شده است.
به گفته گاردين، روزنامه همشهری، که مديريت آن را حسين انتظامی، از اعضای گروه مذاکره کننده هسته ای ايران در دست دارد، با صراحت بيشتری نوشته است که “درست در زمانی که موضوع هسته ای از رسيدن به شورای امنيت دور می شد، سخنان آتشين رييس جمهوری باعث تصويب دو قطعنامه عليه ايران شد.”
تذکر جدی
گاردين از قول محمد عطريانفر، مدير روزنامه شرق که انتشار آن اخيرا ممنوع شده، می نويسد که “روزنامه جمهوری اسلامی صدای قطعی نظام و منعکس کننده تمايلات رهبر جمهوری اسلامی و مقامات ارشد نظام است و در نتيجه، از انتقاد اين روزنامه از رفتار سياسی احمدی نژاد بوی تذکری جدی به وی به مشام می رسد.”
نويسنده مقاله گاردين اظهار می دارد که واکنش ملايم رييس جمهوری به اقدام نيروهای آمريکايی در عراق در بازداشت شهروندان ايرانی – که جمهوری اسلامی آنان را ديپلمات معرفی کرده – نشانه ای حاکی از توجه وی به اين هشدارها تلقی شده است.
طنز تلخ
دولت در نظر دارد برای کاهش هزينه واردات بنزين، که ناشی از کمبود ظرفيت پالايشگاهی است، به جيره بندی روی آورد که با توجه به وعده انتخاباتی آقای احمدی نژاد برای گذاشتن ثروت نفتی بر سر سفره مردم، طنزی غم انگيز به نظر می رسد
اين روزنامه در عين حال می افزايد که دشواری های روز افزون اقتصادی ايران که باعث صدور نامه نمايندگان مجلس در يکشنبه گذشته شد نشان می دهد که برای شخصی که با وعده بهبود سطح زندگی مردم و توزيع عادلانه تر درآمدهای نفتی به قدرت رسيد مشکلات اصلی هنوز در راه است.
گاردين می نويسد که وعده های انتخاباتی رييس جمهوری با واقعيات تيره و تار کنونی در تضاد است زيرا نرخ تورم اينک از زمان روی کار آمدن آقای احمدی نژاد بالاتر است و معضل بيکاری، که نرخ آن رسما 12 درصد اعلام شده اما احتمالا به مراتب بيش از اين است، نشانه ای از بهبود نشان نمی دهد.
به نوشته گاردين، تورم لجام گسيخته باعث افزايش سريع بهای مواد غذايی شده و قيمت مسکن را به شدت تحت تاثير قرار داده است و گفته می شود که قيمت خريد و اجاره مسکن در تهران در خلال شش ماه گذشته 50 درصد افزايش يافته است.
گاردين در ادامه می نويسد که در تحولی ديگر، دولت در نظر دارد برای کاهش هزينه واردات بنزين، که ناشی از کمبود ظرفيت پالايشگاهی است، به جيره بندی روی آورد که با توجه به وعده انتخاباتی آقای احمدی نژاد برای گذاشتن ثروت نفتی بر سر سفره مردم، طنزی تلخ به نظر می رسد.
اين روزنامه می افزايد که لشگر رو به گسترش مخالفان رييس جمهوری مسئوليت اين وضعيت را متوجه هرج و مرج در سياست دولت دانسته و ناتوانی دولت در تقديم به موقع لايحه بودجه را معلول تصميم آقای احمدی نژاد برای حذف اختيارات سازمان مديريت و برنامه ريزی قلمداد می کنند.
گاردين با يادآوری سفر کنونی رييس جمهوری به آمريکای لاتين نتيجه می گيرد که “به اعتقاد منتقدان، وضعيت اقتصادی مستلزم توجه فوری است و در چنين شرايطی، جای آقای احمدی نژاد در داخل کشور بوده است و نه در آمريکای لاتين.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.