07.11.2009

تبعه‌ی خارجی بازداشت‌شده در ۱۳ آبان آزاد شدند

دویچه وله: ایران اعلام کرد، سه تبعه‌ی خارجی، شامل دو آلمانی و یک کانادایی‌، که در روز ۱۳ آبان بازداشت شده بودند را آزاد کرده است. ایران همچنین گفت، برخی از دستگیرشدگان ۱۳ آبان که نیمی از آنها زن بودند نیز آزاد شده‌اند.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد، دو آلمانی و یک کانادایی که روز ۱۳ آبان بازداشت شده بودند را آزاد کرده است.

دولت‌آبادی همچنین دستگیری یک دانمارکی را تأیید کرد و گفت، «از مراجع ذیصلاح، دلایل و مدارک مربوط به حضور وی در ایران و نوع مأموریت شغلی این تبعه‌ی خارجی استعلام شده است.».

اتحادیه روزنامه‌نگاران دانمارک تبعه‌ی دانمارکی بازداشت‌شده را یک دانشجوی ۳۱ ساله‌ به نام “نیلز کروگسگارد” معرفی کرده است. به گفته‌ی این اتحادیه، این دانشجوی رشته‌ی روزنامه‌نگاری که پیشتر تصور می‌شد، ناپدید شده است، روز ۱۳ آبان توسط مأموران امنیتی ایران بازداشت شده است.

خبرگزاری فارس پیش از این از دستگیری ۴ خبرنگار رسانه‌های خارجی در روز ۱۳ آبان در تهران خبر داده بود. فارس اعلام کرد که دو تن از این خبرنگاران کانادایی‌، یکی از آنها ژاپنی و دیگری نیز ایرانی است که برای «یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای» فعالیت می‌کرده است. به گفته‌ی این خبرگزاری، این افراد «بدون مجوز» از مراسم ۱۳ آبان فیلم‌برداری کرده‌اند.

به نقل از خبرگزاری ایرنا، دادستان تهران همچنین دستگیری خبرنگار ایرانی خبرگزاری فرانسه، فرهاد پولادی، را تأیید کرد و گفت، در خصوص مجوز فعالیت خبری این خبرنگار از مراجع ذیصلاح استعلام شده است که پس از اعلام پاسخ، در باره‌ی این خبرنگار و نیز تبعه‌ی دانمارکی تصمیم لازم اتخاذ خواهد شد.

خبرگزاری فرانسه تأکید کرده که فرهاد پولادی برای «تهیه‌ی گزارش از تظاهرات مجوز داشته است.»

آزادی برخی از بازداشت‌شدگان ۱۳ آبان
عباس جعفری دولت‌آبادی همچنین از آزادی برخی از بازداشت‌شدگان ۱۳ آبان در جمعه‌شب (۱۵ آبان، ۶ نوامبر) خبر داد و گفت‌، نیمی از آزادشدگان زن بوده‌اند.

وی پیشتر به ایرنا اعلام کرده بود، سیاست دادستانی این است که کسانی که دلیلی برای “توجیه اتهام” به آنان نباشد، آزاد می‌شوند.

بازداشت ۱۰۰ روزنامه‌نگار در فاصله ۵ ماه
فرهاد پولادی، خبرنگار فرانس‌پرس، که در روز ۱۳ آبان در تهران دستگیر شد سازمان گزارشگران بدون مرز در اطلاعیه‌ای که اخیرا منتشر کرده از وضعیت آزادی مطبوعات و روزنامه‌نگاران و وبلاگ‌نویسان بازداشت‌شده در ایران ابراز نگرانی کرده است. این سازمان به دستگیری فرهاد پولادی،‌ خبرنگار خبرگزاری فرانسه، و نفیسه‌ی زارع کهن در روز ۱۳ آبان ا‌شاره و اعلام کرد که در کمتر از ۱۵۰ روز پس از اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۲ خرداد در ایران حداقل ۱۰۰ روزنامه‌نگار و وب‌نگار بازداشت شده‌اند. دست کم ۲۳ نفر از آنها هنوز در زندان به سر می‌برند.

سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین به دستگیری حسن اسدی زیدآبادی، فعال حقوق بشر و نویسنده‌ی وبلاگ‌ “آواز نو”، نگار سایه، ‌روزنامه‌نگار مستقل، در اوایل آبان ماه، هادی حیدری، کاریکاتوریست و همکار بسیاری از روزنامه‌های اصلاح‌طلب ایرانی، اشاره کرده و گفت که او همچنین در زندان اوین به سر می‌برد.

فرار خبرنگاران
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین اعلام کرد که بیش از ۵۰ خبرنگار مجبور به فرار از کشور شده‌اند و روزنامه‌نگارانی که در ایران مانده‌اند به شکل مداوم با تهدید و پیگرد دستگاه قضایی روبرو هستند.

این سازمان حقوق بشری همچنین گفت، برخی از روزنامه‌نگاران در دادگاه به احکام سنگین محکوم شده‌اند و از حق تجدیدنظر خواهی محروم هستند. سازمان گزارشگران بدون مرز این وضعیت را «غیرقابل تحمل» نامید و از جامعه‌ی جهانی خواست به کمک روزنامه‌نگاران ایران بشتابد.

بیانیه عفو بین‌الملل
همچنین سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه طی بیانیه‌ای خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط بهمن احمدی امویی، کیوان صمیمی و سعید لیلاز، سه روزنامه‌نگار ایرانی، شد. امویی و لیلاز روزنامه‌نگار و کیوان صمیمی، مدیرمسئول ماهنامه‌ی توقیف‌شده “نامه” است که هر سه در روزهای پس از انتخابات ۲۲ خرداد بازداشت شده‌اند.

عفو بین‌الملل با بیان اینکه این افراد به خاطر استفاده‌ی صلح‌آمیز از حق آزادی بیان دستگیر شده‌اند، از مقامات ایران خواست، از عدم بدرفتاری و شکنجه‌ی زندانیان اطمینان حاصل و در صورت بدرفتاری و شکنجه عاملان و مسببان را به دادگاه‌های صالحه معرفی کنند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates