موافقت “اصولی” ایران با انتقال غنیسازی به روسیه
خُسن آقا: موافقت “اصولی” که در تیتر خبر استفاده شده واژه گویایی نیست برای این توافق باید واژه “عقب نشینی کامل ایران” را بکار برد!
دویچه وله: ایران توافق اصولی خود با انتقال غنیسازی اورانیوم به روسیه را اعلام کرد. اوباما مذاکرات ژنو را سازنده خواند، اما خواستار مدارکی عینی شد تا از برنامهی اتمی ایران رفع ابهام شود. وی همچنین گفت: «صبر ما حد و مرز دارد».
به موجب گزارش خبرگزاری فرانسه، ایران به طور اصولی موافقت کرد، بخش عمدهای از روند غنیسازی اورانیوم را به روسیه منتقل کند.
بر پایهی طرحی که به ایران پیشنهاد شده، این کشور بخش قابل توجهی از اورانیومی را که با ضریب پایین غنیشده، برای غنیسازی بیشتر به روسیه منتقل خواهد کرد. این اورانیوم پس از غنیسازی مجدد به ایران بازگردانده خواهد شد. این سوخت برای رآکتورها قابل استفاده است، اما نمیتوان از آن برای تولید بمب استفاده کرد.
این توافق پس از ۷ ساعت و نیم گفتوگو میان نمایندگان شش قدرت جهان و ایران به دست آمد.
ایران همچنین موافقت کرد که به بازرسان سازمان ملل اجازهی ورود به مرکز غنیسازی قم را بدهد.
اوباما: گفتوگوها فرصتی برای بهبود روابط بود
به گزارش خبرگزاری رویترز، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، دیدار ژنو را فرصتی برای بهبود روابط با ایران خواند. وی در عین حال خواستار آن شد که جمهوری اسلامی برای رفع ابهام از هدف برنامهی هستهای خود مدارکی عینی ارائه دهد. وی گفت: «ما روشن کردهایم که حاضریم سهم خود را برای ایجاد روابطی بر پایهی احترام متقابل و در نظر گرفتن مصالح دوجانبه ادا کنیم.».
هر دو کشور ایران و آمریکا گفتوگوهای ژنو را سازنده خواندهاند. این دیدار بالاترین سطح دیدار مستقیم نمایندگان ایران و آمریکا در طول سی سال گذشته بوده است.
انتقال غنیسازی به روسیه
یکی از مقامهای آمریکایی در ژنو به خبرنگاران گفت، طبق طرح آزمایشی پیشنهادی، ایران بخش وسیعی از ذخایر اورانیوم خود که با ضریبی حدود ۳ و نیم درجه غنیشده را به روسیه خواهد فرستاد. در روسیه روند غنیسازی تا درجهی ۱۹ و ۷۵ صدم ادامه خواهد یافت که بسیار پایینتر از درجهای از غنیسازی است که برای تولید بمب لازم است.
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود افزود، سپس این اورانیوم توسط تکنسینهای فرانسوی به سوخت لازمه برای نیروگاههای ایران تبدیل خواهد شد. ایران میگوید، ظرف ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده سوخت رآکتورهای این کشور به پایان خواهد رسید.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: «سودمندی بالقوهی این راهکار، در صورت عملی شدن، این است که مقدار ذخایر اورانیوم ایران که موجب نگرانی خاورمیانه و دیگر نقاط جهان شده است، به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت».
این مقام به خبرگزاری فرانسه گفت، ایران «چند ماه پیش» از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست، جایگزینی برای ذخایر سوخت رآکتورهای این کشور بیابد.
آژانس در واکنش به این درخواست، پیشنهاد آمریکا و روسیه را مطرح کرد که بر اساس آن ایران میتواند از ذخایر اورانیوم خود که با ضریب پایین غنیسازی شدهاند، به عنوان زمینهای برای تأمین نیاز سوخت رآکتور خود استفاده کند.
مقامهای غربی از طرح یادشده به عنوان «گام مثبتی برای ایجاد اعتماد» بین ایران و گروه ۵+۱ استفبال کردهاند.
سفر البرادعی به ایران
محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، در چند روز آینده به منظور برطرف کردن اختلافهای موجود در مورد این طرح پیشنهادی به تهران سفر خواهد کرد.
به گفتهی خبرگزاری فرانسه، جلسهی بعدی نمایندگان شش قدرت جهان با ایران، ۱۸ اکتبر در وین برگزار خواهد شد. سرپرستی این جلسه را کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر عهده خواهند داشت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.