مخالفت نخست وزیر روسیه با گزینۀ نظامی
رادیوفرانسه: پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل و آلمان که از طرف جامعۀ بین المللی با تهران بر سر پروندۀ هسته ای جمهوری اسلامی ایران مذاکره و گفتگو می کنند آخرین پیشنهادات تهران را در این زمینه “ناکافی” می دانند و خواستار تشکیل جلسه ای برای رسیدگی به این پرونده در اسرع وقت هستند. به گفتۀ خانم کریستینا گالاش (Christina Gallach)، سخنگوی خاویر سولانا – مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا- مقامات آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین ، روسیه و آلمان در روز جمعه در یک کنفرانس تلفنی در این مورد اتفاق نظر داشته اند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی که به این موضوع اختصاص داده است می نویسد هرچند که جزئیات پیشنهادهای تهران فاش نشده است اما دیپلمات ها و پایتخت های غربی از نادیده گرفته شدن مسألۀ هسته ای ایران در این پیشنهاد ها ابراز نارضائی و گله مندی کرده اند. پیشنهادهای تهران در روز چهارشنبه تسلیم کشورهای موسوم به گروه (١+٥) شد.
همزمان با این اظهارات خانم گالاش، خاویر سولانا – مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا- با صدور بیانیه ای در روز جمعه اعلام کرد که خواستار ملاقاتی فوری با سعید جلیلی- دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و مسئول پروندۀ هسته ای این کشور شده است. سولانا تأکید کرد که دلمشغولی اساسی گروه (١+٥) انجام مذاکراتی جدی با تهران در راستای رفع نگرانی های جامعۀ بین المللی از برنامه ها و فعالیت های هسته ای تهران است. جمهوری اسلامی ایران در پی ارائۀ آخرین پیشنهادهای خود تأکید کرده است که این پیشنهاد ها به خلع سلاح کامل هسته ای در جهان و همکاری در مبارزه با تروریسم می پردازد و شامل مذاکره بر سر برنامۀ هسته ای تهران نمی شود.
سخنگوی وزارت امورخارجۀ آمریکا نیز در روز جمعه در واشنگتن گفت این کشور پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران را برای مذاکره به قدرت های غربی پذیرفته است هرچند که ایران از مذاکره بر سر برنامۀ هسته ای خود خودداری می کند. این سخنگو افزود به زودی تاریخی برای این گفتگو تعیین و ارادۀ ایران برای مذاکره و گفتگو به آزمایش گذاشته خواهد شد. سخنگوی وزاررت امور خارجۀ امریکا تأکید کرد که غربی خواهان مذاکرات مستقیم با ایران هستند و مایلند که تهران را بر سر میز مذاکره رو در روی کشورهای گروه (١+٥) ببینند و در مورد کلیۀ مسائلی که موجب نگرانی غرب است ازجمله مسألۀ هسته ای گفتگو کنند. این سخنگو گفت اگر دیدار و گفتگوئی صورت گیرد این مسأله روشن خواهد شد که جمهوری اسلامی ایران چگونه پاسخ خواهد داد.
همزمان با ابراز این نارضائی ها و انتقاد ها از ناکافی بودن پیشنهادهای ایران، ولادیمیر پوتین- نخست وزیر روسیه- در روز جمعه ضمن ابراز مخالفت با هرگونه گزینۀ نظامی در ارتباط با پروندۀ هسته ای ایران، این گزینه را به عنوان سناریوئی “غیر قابل قبول” و “خطرناک” رد کرد. نخست وزیر روسیه در عین حال از جمهوری اسلامی ایران خواست در عرصۀ فعالیت های هسته ای از خود خویشتنداری نشان دهد. ولادیمیر پوتین گفت حاصل توسل به گزینۀ نظامی گسترش تروریسم و افزایش نفوذ افراطگرایان خواهد شد و از نظر او جای تردید است که کسی بتواند با توسل به حملۀ نظامی در این ارتباط به هدف خود برسد. نخست وزیر روسیه افزود با ایران این راه حل کارساز نخواهد بود و باید به مذاکره ادامه داد.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی که به سخنان ولادیمیر پوتین اخنصاص داده است یادآوری می کند که اسرائیل بارها اعلام کرده است که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هیچ گزینه ای را نادیده نخواهد گرفت. از سوی دیگر، جو بایدن- معاون رئیس جمهوری آمریکا، نیز به نوبۀ خود در دیداری با “وو بانگ گو” (Wu Bangguo )، شخصیت شماره ٢حزب کمونیست و رئیس پارلمان چین بر ضرورت و فوریت حل مسألۀ هسته ای ایران تأکید کرد. خبرگزاری فرانسه در خبری پیرامون این دیدار یادآوری می کند که چین به خاطر منافع اقتصادی خود در ایران در گذشته بارها مانع تشدید اقدامات عله تهران از سوی ایالات متحدۀ آمریکا شده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.