20.09.2009

خامنه‌ای:راهپیمایی روز قدس صف‌آرایی عدل در برابر ظلم بود

دویچه وله: آیت‌الله خامنه‌ای در خطبه‌های نماز عید فطر اعتراف‌گیری از متهمان و پخش آن از تلویزیون را “شرعی”، اما اعتراف درباره دیگران را نادرست دانست. آقای خامنه‌ای در عین حال گفت، راهپیمایی روز قدس “صف‌آرایی عدل در برابر ظلم” بود.

آیت‌الله خامنه‌ای در خطبه‌های نماز عید فطر که روز یکشنبه (۲۹ شهریور) در محوطه‌ی دانشگاه تهران برگزار شد، دادگاه‌های بازداشت‌شدگان حوادث اخیر و مطالبی که تحت عنوان “اعتراف و اقرار” بازداشت‌شدگان از شبکه‌های تلویزیون دولتی ایران پخش می‌شود را تایید کرد. آقای خامنه‌ای گفت: «اعتراف و اقرار هر متهم در دادگاه و در مقابل دوربین‌ها و بینندگان میلیونی، “شرعاً، عرفاً و عقلا” حجت، مسموع و نافذ است.»

اما وی اعتراف‌های مهتمان در باره “اشخاص دیگر” را فاقد “حجیت شرعی” دانست و گفت: «از این طریق نباید فضا را به تهمت و سوءظن آلوده کرد.»

در هفته‌های گذشته ده‌ها نفر از بازداشت‌شدگان حوادث پس از انتخابات که اکثرا از چهره‌های شناخته‌ی سیاسی، مطبوعاتی و یا دولتی بودند، بطور دسته‌جمعی به دادگاه انقلاب آورده شدند. حضور مردم و یا خبرنگاران در این دادگاه‌ها ممنوع بود، اما در گزارش‌هایی که رسانه‌ها و تلویزیون دولتی ایران از این دادگاه‌ها منتشر کردند، بازداشت‌شدگان به تدارک “انقلاب مخملی” و “براندازی نرم” متهم بودند و برخی از آنها نیز “اعتراف” می‌کردند که در چنین اقدام‌هایی دست داشته‌اند.

حقوقدانان بی‌طرف و نهادهای بین‌المللی حقوق بشر می‌گویند، دادگاه‌های تشکیل‌شده برای بازداشت‌شدگان حوادث اخیر با معیارهای حقوقی شناخته شده و حتی قوانین خود جمهوری اسلامی منطبق نیست. متهمانی که در دادگاه حاضر شده بودند، تقریبا در تمام مدت حبس، در انفرادی بوده‌اند. هیچکدام دسترسی به وکیل نداشتند و دادگاه‌ها علیرغم ظاهر علنی، در فضای محدود و تعیین‌شده از سوی دادگاه، بدون حضور آزادانه‌ی خبرنگاران برگزار شد.

مطابق قوانین جمهوری اسلامی چنین دادگاه‌هایی باید کاملا علنی و با حضور هیئت منصفه برگزار شود. اتهام‌های هیچکدام از حاضرین مشخص نبود و نماینده دادستان در یک کیفرخواست عمومی همه‌ی حاضران در دادگاه را به تدارک و تلاش برای “انقلاب مخملی” و “براندازی نرم” متهم کرد. به علت فقدان معیارهای قضایی قابل قبول در این دادگاه‌ها، اغلب کارشناسان حقوقی از آنها به عنوان “نمایش” یاد کردند و اظهارات تحت عنوان “اعتراف‌های متهمان” را نیز فاقد اعتبار اعلام شدند.

«صف‌آرایی عدل و ظلم»

خبرگزاری‌های وابسته به حکومت ایران متن کاملا یکسانی از سخنان آیت‌الله خامنه‌ای منتشر کرده‌اند. وی علاوه بر دادگاه‌ها، به راهپیمایی روز قدس نیز اشاره داشت و این راهپیمایی را “صف‌بندی حق در مقابل باطل و صف‌آرایی عدل در مقابل ظلم” معرفی کرد.

براساس گزارش خبرگزاری‌های خارجی و منابع مستقل، در راهپیمایی‌های روز قدس، حضور معترضان به نتایج انتخابات بسیار بیشتر از حامیان محمود احمدی‌نژاد بود. در تصاویر ویدیوئی بی‌شماری که در اینترنت منتشر شده، در تهران و نیز برخی شهرهای بزرگ ایران، دهها هزار نفر از معترضان به جای شعارهای رسمی که از بلندگوهای پرقدرت پخش می‌شد، شعار “مرگ بر دیکتاتور” سرمی‌دادند.

اختلاف بر سر عید فطر

آیت‌الله خامنه‌ای در حالی روز یکشنبه (۲۹ شهریور) نماز عید فطر را در دانشگاه برگزار کرد که شماری از مراجع و روحانیون معتبر روز یکشنبه را عید فطر نمی‌دانند.

آیت‌الله منتظری، صانعی، صافی گلپایگانی و موسوی اردبیلی و نیز آیت‌الله سیستانی، اعلام کرده‌اند که روز یکشنبه روز آخر ماه رمضان و عید فطر روز دوشنبه ۳۰ شهریور است. در ایران آیت‌الله مکارم شیرازی، نوری همدانی و شمار دیگری از مراجع نیز روز یکشنبه را به عنوان عید فطر تایید نکرده‌اند.

تصاویری که رسانه‌های ایران از مراسم عید فطر در شهر قم منتشر کرده‌اند، جمعیت حاضر در نماز فطر روز یکشنبه را بسیار کم‌تعداد نشان می‌دهند که به‌نظر می‌رسد ناشی از اختلاف میان مراجع و عدم پذیرش روز یکشنبه به عنوان عید فطر از سوی اکثریت روزه‌داران ایرانی است. در کشورهای عرب منطقه روز یکشنبه، عید فطر اعلام شده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates